Adenomyozis
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adenomyozis, normalde uterusu hizalayan hücreler rahim duvarının kas dokusuna doğru büyüdüğünde ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık, tam dönem gebelik geçirmiş 30 yaş üstü kadınlarda görülür. Tam süreli gebeliği olmayan kadınlarda nadirdir. Menopozdan sonra adenomyozis oluşmaz. Ancak menopozdan önce mevcut olan adenomyozis, menopozdan sonra teşhis edilebilir. Postmenopozal kadınlarda pelvik cerrahi sonrası doku örneklerinde de bulunabilir.
Nedenler
[değiştir | kaynağı değiştir]Adenomiyozun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı araştırmacılar, hamilelik, doğum veya cerrahi bir prosedür sırasında rahmin iç duvarına verilen hasarın bir sonucu olduğuna inanıyor.
Belirtiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Adenomyozisten etkilenen kadınların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Adenomyozis, sıklıkla laparotomi veya laparoskopi gibi pelvik cerrahi sonrası rahim dokusu biyopsilerinde bulunur. Semptomlar mevcut olduğunda şunları içerir:
- Ağır veya uzun süreli adet dönemleri (menoraji)
- Ağrılı adet kanaması (dismenore)
- Bir dönemden diğerine giderek kötüleşen adet krampları
- Cinsel ilişkiye girildiği esnada ağrı hissedilmesi
- Adet dönemi haricinde ara kanamaların görülmesi
- Adet dönemi içerisinde pıhtılı kanamaların gelmesi
- Adenomyozis de, rahim genel olarak kendi boyunun 2 veya 3 katına kadar çıkabilir. Bu sebepten dolayı da, hastaların bir kısmı karınlarının alt kısmının büyüdüğünden veya hassaslaştığından şikayet ederek doktora görünebilir.[1]
Tedavi
[değiştir | kaynağı değiştir]Adenomyozisli kadınların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Pelvik ağrı veya ağır adet kanaması mevcut olduğunda, şüpheli adenomyozis genellikle nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ile başarılı bir şekilde tedavi edilir. Eğer ciddi semptomlar varsa ve menopoz yakın değilse histerektomi de yapılabilir. Menopoz tamamlandıktan sonra veya histerektomi sonrası semptomlar kaybolur.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Adenomyozis Nedir? - Annegram.com". www.annegram.com. 17 Mayıs 2020. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023.
- nih.gov 5 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - adenomyosis 11 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- mayoclinic.org 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - adenomyosis 31 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (English)
- medspace.com 31 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - adenomyosis (English)
- medikalrehber.com 28 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - adenomyozis 18 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)