Usenet
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Usenetia käyttäneille "keskusteluryhmät" ovat outo termi. |
Keskusteluryhmät, uutisryhmät eli nyyssit (engl. USENET News tai Internet news groups) ovat Internetin julkisia keskustelu-, tiedotus ja tiedonvaihtopalstoja. Järjestelmä koostuu eri tahojen ylläpitämien palvelinten verkostosta, samaan tapaan kuin sähköposti, paitsi että jokainen viesti välitetään jokaiselle palvelimelle, niiden keskusteluryhmien osalta, joista kukin palvelin on kiinnostunut.
Keskusteluryhmät on järjestetty hierarkkisesti aiheen mukaan, toisaalta maailmanlaajuisiin hierarkioihin (tietokoneet, tiede, harrastukset jne.), toisaalta maakohtaisiin hierarkioihin, joissa usein on vastaava jako. Myös yksittäisten tahojen ylläpitämiä hierarkioita esiintyy. Yksittäisiä ryhmiä on kymmeniätuhansia.
Viestien lukemiseen ja lähettämiseen tarvitaan keskusteluryhmiä varten tehty ohjelma. Aiemmin myös useat verkkoselaimet ja sähköpostiohjelmat sisälsivät tämän toiminnallisuuden.
Uutisryhmien käyttö oli vilkkaimmillaan 1990-luvulla. Vuodesta 2005 useat suuret palveluntarjoajat lopettivat niiden jakelun keskustelun siirryttyä erilaisille webin foorumeille.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jim Ellis, Tom Truscott ja Steven M. Bellovin kehittivät Usenetin vuonna 1979 UUCP-protokollan mahdollistaessa yhteydenpidon eri Unix-koneiden välillä.[1] Ensimmäiset solmut olivat Pohjois-Carolinan yliopisto ja Duken yliopisto.[1] Nykyisin artikkelit välitetään NNTP-protokollan avulla, joka toimii TCP/IP-protokollapinon päällä.
Vuonna 1993 suuri yhdysvaltalainen operaattori America Online alkoi tarjota uutisryhmiä asiakkailleen. Tätä ennen uutisryhmät olivat olleet lähinnä yliopistojen henkilökunnan ja opiskelijoiden käytössä. Tapahtuma muutti merkittävästi uutisryhmien keskustelua ja siitä alettiin käyttää nimeä "ikuinen syyskuu". Tämä viittaa yliopistojen lukukauden alkamiseen, jolloin uudet opiskelivat pääsivät käyttämään uutisryhmiä ja käyttäytyivät aluksi epäkypsästi.
Vuodesta 2005 lähtien monet palveluntarjoajat lopettivat uutisryhmien tarjoamisen asiakkailleen. AOL lopetti palvelun vuoden 2005 alussa. Kesällä 2008 useat suuret yhdysvaltalaiset palveluntarjoajat päättivät alt.-hierarkian jakelun vedoten uutisryhmissä levitettyyn tekijänoikeusloukkauksia sisältävään materiaaliin ja lapsipornoon. PC Magazinen kolumnisti Sascha Segan ja Slashdot ehtivätkin julistaa Usenetin kuolleeksi. Syyskuussa 2008 Comcast lopetti kokonaan uutisryhmien jakelun. Keväällä 2010 uutisoitiin Duken yliopiston lopettavan alkuperäisen Usenet-palvelimensa[2].
Usenetin kahdeksaa suurinta hierarkiaa ylläpitää Big-8 Management Board. Sen jäsenet valittiin viimeisen kerran vuonna 2015. Jäsenten toimikausi oli 18 kuukautta, mutta uusia jäseniä ei ole valittu.[3]
Yleistä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Usenet on maailmanlaajuinen hajautettu viestintäjärjestelmä, jossa sen käyttäjien välinen keskustelu tapahtuu artikkeleiksi kutsuttujen tekstimuotoisia sähköpostiviestejä muistuttavien viestien avulla. Lukuisat palvelimet pitävät järjestelmää yllä ja tallentavat ja välittävät uusia viestejä toisille palvelimille. Käyttäjä lukee nyyssejä valitsemaltaan palvelimelta.
Uutisryhmiä on kymmeniä tuhansia, joten useimmille merkittäville aihepiireille löytyy oma ryhmänsä. Esimerkiksi suomalainen python-ohjelmistosuunnittelija voi seurata mielenkiinnolla ryhmiä comp.lang.python ja sfnet.atk.ohjelmointi. Matemaatikoille on ryhmä sfnet.tiede.matematiikka ja talviurheilijoille rec.sports.skiing ja rec.sports.skating. Ryhmät on nimetty hierarkkisen järjestelmän mukaan seuraavasti: pääryhmä.aliryhmä[.aliryhmä2[.aliryhmä3]]
missä [..]
osoittaa valinnaisuutta. Esimerkkinä comp.
-hierarkia käsittelee tietotekniikkaa (computing), comp.os
käyttöjärjestelmiä (operating systems) ja comp.os.linux
Linux-käyttöjärjestelmää. Useimmat tunnetut ryhmät käsittävät kolme hierarkiatasoa, kuten comp.lang.ruby
.
Usenet sai nykyisin muotonsa Suuren Uudelleennimeämisen (Great Renaming) myötä 1987, jolloin luotiin hierarkiat comp
, misc
, news
, rec
, sci
, soc
ja talk
ja uutisryhmät järjestettiin niiden alle. Pian luotiin kahdeksas hierarkia alt
. Sen oli tarkoitus olla täysin vapaa ja kuka tahansa voi luoda uusia ryhmiä. Näistä käytetään nimeä "Big8". Toistaalta on olemassa erilaisia paikallisia, kuten eri yliopistojen ja paikkakuntien ryhmiä, jotka olivat saatavissa vain muutamilta palvelimilta.
Yksittäiset artikkelit muistuttavat rakenteeltaan sähköpostiviestejä. Niissä on toisaalta tietoa viestin aiheesta, halutusta levityksestä, kirjoittajasta, päivämäärästä yms., toisaalta itse käyttäjän kirjoittama viesti. Viestit ovat useimmissa ryhmissä pelkkää tekstiä; liitetiedostot korvataan viitteellä joko WWW-palvelimelle tai tähän tarpeeseen erikseen luotuihin ryhmiin. Myös merkistön osalta ollaan konservatiivisempia kuin sähköpostissa, Latin-1 on vielä paras merkistökoodaus useimmissa ryhmissä.
Palvelu on maailmanlaajuinen eikä minkään yksittäisen tahon ylläpitämä, toisin kuin erilaiset www-pohjaiset keskustelufoorumit, jotka ovat yhteisö- ja palvelinkohtaisia.
Erilaiset keskusteluryhmien lukuohjelmat pitävät kirjaa luetuista artikkeleista ja esittävät ryhmien sisällön havainnollisesti. Tällaisia ohjelmistoja ovat esimerkiksi Tin, MS Outlook, Mozilla Thunderbird, slrn, Gnus sekä www-pohjainen Google News. Myös monet verkkoselaimet ja sähköpostiohjelmat osaavat käyttää keskusteluryhmiä. Ohjelmien kyky näyttää oleelliset viestit, auttaa netiketin seuraamisessa yms. vaihtelee suuresti.selvennä
Jos ryhmään lähetetty viesti on vastaus toiseen viestiin, niin se näkyy Subject -rivin "Re:"- etuliitteestä (alun perin latinaa, aiheesta, nykyisin myös englannin regarding (koskien) tai reply (vastaus)). Silloin edellisestä viestistä lainattu osa on merkitty >
-merkillä lainatun rivin edessä.
Seuraavassa esimerkki viestistä:
From: "Hupsik" <hupsik...@hotmail.com> Subject: Punaiset yrittävät valloita maailma... Date: 1999/07/29 Newsgroups: sfnet.atk.sodat Taas ne kommunistit ovat likellä, yrittävät valloita maailma. L.T. on muuttanut venäjälle ja antaa käskynsä Kremlistä, käyttöjärjestelmänsä avulla. Ensimmäiset kommunistiset liikkeet ovat muodostuneet ulkomailla ja yksin suurista, PunainenHattu on jo toiminut muutaman vuoden. Myös suomessa toimi yksi sosiaali-kommunistinen liike nimellä SOT, joka yrittää iskeä myös puolueettomalle naapurimaalle, ja on vaihtanut nimensä ettei kukan tunnistaisi sitä. Mutta me emme anna periksi punaisille, koska evät meidän vaarimme antaneet periksi. Jos on tarpeen käytämme myös taistelussamme Linuksinkoktailia. Muistakaa että meidän rikkain kapitalisti B.G. on kansamme. Ja me vielä marssimme punaiselle torille lippumme alla, jolla on sininen taivas ja valkoiset pilvet. Hupsik was here.
Ryhmien luonne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ryhmien luonne vaihtelee hyvin paljon. On virallisia tiedotusryhmiä (comp.answers, news.announce) ja hyvinkin vapaamuotoisia keskusteluryhmiä (sfnet.huuhaa). Joissakin ryhmissä on ystävällinen tuttavallinen ilmapiiri, toisissa lähes sota. Joissakin ryhmissä rupatellaan, toisissa ratkotaan ongelmia. Osassa roskapostien määrä estää lähes täysin satunnaisen lukemisen (esimerkiksi useimmissa seksiin liittyvissä ryhmissä), toisissa roskaposteja on vain satunnaisesti. Yksittäisen ryhmän luonne ei useinkaan selviä pelkästään sen nimestä, vaan ryhmään kannattaa ennen siihen kirjoittamista tutustua lukemalla ryhmässä käytävää keskustelua, ryhmän virallinen kuvaus ja aiotun kysymyksen aihepiirin osalta ryhmän FAQ ("vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin").
Viestien lukeminen ja kirjoittaminen ei vaadi minkäänlaista rekisteröitymistä. Viestin alkuperää voi yleensä tarvittaessa selvittää melko tarkasti, mutta viestin lukemisesta ei jää merkintöjä kuin mahdollisesti oman palvelimen lokiin. Aktiivisia kirjoittajia on useimmissa ryhmissä hyvin paljon vähemmän kuin lukijoita.
Häiriköinti on helppoa, mutta häiriköt oppii melko nopeasti tunnistamaan ja jättämään huomiotta. Häiriköiden kanssa kinastelu tai vastaaminen asiattomiin viesteihin häiritsee useimmiten ryhmän toimintaa enemmän kuin itse häiriköiden viestit (katso trolli). Jos mielenkiintoisessa ryhmässä on häiritsevän paljon epäasiallisia viestejä, kannattaa tutustua käyttämänsä ohjelman suodatustoimintoihin.
Netiketti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koska viesti lähetetään tuhansille palvelimille ja sitä saattaa lukea tuhannet ihmiset, yhteisten pelisääntöjen, netiketin, kunnioittamista pidetään monessa keskusteluryhmässä hyvinkin tärkeänä. Näihin kuuluu yleinen kohteliaisuus ja riitojen välttäminen, huolellisuus viestejä kirjoitettaessa sekä teknisten käytäntöjen kunnioittaminen.
Teknisistä käytännöistä mainittakoon
- Lähettäjätiedot: Lähettäjätiedoissa tulee vähintään olla sähköpostiosoite, mielellään nimi tai vakiintunut nimimerkki. Lähettäjätietojen ei pidä vaihdella viestistä toiseen. Jos sähköpostiosoite ei ole toimiva, sen pääverkkotunnuksena pitää olla .invalid
- Ristiinpostaus: viesti, joka aihepiiriltään sopisi moneen ryhmään, lähetetään korkeintaan muutamaan ja näihin yhdellä yhteisellä viestillä, ohjaten jatkokeskustelu yleensä vain yhteen ryhmään.
- Lainaukset: vastauksissa lainataan relevantit rivit siitä viestistä, johon vastataan, vakiintuneita käytäntöjä noudattaen. Omaa sanomista ei saisi olla huomattavasti vähempää kuin lainattua.
- Viestin muoto: useimmissa ryhmissä käytetään pelkkiä tekstiviestejä, joiden rivipituus on alle 80 merkkiä, mieluiten ehkä 60–72 merkkiä. HTML:ää, liitetiedostoja tms. ei pidä käyttää. Useimmiten Latin-1 on paras merkistövalinta. Allekirjoitus mahdollisine yhteystietoineen ja mietelauseineen on korkeintaan muutaman rivin pituinen ja erotetaan muusta viestistä rivillä, jolla on kolme merkkiä: "-- "
Moderointi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jotkut ryhmät, joiden aihe vetää puolensa epäasiallisia kirjoituksia, ovat moderoituja: kirjoituksia ei julkaista suoraan, vaan vasta läpäistyään tarkistuksen, joko niin että moderointitiimin jäsen lukee ja hyväksyy sen tai niin että botti hoitaa hyväksynnän. Muitakin ratkaisuja esiintyy. Kriteerit siitä, mitkä kirjoitukset hyväksytään ovat usein hyvin teknisiä; sensuuria kaihdetaan keskusteluryhmissä hyvin yleisesti ja roska, jota tahdotaan välttää, lähetetään useimmiten yksittäisten ryhmien luonteesta ja moderointikriteereista välittämättä.
Ryhmähierarkioita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä](Asteriski eli *-merkki vastaa mitä tahansa merkkijonoa)
Muunkielisiä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- alt.* (epävirallisempi hierarkia: uusia ryhmiä voi luoda vapaasti)
- comp.* (tietokoneisiin liittyvät keskusteluryhmät)
- humanities.*
- misc.* (sekalaiset keskusteluryhmät)
- news.* (uutisiin liittyvät keskusteluryhmät)
- rec.* (harrastukset)
- sci.* (tieteisiin liittyvät keskusteluryhmät)
- soc.* (sosiaaliset keskusteluryhmät)
- talk.*
Näiden "virallisten", laajalle leviävien, hierarkioiden lisäksi on maakohtaisia tai yksittäisten tahojen ylläpitämiä hierarkioita.
Anonyymiys keskusteluryhmissä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Keskusteluryhmissä voi esiintyä vapaavalintaisella nimimerkillä, koska varsinaisia lähettäjätietoja ei yleensä tarkasteta mitenkään. Tämä ei kuitenkaan mitenkään takaa sitä, etteikö tietyn viestin tai, vielä helpommin, tiettyjen viestien lähettäjää voisi selvittää.
Täydellinen anonyymiuden saavuttaminen vaatii ymmärrystä ja tarkkaavaisuutta. Eri asiakas- ja palvelinohjelmat jättävät jonkin verran vaihtelevasti lähettäjän selvittämiseen tarvittavia tietoja. Tiedot riippuvat myös ohjelmien asetuksista. Tässä esimerkkiviesti, huomaa erityisesti rivit From (yleensä asetettavissa), Path, Message-ID (yleensä asetettavissa, huolimaton asetus saattaa aiheuttaa toisten viestien katoamista), NNTP-Posting-Host, X-Complaints-To ja X-Trace.
Path: g2news1.google.com! news3.google.com!news1.google.com! news.glorb.com!nntpserver.com! zeus.nntpserver.com! 61.88.178.82.MISMATCH! news1.optus.net.au!optus!news.optus.net.au! 53ab2750!not-for-mail From: XXXXX XXXXXXX <XXXXXXX@XXXXXX.net> Newsgroups: sfnet.atk References: <47e2b23c.XXXXXXXXXX@news.kolumbus.fi> Subject: Re: XXXXXXXXXXXXXXX ... Followup-To: sfnet.harrastus.audio+video.satelliitti, sfnet.harrastus.lemmikit.koirat,sfnet.matkustaminen MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1 Content-Transfer-Encoding: 8bit Message-ID: <XXXXXXXXXXXXXXXXX@nntp0.iseek.com.au> Cache-Post-Path: nntp0.iseek.com.au!XXXXXXXXXXXXXXX@XXXXXXXXXXXXXXXX.net.au X-Cache: nntpcache 3.0.2 (see http://www.nntpcache.com/) Lines: 45 Date: Sun, 16 Mar 2008 05:51:29 GMT NNTP-Posting-Host: 20X.83X.X64.1X X-Complaints-To: XXXXXXXXXX@iseek.com.au X-Trace: news.optus.net.au 1205646689 202.83.64.15 (Sun, 16 Mar 2008 16:51:29 EST) NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Mar 2008 16:51:29 EST Organization: iseek Communications Pty. Ltd. - reports relating to abuse should be sent to XXXXXXXXXXXXX@iseek.com.au
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Terminologiaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Huomattavia henkilöitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suomalaisia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ulkomaisia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Serdar Argic
- "Kibo" (James Parry)
- Gene Spafford
- Brad Templeton
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b http://www.livinginternet.com/u/ui_netnews.htm
- ↑ Pala internetin historiaa sammuu tänään. Plaza.fi. 20.5.2010. Arkistoitu 25.8.2010.
- ↑ Reviving Usenet, jsevans
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Usenet Wikimedia Commonsissa
- Google Groups – Googlen Usenet-arkisto
- Internet Archiven Usenet-arkisto
- https://www.usenetarchives.com