Karanmeri
Karanmeri (ven. Ка́рское мо́ре) on Pohjoiseen jäämereen kuuluva merialue Siperian pohjoispuolella. Sen erottaa lännessä Barentsinmerestä Karansalmi ja Novaja Zemlja. Idässä Severnaja Zemlja erottaa sen Laptevinmerestä.
Karanmeri on suunnilleen 1 450 kilometriä pitkä ja 970 kilometriä leveä ja sen pinta-ala on noin 880 000 km². Keskisyvyys on 110 metriä.
Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä on hävittänyt vanhoja ydinsukellusveneitään ja niiden reaktoreita hautaamalla ne Karanmereen. Karanmeren pohjassa on arviolta 17 000 säiliötä käytettyä ydinpolttoainetta, viisi ydinsukellusvenettä ja 16 entistä reaktoria. Ympäristöjärjestö Bellonan mukaan radioaktiivisessa romussa piilee uhka ympäristölle, sillä alueella etsitään aktiivisesti öljyä ja maakaasua.[1]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Sampo Kyyrö: Vanhojen ydinsukellusveneiden karmea hautausmaa - Karanmeressä 5 kokonaista sukellusvenettä, 16 reaktoria ja 17 000 säiliötä ydinjätettä Tekniikka & Talous. Arkistoitu 3.4.2015. Viitattu 2.4.2015.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Karanmeri Wikimedia Commonsissa
|