Gabriel Knight

Gabriel Knight
Kehittäjä Sierra On-Line
Julkaisija Sierra On-Line
Suunnittelija Jane Jensen
Lajityyppi seikkailupeli
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Gabriel Knight on Sierra On-Linen kehittämä ja julkaisema seikkailupelisarja. Sarjaan kuuluu kolme peliä: Gabriel Knight: Sins of the Fathers, The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery ja Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned. Sarjan on luonut ja käsikirjoittanut pelisuunnittelija ja kirjailija Jane Jensen. Jensen on muokannut kahden ensimmäisen pelin tarinat myös novelleiksi. Vaikka pelisarja on saavuttanut suosiota ja vannoutuneen kannattajakunnan, on sen jatkumista pidetty epätodennäköisenä.

Sarjan päähenkilö Gabriel Knight on neworleansilainen kirjakaupan omistaja ja jännityskirjailija, joka saa tietää kuuluvansa muinaiseen sukuun, jonka tehtävänä on toimia Schattenjägerinä, eräänlaisena yliluonnollisia asioita selvittävänä etsivänä ja pimeyden voimien vastustajana.

Gabriel Knight-sarjan pelejä on luonnehdittu yliluonnollisiksi dekkareiksi, jotka yhdistävät fiktiota oikeisiin teemoihin ja mysteereihin ainutlaatuisella tavalla. Pelien tapahtumapaikat ovat suurelta osin olemassa olevia paikkoja, jotka on peleissä pyritty kuvaamaan realistisesti. Erityisen mieleenpainuvina sarjassa on pidetty sen sympaattisia hahmoja, joista useat esiintyvät useammassa sarjan pelissä.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers (1993)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen peli, Sins of the Fathers, oli yksi aikansa parhaimmista seikkailupeleistä grafiikan, musiikin ja ääninäyttelynsä ansiosta. Tarina sijoittui pääasiassa New Orleansiin ja keskittyi pääasiassa voodoo-teemaan. Peli esitteli myös sarjan tunnetuimmat hahmot, Gabrielin (ääninäyttelijänä Tim Curry), hänen assistenttinsa Grace Nakimuran ja Gabrielin ystävän, poliisietsivä Franklin Moselyn (Mark Hamill).

Pelistä julkaistiin sen 20-vuotisjulkaisupäivän kunniaksi uusintaversio 20th Anniversary Edition vuonna 2014. Kyseisessä versiossa on uusittu niin grafiikka kuin äänimaailmakin. Pelin luoja Jane Jensen kertoo pelistä valinnaisena ominaisuutena löytyvällä tekijöiden kommenttiraidalla, että vaikka alkuperäinen ääninäyttely olikin huippunäyttelijöiden tekemää erinomaista työtä, alkuperäiset ääninauhat ovat kadonneet. Täten uusintaversiossa tilalle on valittu uudet näyttelijät, ja jokainen repliikki on nauhoitettu uudelleen. Pelissä on mukana myös joitakin lyhyitä, täysin uusia kohtauksia. Lisäksi pelin kuuteen päivään jaettua rytmitystä on hiottu niin, ettei pelaaja voi tulla suorittaneeksi turhan paljoa yhdessä päivässä, vaan pelattava on jaettua tasaisemmin kuuteen eri osaan. 20th Anniversary Edition on saatavilla myös mobiililaitteille.

The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery (1995)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trilogian toinen osa julkaistiin vuonna 1995. Se toteutettiin FMV-tekniikalla (Full Motion Video), ja oli massiivinen usean CD:en pituinen, mutta edeltäjäänsä hieman yksinkertaisempi peli, joka keskittyi teemoissaan ihmissusiin, tapahtumapaikkanaan pääasiassa München. Gabrielin roolin esitti näyttelijä Dean Erickson.

Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned (1999)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned oli sarjan ensimmäinen kokonaan 3D-pelimoottorilla toteutettu osa, jossa Gabriel (jälleen Tim Curry) jahtaa vampyyreiksi epäilemiään kidnappaajia Rennes-le-Château'ssa Etelä-Ranskassa. Samalla Grace (Charity James) yrittää selvittää laakson aarteen mysteeriä. Pelin juoni perustuu osittain Pyhä veri, pyhä Graal -kirjassa esitettyihin teorioihin.

Gabriel Knight

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Gabriel Knight ja etsivä Mosely.

Gabriel Knight on mies, jolla on taipumus miellyttää vain harvoja ihmisiä, mutta onnistuu ärsyttämään muita sitäkin enemmän. Tähän ovat syypäinä hänen nokkela sanailunsa, tapa urkkia muiden asioita ja välinpitämätön asenteensa. Nämä ominaisuudet ovat auttaneet vuosien varrella hänen toimiaan Schattenjägerinä, mutta myös saattaneet hänet useisiin hengenvaarallisiin tilanteisiin. Gabriel Knight syntyi New Orleansin kaupungissa 28. tammikuuta 1963. Suurimman osan lapsuudestaan Gabriel vietti vanhempiensa Philip Knightin ja Margaret Templeton Knightin sekä isänsä vanhempien kanssa. Gabriel ei ollut juurikaan tekemisissä äitinsä, Margaretin, vanhempien kanssa. Templetonit eivät olleet hyväksyneet tyttärensä ja Philip Knightin liittoa, ja tästä seuranneena he olivat katkaisseet kaikki suhteensa tyttäreensä ja tämän jälkikasvuun.

Gabrielin ollessa vielä hyvin nuori, hänen vanhempansa kuolivat auto-onnettomuudessa ja Gabriel joutui isänsä äidin, Rebecca (novelleissa Ester) Wrightin, huostaan. Kouluvuosinaan Gabriel tapasi Franklin Moselyn. Poikien välille kasvoi syvä ystävyys, johon kuuluvat vielä tänäkin päivänä erinäiset käytännönpilat ja leikkisät herjaukset.

Knightin perheen omaisuus ei ollut kovinkaan suuri. Gabriel peri sen pienen summan rahaa, jota hänen äitinsä rahastosta oli vielä jäljellä. Rahaston oli lahjoittanut nimeämätön Templeton, joka ainoana Margaretin sukulaisena hyväksyi Templeton-Knight liiton. Näillä rahoilla Gabriel perusti oman kirjakauppansa, St. George's Rare Books, Bourbon Streetille, New Orleansin ranskalaiskortteliin. Novelleissa St. George's oli alun perin kuulunut Gabrielin edesmenneelle isoisälle, Harrison Knightille.

Grace Nakimura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grace Nakimura on Gabrielin assistentti. Sarjan ensimmäisessä osassa hän ei ole pelattava hahmo, mutta toisessa ja kolmannessa pelissä pelaaja vuorottelee hänen ja Gabrielin välillä. Siinä missä Gabrielin osioissa keskitytään kenttätyöhön ja mysteeriin suoraan liittyvien henkilöiden haastatteluun, Gracen velvollisuudeksi jää taustatietojen kartoittaminen esimerkiksi kirjojen parissa.

Grace osoittaa hienoista halveksuntaa Gabrielin asenteita ja elämäntapoja kohtaan, ja parivaljakon keskusteluja värittävät usein sarkastiset ja pisteliäät huomautukset. Erilaisuuksistaan huolimatta heidän välilleen kuitenkin kehittyy sarjan edetessä aitoa kiintymystä ja seksuaalista jännitettä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]