David Cassidy

Cassidy vuonna 1974.
The Partridge Familyn näyttelijöitä sarjan alkuvaiheessa 1970. Cassidy alhaalla oikealla.

David Bruce Cassidy (12. huhtikuuta 1950 New York21. marraskuuta 2017 Florida[1]) oli yhdysvaltalainen poplaulaja, lauluntekijä ja näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi televisiosarjasta The Partridge Family, jota esitettiin Yhdysvaltojen televisiokanavilla vuosina 1970–1974. Siinä hän esitti perheen muusikoksi ryhtyvää esikoispoikaa, ja sarjan ansiosta hänestä tuli myös tosielämässä yksi 1970-luvun suosituimmista teini-idoleista ja poplaulajista.

1970-luvun alkupuolella David Cassidyn ihailijakerhossa väitetään olleen enemmän jäseniä kuin Elvis Presleyn tai The Beatlesin vastaavissa. Cassidy oli myös ensimmäinen poptähti, jonka ympärille tehtiin runsaasti oheistuotteita julisteista koulutarvikkeisiin.[2]

David Cassidy esiintyi sekä Partridge Familyn että omissa nimissään julkaistuilla äänilevyillä. Cassidyn laulamia Partidge Family -singlejä olivat ”Doesn’t Somebody Want To Be Wanted”, ”I Woke Up In Love This Morning”, ”Breaking Up Is Hard To Do” ja ”I Think I Love You”. Omalla nimellään julkaistuista singleistä suurimpia hittejä olivat ”Cherish”, ”Could It Be Forever”, ”How Can I Be Sure”, ”Rock Me Baby” ja ”Lyin’ to Myself”.[2]

Soolouransa jälkeen David Cassidy toimi television parissa tuottajana, käsikirjoittajana ja säveltäjänä. Hän myös vieraili musikaaliproduktioissa New Yorkin Broadwayllä ja Lontoon West Endissä sekä oli vakioesiintyjänä Las Vegasissa.[2]

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Cassidyn vanhemmat olivat näyttelijät Jack Cassidy ja Evelyn Ward, joiden ainoa lapsi hän oli. Jack Cassidyn toisesta avioliitosta näyttelijä Shirley Jonesin kanssa Davidin veli- ja sisarpuolia olivat Shaun, Patrick ja Ryan Cassidy, joista kaksi ensimmäistä ovat myös viihdealalla. David Cassidyn tytär on laulaja-näyttelijä Katie Cassidy.

Vuonna 1994 David Cassidy julkaisi omaelämäkertansa C’Mon, Get Happy.

Cassidy kamppaili päihderiippuvuutensa kanssa ja joutui sen vuoksi ongelmiin myös lain kanssa. Hän sairasti dementiaa, kärsi munuaisen vajaatoiminnasta ja olisi tarvinnut maksansiirron.[3] Cassidy kuoli floridalaisessa sairaalassa 67-vuotiaana 21. marraskuuta 2017[1].

  1. a b Saperstein, Pat & Nyren, Erin: David Cassidy, ‘Partridge Family’ Star, Dies at 67 Variety. 21.11.2017. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  2. a b c Biography, David Cassidyn verkkosivusto. Viitattu 27.9.2015.
  3. 70-luvun teini-idoli David Cassidy kriittisessä tilassa sairaalassa – ”Tilanne näyttää synkältä” Ilta-Sanomat. 19.11.2017. Viitattu 19.11.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:David Cassidy