Piirrosanimaatio

Tyypillisessä piirrosanimaatiossa näytetään 12 piirrosta sekunnissa.
How Animated Cartoons Are Made (1919)

Piirrosanimaatio on tekniikka, jossa nopeasti peräkkäin esitetyt yksittäiset piirroskuvat näyttävät muodostavan liikkuvan kuvan. Animaation historiassa piirrosanimaatio oli suosituin menetelmä ennen tietokoneanimaation yleistymistä.

Piirrosanimaatiossa jokainen kuva on piirretty käsin. Tavallisesti piirrosanimaatiossa näytetään 12 piirrosta sekunnissa, kun kuvataajuus on 24 kuvaa sekunnissa eli jokaista piirrosta kuvataan kahden ruudun verran.

Animaation tuotantoprosessi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Storyboard-vaihe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien piirrosanimaatioiden suunnittelu aloitetaan luonnoksilla, niin sanotulla storyboardilla, jossa kunkin kohtauksen tapahtumat näytetään sarjakuvan tapaan yksittäisillä kuvilla ja teksteillä. Tämä antaa animaatioryhmälle aikaa miettiä juonen ja animaation toimimista kohtauksessa. Storyboardeja hiotaan ja niistä tehdään useita versioita ennen kuin ryhdytään tekemään varsinaista animaatiota.

Monissa animaatioelokuvissa hahmojen puheäänet äänitetään nykyisin etukäteen, sillä animaatio on silloin helpompi synkronoida näyttelijöiden puheen mukaan. Repliikit voidaan kuitenkin myös jälkiäänittää, ja tämä tapa on yleensä käytössä Japanissa.

Animaation piirrosten piirtäminen on koko tuotannon työläin vaihe. Perinteisessä piirrosanimaatiossa pääanimaattori piirtää liikkeen päävaiheet, ja muut animaattorit täydentävät liikkeen tekemällä väliin jäävät piirrokset. Joskus jokaisella tärkeimmällä hahmolla on oma pääanimaattorinsa tai kokonainen animaattorien ryhmä.

Kuvausvaiheessa piirrokset kuvataan filmille tai videolle. Jos on kysymyksessä kalvoanimaatio, yhdistetään taustat ja kalvoille piirretyt hahmot ja esineet kuvaamalla ne monitasokameralla.

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jälkituotannossa elokuva leikataan ja kuvamateriaali ja ääniraidat yhdistetään.


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.