Bad World Tour
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Jackson turnesi | |
Tanıtılan albüm | Bad |
---|---|
Başlangıç tarihi | 12 Eylül 1987 |
Bitiş tarihi | 27 Ocak 1989 |
Ayak sayısı | 7 |
Gösteri sayısı | Kuzey Amerika'da 54 Avrupa'da 41 Asya'da 23 Avustralya'da 5 Toplam 123 |
Hasılat | $125,8 milyon |
Michael Jackson konser kronolojisi |
Bad, Michael Jackson'ın ilk solo dünya turnesidir. Jackson, Pepsi'nin sponsorluğunda 12 Eylül 1987'den başlayıp 27 Ocak 1989'e kadar 16 ayda Japonya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da 15 farklı ülkede 123 konser vermiştir.[1] Bu konserler sırasında 4.400.000 hayranı onu izlemiş ve 125.000.000$ gelir elde edilmiştir. Bu gelir Guinness Rekorlar Kitabı'na tarihin en yüksek turne geliri olarak girmiştir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan 54 konserden 20.300.000$ gibi bir gelir elde edilmiştir.
Bad Tour, Nisan 1989'da "Uluslararası Rock Ödülleri"nde "1988 Yılının Turnesi" kategorisinde aday gösterildi fakat kazanamadı. Ancak eleştirmenlere göre Jackson'ın ilk solo turunun o zamana kadar tarihin en büyük ve başarılı turu olduğu gerçeği değiştirilemezdi.
Bu dünya turunun her konserinde 400 bilet kimsesiz çocuklar için rezerve edilmiştir. Biletler hastane, yetimhane ve hayır kurumlarına dağıtılmıştır. Ayrıca Michael konser kazancının bir kısmını çeşitli hayır kuruluşlarına bağışlamıştır.
Arka plan
[değiştir | kaynağı değiştir]Birinci ayak (1987)
[değiştir | kaynağı değiştir]29 Haziran 1987 yılında, Jackson'un menajeri Frank DiLeo, şarkıcının ilk solo dünya turnesine çıkacağını duyurdu. Tur, Pepsi sponsorluğunda, Japonya'da başlayacaktı. Bu konser Michael'ın, 1973 yılında Jackson 5 zamanından beri ilk defa Japonya'ya uğrayacağı anlamına geliyordu. 12 Eylül'de başlayacak belirlenmiş ilk dokuz konserin biletleri saatler içinde tükendi ve buna ek olarak Jackson, yüksek talepleri göz önünde bulundurarak beş konser daha ekledi. Yaklaşık 600 gazeteci, kameraman ve hayranlar, Jackson'u Tokyo'nun Narita Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı. Michael'ın evcil şempanzesi Bubbles'ı da yol boyunca yanından ayırmadı ve onu karşılamaya 300'den fazla kişi geldi. Kiralanan bir jumbo jet, 22 kamyon ekimpmanı ve Jackson'un 132 yakın arkadaşını taşıyordu. Sahne için 700 ışık, 100 hoparlör, 40 lazer, üç ayna ve iki büyük ekran, dansçıların ve Michael'ın giyeceği toplam 70 elbise (ki bunların dördü fiber optik ışıklarla donatılmıştı) taşınıyordu.
Japonya'daki ilk 14 konsere 450.000 kişi katılım gerçekleştirdi ve bu bir rekoru da beraberinde getirdi. Daha önceki sanatçılar en fazla 200.000 kişilik bir seyirci toplayabilmişti. Bununla beraber Nippon Televizyonu, Pepsi ile birlikte Japonya konserlerine sponsor oldu.
Ekim 1987'de, planlanan Perth ve Adelaide, Avustralya konserleri iptal edildi. Ayrıca Yeni Zelanda ayağı da askıya alındı. Tur organizatörü Kevin Jacobson, bu iptallerin nedeninin finansal kriz olduğunu söyledi ancak esasen Jackson, konser başına 8 milyon dolar kazanacaktı. Jackson, Avustralya'da Melbourne, Sidney ve Brisbane'de Kasım ayı içerisinde konserler sergiledi. Sahne haricinde sanatçı, Sidney'de hasta çocukları evlerinde ziyaret etti.
İkinci ayak (1988-1989)
[değiştir | kaynağı değiştir]Turun ikinci ayağı için provalar, Pensacola, Florida'da da Pensacola Civic Center'da; 22 Ocak'tan 18 Şubat 1988'e kadar sürdü. Hazırlığın son gününde Jackson, 420 öğrenciyi, kendisini izlemesi için çağırdı. Çünkü çocuklar Jackson'u yaptıkları rap videosu ile onurlandırmışlardı. İkinci ayağın ilk performansları Atlanta'da başlayacaktı ancak Pepsi, şehir için rakibi Coca-Cola'yı ev sahibi olarak görüyordu bu yüzden bu plan düştü. Ancak Jackson daha sonra Atlanta'dü üç konser verdi. Madison Square Garden'da yapılan üç konserin ilki sırasında Jackson, United Negro College Fund'a tam 500.000 dolar bağışta bulundu.
Jackson, Avrupa turuna 23 Mayıs, 1988'de Roma, İtalya'da start verdi. Jackson'u 30.000 seyirci izledi ve güvenlik en üst seviyede tutuldu. Polis, 2 Haziran'daki Viyana konserinde tam 130 kadının bayıldığını rapor etti. Planlanan Lyon konseri, tahmin edilen 30.000 satılan bilet yerine 16.000 bilet satılınca iptal edildi. Jackson'un bu turne boyunca yaptığı en başarılı Avrupa konseri ise şüphesiz ki Wembley Stadyumu, Londra'da verdiği beş konser dizesidir. Biletler, bu beş konser için toplam 1,5 milyonu aşan bir rakamda satılmıştır. Yani 72.000 kişilik arenayı, 20 kez doldurabilmek anlamına geliyordu. Londra'daki üçüncü, 16 Temmuz 1988'daki konsere Galler Prensesi Diana ve eşi Charles katılmıştır. Wembley şovlarının tamamı 504.000 kişilik katılım ile rekor kırmıştır. Yönetim ayrıca Jackson'u ödülle onurlandırdı. 30 Temmuz'da NBC kanalı Michael Jackson Around The World adlı 90 dakikalık sanatçının turnesinden görüntüleri içeren özel bir belgesel yayınladı. 29 Ağustos'ta, şarkıcının doğum günü konseri olan Leeds konserinin ardından, Jackson, Give For Life kurumuna 130.000 dolarlık bir yardımda bulunmuştur. Avrupa ayağının final konseri olan Liverpool, 11 Eylül'de gerçekleşmiştir. 1.550'ye yakın hayran, 125.000 kişilik seyirci yüzünden izdiham ve yaralanmaların meydana geldiğini açıkladı.
Eylül 1988'de, Jakson Amerika Birleşik Devletleri'ne ikinci ziyaretini gerçekleştirdi. 23 Ekim 1988'de Detroit'teki konserden önce Motown Museum'a 125.000 dolar bağışladı. Tacoma, Washington'daki üç konser, Jackson'un grip olması nedeniyle iptal edildi. Turun Tokyo'daki konser serisiyle bitmesi planlanıyordu ancak Jackson'un Kasım ayında Los Angeles'ta verdiği altı konserden sonra ses tellerinin şişmesi ile geriye kalan beş L.A. konseri, 1989 Ocak'a ertelendi. 11 Aralık'taki Tokyo konseri sırasında dokuz yaşındaki Ayana Takada, turneye katılan dört milyonuncu kişi olarak, Jackson tarafından ödüllendirildi.
Los Angeles'taki beş konser, 27 Ocak 1989'da son buldu. 16 ay içinde Jackson, 15 farklı ülkede, 4.4 milyon seyircinin önünde 123 konser verdi ve bu konserlerden toplam olarak 125 Milyon dolar gelir elde etti. Turnenin sadece Amerika ayağı, 20.3 milyon dolarlık bir gelirle dünyanın o yıl için altıncı büyük geliri olarak kayıtlara geçti. Guinness Dünya Rekorları, turneyi, tarihin en büyük gelir elde eden turnesi olarak rekorlar kitabına geçirdi. Nisan 1989'da, turne "1988 Yılın Turnesi" ödülüne aday gösterilmiş ancak Amnesty International'a kaybetmiştir.
Şarkı listesi
[değiştir | kaynağı değiştir]- "Wanna Be Startin' Somethin'"
- "Things I Do for You"
- "Off the Wall"
- "Human Nature"
- "Heartbreak Hotel (a.k.a. This Place Hotel)
- "She's Out of My Life"
- The Jackson 5 Medley
- "Rock with You"
- "Lovely One"
- "Bad Groove" Giriş
- "Workin' Day and Night"
- "Beat It"
- "Billie Jean"
- "Shake Your Body (Down to the Ground)" "Don't Stop 'til You Get Enough"dan bölüm içerir.
- "Thriller"
- "I Just Can't Stop Loving You" Sheryl Crow ile düet.
- "Bad"
- "Wanna Be Startin' Somethin'"
- "Heartbreak Hotel (a.k.a. This Place Hotel)
- "Another Part of Me"
- "I Just Can't Stop Loving You" Sheryl Crow ile düet.
- "She's Out of My Life"
- The Jackson 5 Medley
- "Rock with You"
- "Human Nature"
- "Smooth Criminal"
- "Dirty Diana"
- "Thriller"
- "Bad Groove" Giriş
- "Workin' Day and Night"
- "Beat It"
- "Billie Jean"
- "Bad"
- "The Way You Make Me Feel"
- "Man in the Mirror"
Bazı bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Stevie Wonder, 28 Kasım 1987'deki Brisbane konserinde Bad şarkısı esnasında sürpriz bir katılım gerçekleştirdi. Bunun üzerine ikili Badalbümündeki düetleri olan ''Just Good Friends'' 'i seslendirdi. Bu performans, şarkı için yapılan ilk ve son performanstır.
- 'Bad Groove, Jackson'un orkestrasının birinci ayakta Lovely One, ikinci ayakta Thriller şarkısından sonra çaldığı müziklerdir. İlk ayakta "It's Gonna Be a Beautiful Night"'ı çalmışlardır. İkinci ayakta ise buna ek olarak Jackson'un 1979 çıkışlı Off The Wall albümünden Don't Stop Til' You Get Enough adlı şarkıyı eklemişlerdir.
- İkinci ayakta bazı konserlerde, ama çok az olarak ilk 9 şarkı aralarında değiştirilerek söyleniyordu. Buna örnek olarak, Human Nature ile Another Part of Me verilebilir.
- Mart 1988'de Madison Square Garden'da yapılan konserlerde'Dirty Diana şarkısı esnasında gitarist Billy Idol performans sergiledi ve tam o sırada kayıttaydı.
- Prenses Diana ve Prens Charles 16 Temmuz 1988'deki Wembley Stadyumu'ndaki konsere katıldı. Bu da Dirty Diana adlı şarkının listeden kaldırılacağı anlamını taşıyordu çünkü Jackson, bunun kraliyet ailesinin yüksekliğine gölge düşüreceğini düşünüyordu. Ancak Diana, Jackson'ı sahne arkasında ziyaret ettiği sırada Dirty Diana onun en sevdiği Jackson şarkısı olduğunu söyledi. Bunun üzerine Michael, şarkıyı tekrar listeye ekledi.
- Tur esnasında Michael, I Just Can't Stop Loving You şarkısını arka vokallerden Sheryl Crow ile seslendirdi.
- The Way You Make Me Feel bazı ikinci ayak konserlerinde konserin geç başlamasından veya bilinmeyen birkaç nedenden ötürü listeden silindi. Bu yüzden listeden sildiği konserlerde Man In The Mirror, Bad şarkısı için kullanılan siyah ceketle söylendi. 16 Temmuz'daki Wembley (konserin geç başlamasından ötürü) ve 5 Mart 1988'deki New York konserinde (Tatiana, The Way You Make Me Feel kızı önceki akşam Michael'ı sahnede dudaktan öpünce kovuldu ve yerine geçecek kimse yoktu. Daha sonra Sheryl Crow, kovulan kızın yerini aldı.)
- Her durakta, She's Out Of My Life şarkısı sırasında rastgele seçilen şanslı bir kız Jackson'la dans etmesi için sahneye çıkarılır. (Genellikle ön sıralardan seçilirdi.)
- Los Angeles'taki son konserlerde Michael, The Way You Make Me Feel ve Man In The Mirror için beyaz gömlek kullandı.
Konser takvimi
[değiştir | kaynağı değiştir]İptal ve ertelemeler
[değiştir | kaynağı değiştir]- 11/03/87 Perth, Avustralya; İptal edildi.
- 11/08/87 Adelaide, Avustralya; İptal edildi.
- 12/02/87 Wellington, Yeni Zelanda; İptal edildi.
- 12/06/87 AucklandWellington, Yeni Zelanda; İptal edildi.
- 03/12/88 St. Louis, Amerika Birleşik Devletleri; İptal edildi.
- 05/30/88: LyonWellington, Fransa; İptal edildi.
- 10/30/88: Washington, DCWellington, Amerika Birleşik Devletleri; İptal edildi.
- 11/1/88: Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri; İptal edildi.
- 11/2/88: Washington, DCWellington, Amerika Birleşik Devletleri; İptal edildi.
- 12/14/88: Los AngelesWellington, Amerika Birleşik Devletleri; Ocak 16, 1989 tarihine ertelendi.
- 12/15/88: Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri; Ocak 18, 1989 tarihine ertelendi.
- 12/20/88: Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri; Ocak 26, 1989 tarihine ertelendi.
- 12/22/88: Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri; Ocak 27, 1989 tarihine ertelendi.
Konser kaydı
[değiştir | kaynağı değiştir]Sony, Londra, Wembley Stadyumu'nda, 16 Temmuz 1988'da yapılan konseri yayınladı. Bu konser daha sonra resmi olarak, Bad 25 paketinin bir parçası dahilinde (veya ayrı olarak DVD rafında), Live at Wembley July 16, 1988 adını alarak yayınlandı. Nippon TV tarafından kaydedilen ve 26 Eylül 1987'de gerçekleşen Yokohama Stadyumu, Japonya'daki konser, birçok ülkede ve televizyon kanalında yayınlandı.
Performansçılar
[değiştir | kaynağı değiştir]Ana performansçı
[değiştir | kaynağı değiştir]Müzisyen ve vokaller
[değiştir | kaynağı değiştir]- Müzik Yönetmeni: Greg Phillinganes
- Asistan Müzik Yönetmeni, Vokal Yönetmeni: Kevin Dorsey
- Geri Vokaller: Kevin Dorsey, Darryl Phinnessee, Dorian Holley, Sheryl Crow
- Klavye: Greg Phillinganes, Rory Kaplan
- Synclavier: Christopher Currell
- Elektro Gitar: Christopher Currell
- Bas Gitar: Don Boyette
- Gitar: Jennifer Batten, Jon Clark
- Ses Efektleri: Christopher Currell
- Davul: Ricky Lawson
- Keytar: Don Boyette
Dansçılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- LaVelle Smith Jr.
- Dominic Lucero
- Evaldo Garcia
- Randy Allaire
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Michael'ın son turu 6 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Ebony
- ^ a b Halstead 2003, p. 79.