Taajuuskorjain
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Taajuuskorjaimella eli ekvalisaattorilla (lyhyesti EQ) voidaan säätää äänentoistolaitteiden taajuusvastetta eli joko korostaa tai vaimentaa eri äänitaajuuksien keskinäistä voimakkuutta.
Tavallisissa stereolaitteistoissa on usein säätimet basson, keskialueen ja diskantin korostamiseen tai vaimentamiseen.
Ammattimaisissa äänentoistolaitteissa käytetään monipuolisempia taajuuskorjaimia. Erillisinä laitteina taajuuskorjainten kaksi perustyyppiä ovat parametriset ja graafiset taajuuskorjaimet. Monissa miksereissä on kussakin kanavassa parametrinen- tai puoliparametrinen taajuuskorjain.
Parametrisissä taajuuskorjaimissa voidaan vaikuttaa muokattavan taajuusalueen keskitaajuuteen ja kaistanleveyteen (Q-arvo) sekä voimakkuuteen. Q-arvo on kaistanleveyden laajuus käänteisesti oktaaveissa. Arvolla 1 vaikutetaan yhteen oktaaviin, arvolla 2 puoleen oktaaviin, arvolla 0,5 kahteen oktaaviin.
Puoliparametrisissä sekä graafisissa taajuuskorjaimissa on kaistanleveys (Q-arvo) aina kiinteä, joten niissä voidaan vaikuttaa vain keskitaajuuteen ja voimakkuuteen.
Graafisissa taajuuskorjaimissa on joukko säätimiä, joista jokainen vaikuttaa tiettyyn taajuusalueeseen. Tyypillinen graafinen taajuuskorjain on niin kutsuttu terssikorjain, jossa ihmisen kuulema taajuusalue (n. 20 Hz – 20 kHz) katetaan 31 erikseen säädettävällä suotimella ja jossa vierekkäisten säätimien keskitaajuuksien suhde 5/4 vastaa isoa terssiä. Säätimet ovat vierekkäin niin, että vasemmalla ovat matalimpien ja oikealla korkeimpien taajuuksien säätimet. Tällöin tehdyt muokkaukset on nähtävissä visuaalisesti säätimien muodostamasta kuviosta.
Taajuuskorjaimia käytetään monin tavoin. Miksereissä olevilla taajuuskorjaimilla muokataan tyypillisesti jonkin mikrofonin tai muun äänilähteen tuottamaa ääntä, jotta se kuulostaisi halutulta. Graafisia taajuuskorjaimia käytetään usein mikserin lähdöissä muokkaamaan kokonaisuutta ennen vahvistimia ja kaiuttimia. Tällöin esimerkiksi tilassa häiritsevästi korostuvia taajuuksia voidaan leikata ja ääni saadaan kuulostamaan luonnollisemmalta.
Taajuuskorjainten toiminta perustuu analogisiin tai digitaalisiin suotimiin.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]