Killarney
Killarney Cill Airne Cill Airne | |
---|---|
Vaakuna | |
Killarney | |
| |
Väestö | |
Väkiluku (2016) | 14 504 |
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ] |
Killarney ([kɪˈlɑːrni]; iiriksi Cill Airne, [ˌciːl̠ʲ ˈaːɾʲnʲə], ’rinteiden kirkko’) on kaupunki Kerryn kreivikunnassa Lounais-Irlannissa. Kaupunki sijaitsee Lough Leanen koillisrannalla, joka on osa Killarneyn kansallispuistoa. Kaupungissa sijaitsevat St Mary's Cathedral, Ross Castle, Muckross House ja Abbey, Lakes of Killarney, MacGillycuddy's Reeks, Purple Mountain, Mangerton Mountain, Paps Mountain, Dunloen aukko ja Torcin vesiputous.
Killarney voitti Best Kept Town -palkinnon vuonna 2007 ympäristöministeriön ja Northern Ireland Amenity Councilin yhdessä järjestämässä rajat ylittävässä kilpailussa. Vuonna 2011 Irish Business Against Litter valitsi sen Irlannin siisteimmäksi ja maan puhtaimmaksi kaupungiksi.[1]
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarney oli näkyvästi esillä Irlannin varhaisessa historiassa ja uskonnollisilla siirtokunnilla oli tärkeä osa sen historiaa. Sen ensimmäinen merkittävä historiallinen asutuspaikka oli Pyhän Finianin vuonna 640 perustama luostari läheiselle Innisfallen-saarelle[2], joka oli miehitettynä noin 850 vuotta.
Paikallisen kaupunkialueen Aghadoen on ajateltu alun perin olevan pakanallinen uskonnollinen paikka. Paikka on liitetty myös 400-luvun lähetyssaarnaaja pyhään Abbaniin, mutta 700-luvun ogam-kivet ovat ensimmäinen selkeä todiste Aghadoen käytöstä tärkeänä kohteena. Legendan mukaan pyhä Finian perusti luostarin Aghadoelle 500- tai 600-luvulla. Ensimmäinen kirjallinen tieto luostarista on vuodelta 939, jolloin Aghadoe-luostaria kutsutaan ”vanhaksi luostariksi”.
Anglonormannien hyökkäyksen jälkeen vuonna 1169 normannit rakensivat Parkavonearin linnan Aghadoehun. Linna oli mahdollisesti tarkoitettu varhaisvaroituksen etuvartioasemaksi, koska siitä oli näkymät koko Killarneyn laaksoon ja järvien alueelle.
1400-luvun lopulla paikallinen hallitseva klaani O’Donoghues Mor (Ross) rakensi järven rannalle Rossin linnan. Linnan omistusoikeus vaihtui 1580-luvun Desmondin kapinoiden aikana Mac Carty Morille.
Donal McCarthy Mor perusti Muckross Abbeyn vuonna 1448 observantiinifransiskaanien fransiskaaniluostariksi. Oliwer Cromwellin joukot polttivat luostarin kenraali Ludlow’n johdolla vuonna 1654.
Killarney oli vahvasti mukana Irlannin itsenäisyyssodassa. Kaupungilla ja itse asiassa koko kreivikunnalla oli vahvat tasavaltalaiset siteet ja yhteenottoja brittiläisten joukkojen kanssa tapahtui säännöllisesti. Great Southern Hotel oli jonkin aikaa brittien hallussa[3] sekä toimistona että kasarmina sekä viereisen rautatieaseman suojelemiseksi. Yksi merkittävä tapahtuma sodan aikana oli Headfordin väijytys, kun IRA hyökkäsi junaan muutaman kilometrin päässä kaupungista.
Erot entisten aseveljien välillä kehittyivät kuitenkin nopeasti aselevon ja sopimuksen jälkeen ja Killarney kärsi sisällissodan aikana lisääntyvistä julmuuksista. Päivä Ballyseedyn joukkomurhan jälkeen vapaavaltion joukot murhasivat viisi republikaanien vankia Killarneyssa.
Matkailuhistoria
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarneyn matkailuhistoria ulottuu ainakin 1700-luvun puoliväliin, jolloin Thomas Browne, Kenmaren neljäs varakreivi, alkoi houkutella kaupunkiin vierailijoita ja uusia asukkaita. Kuningatar Victorian vierailu vuonna 1861 toi kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä.
Killarney hyötyi suuresti rautatien valmistumisesta heinäkuussa 1853. Brittiläisen kauppahakemiston kustantaja Isaac Slater huomautti, että kaupungissa oli vuonna 1846 kolme hotellia, mutta vuonna 1854, vuosi rautatien tulon jälkeen, James Fraser nimesi jo seitsemän hotellia. Osana matkaa hän totesi, että Glenbeighissä ja Watervillessä oli hotelleja sekä "mukava majatalo", joka on nykyään The Butler Arms Hotel.
Kulkuyhteydet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Maantie
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarneystä lähtevät tiet N22 (pohjoiseen Traleehin ja Castleislandiin ja itään Corkiin), N72 (länteen Killorgliniin) ja N71 (etelään Bantryyn).
Rautatie
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarneyn rautatieasemalta on suorat yhteydet Traleeniin, Corkiin ja Dubliniin.
Linja-auto
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bus Éireann ajaa bussiliikennettä Traleehin, Corkiin, Kenmareen ja Skibbereeniin sekä Limerickin kautta Dubliniin.
Lentäminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kerryn lentokenttä, joka sijaitsee 17 kilometrin päässä Killarneystä Farranforessa Traleen ja Killarneyn välissä, tarjoaa useita lentopalveluita. Farranforen rautatieasemalta on yhteys Killarneyn rautatieasemalle. Myös Corkin lentoasema 89 kilometrin päässä palvelee Kerryn aluetta.
Killarney ja musiikki
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 1900 säveltäjä Cyril Rootham sävelsi teoksen ”Four Impressions (Killarney)” (op. 8) sooloviululle ja pienelle orkesterille.[4] Teosta ei koskaan julkaistu, mutta myöhemmin Rootham sovitti teoksen pianoforte-duetolle (op. 8 no. 2, julkaisematon) sekä viululle ja pianolle (op. 8 no.3, julkaistiin vuonna 1902 nimellä ”Impressions pour Violon et Piano”).
1900-luvun alussa, kun laulut ”Good Old Irelandista” olivat Englannissa muotia, monet kappaleet sisälsivät viittauksia Killarneyhin. Tällaisia kappaleita olivat muiden muassa My Father was Born In Killarney - Don't Run Down The Irish (1910), Too Ra Loo Ra Loo Ral (1914), For Killarney and you (1916), My little cottage home in sweet Killarney (1917) ja Oh my Lily of Killarney (1917).
There's Only the One Killarney on kappale, jonka on kirjoittanut irlantilainen lauluntekijä Dick Farrelly ja äänittänyt irlantilainen tenori Patrick O’Hagan. Killarney esiintyy myös elokuvassa How Can You Buy Killarney. Killarney mainitaan myös kirjoissa Christmas in Killarney ja Did Your Mother Come From Ireland? Derek Warfieldin kappale Some Say the Devil Is Dead sisältää säkeet Jotkut sanovat, että paholainen on kuollut ja haudattu Killarneyhin / Muut sanovat, että hän nousi uudelleen ja liittyi brittiarmeijaan.[5] Kelttiläisen rock-yhtyeen Gaelic Storm -kuoron laulussa Raised on Black and Tans laulaja julistaa irlantilaista perintöään sanomalla, että äitini veljen siskon serkun tädin setä Barneyn isän veljellä oli serkku Killarneysta.[6]
Van Morrison viittaa kaupunkiin Veedon Fleece -albuminsa kappaleen Fair Play alkusäkeissä: "Fair play to you / Killarney's lakes are so blue / And the architecture I'm taking in with my mind / So fine."[7]
Luka Bloomin kappale Acoustic Motorbike kuvaa moottoripyöräilyä Kerryn vuoristossa ja sisältää lauseen "Finally, with my face to that bitter wind, I bounded into Killarney with skin raw like a sushi dinner"[8]
Teollisuus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Thomas Browne perusti kaupunkiin pellavatehtaita 1740-luvulla osana pyrkimyksiään lisätä Killarneyn väestöä ja taloutta. Myöhempinä vuosina sukkahousut ja kenkien valmistus olivat kaupungin tärkeimpiä toimialoja.
Nykyaikaisempia työnantajia ovat Liebherr Cranes, joka on sijainnut Killarneyssa vuodesta 1958 ja jossa on yhdistetty tuotanto-, tutkimus- ja kehityslaitos, joka valmistaa konttinostureita. Yrityksen perustajan kunniaksi katu Killarneyssa nimettiin Dr. Hans Liebherr Roadiksi. Muita yrityksiä ovat Tricel (tunnetaan myös nimellä Killarney Plastics), joka perustettiin vuonna 1973. Tämä monikansallinen yritys työllistää maailmanlaajuisesti 450 henkilöä ja 155 henkilöä Killarneyssä. Suodatustuotteita valmistavalla Dollinger-SPX:llä on tuotantolaitokset paikallisessa IDA Industrial Estatessa. Irlantilaiset yritykset, kuten Torc Engineering ja National Organic Products, ovat perustaneet pieniä teollisuuslaitoksia Killarneyyn.
Muckross Potteryllä ja Muckross Weaversilla on pientä astiasto- ja villaliiketoimintaa, joka on suunnattu turistimarkkinoille. Kerry Woolen Mills on perheyritys, joka valmistaa hattuja, käsineitä, neulepuseroita, peittoja, huiveja ja muita tuotteita tiloissaan lähellä Beaufortia.
Turismi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Turismi on Killarneyn suurin toimiala. Dublinia lukuun ottamatta Killarneyssa on enemmän hotellipaikkoja kuin missään muussa irlantilaiskaupungissa. Vaikka turistiväestö on monipuolinen, monet matkailijat tulevat Yhdysvalloista, Irlannista, Isosta-Britanniasta, Saksasta ja muista Euroopan maista. Monet kaupungin kaupoista ovat turistikeskeisiä ja ympäri kaupunkia on monia lahjatavaraliikkeitä. Killarney tunnetaan paikallisten järvien ympäri liikennöivistä hevoskärryistä.
Kesäkuukaudet ovat kiireisintä turistiaikaa. Kesän aikana järjestettäviin tapahtumiin kuuluvat Ring of Kerry Charity Cycle, Killarney Regatta, 5 km SummerFest Fun Run ja Killarney Races.
Konferenssit ja tapahtumat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]INEC:n (Irlannin kansallinen tapahtumakeskus) Killarneyn kongressikeskuksen kapasiteetti on 2 500 henkilöä ja se on isännöinyt konferensseja ja tapahtumia vuodesta 2001 lähtien. Fianna Fáil, Sinn Féin ja työväenpuolue ovat pitäneet vuosittaiset konferenssinsa INEC:ssä, kuten myös monet ammattiliitot ja yhdistykset. Google, IBM, GSK ovat käyttäneet keskusta yritystapahtumiin. Paikka on isännöinyt myös urheilutapahtumia muiden muassa taekwondossa, snookerissa ja nyrkkeilyssä sekä kansallisten ja kansainvälisten artistien kuten Willie Nelsonin, Cliff Richardin, The Scriptin, Snow Patrolin, Bob Geldofin, Billy Connollyn, Kenny Rogersin ja José Carrerasin konsertteja.
Yöelämä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarneyn yöpaikat ovat usein kiireisiä seitsemänä päivänä viikossa kesäkuukausina ja viikonloppuisin ympäri vuoden, jolloin kaupungin ja ympäröivän alueen väkiluku kasvaa merkittävästi.
Autourheilu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Killarney oli 1980-luvun alkuun asti Circuit of Ireland -rallin kohde, joka ajettiin joka vuosi pääsiäisloman viikonloppuna. Kaupunki isännöi kansainvälistä järvien rallia joka vuosi toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Killarney named Ireland's tidiest town rte.ie. 5. syyskuuta 2011.
- ↑ Saint Finian, surnamed Lobhar, or the Leper. March 16. Rev. Alban Butler. 1866. Volume III: March. The Lives of the Saints www.bartleby.com. Viitattu 13.11.2021.
- ↑ Notes of Joe Wilkie sites.rootsweb.com.
- ↑ CBR Opus 8 rootham.org. Viitattu 13.11.2021.
- ↑ Some Say The Devil Is Dead King Laoghaire - Irish Ballads & Tunes. Viitattu 13.11.2021. (englanti)
- ↑ ”Gaelic Storm – Raised on Black and Tans”.
- ↑ ”Van Morrison – Fair Play”.
- ↑ ”Luka Bloom – The Acoustic Motorbike”.