Cerro Fitz Roy

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cerro Fitz Roy
Cerro Chaltén
Cerro Fitz Roy, 1998
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik3,375 metre (11,073 feet)
Çıkıntı1,951 m
Koordinatlar49°16′18″G, 73°02′48″B 
Coğrafya
KonumPatagonya, Arjantin ve Şili
Tırmanma
İlk tırmananLionel Terray & Guido Magnone, 1952

Cerro Fitz Roy ya da Cerro Chaltén, Güney Amerika'nın Patagonyası'nda 3.406 m yükseklikte bir granit dağdır Arjantin ve Şili arasındaki sınırda. Bernardo O'Higgins Millî Parkı ve Los Glaciares Milli Parkı'nın en önemli unsurlarından biridir.

Bölgenin eski sakinleri Tehuelche Kızılderililerinin dilinde dağın adı El Chaltèn olup, kendi dillerinde volkan anlamına gelmektedir. Bugün buraya en yakın durumda bulunan köy, El Chaltén adını taşımaktadır. Bu noktadan çıkışla dağa çok sayıda günübirlik yürüyüş gerçekleştirilir.

Dağı 1877 yılında Francisco Pascasio Moreno keşfetmiş ve Charles Darwin'in araştırma gemisi HMS Beagle'nin komutanının adını vermiştir: Robert FitzRoy.

1951 yılında bir Fransız grubu, Lionel Terray önderliğinde, Jacques Poincenot, Guido Magnone, M.A. Azena, R. Ferlet, Lliboutry, Depasse, Strouvé ve Arjantinli Francisco Ibáñez 'in katıldığı bir bilimsel gezi başlattı. Bu gezi şansız başladı. Bir nehir geçişi sırasında tecrübeli dağcı Poincenot boğuldu. Daha sonra dağa ilk tırmanma denemeleri çok zor olarak gözüktü. İlk olarak 2 Şubat 1952 tarihinde Terray ve Magnone buraya tırmanmayı başardı.

16 Ocak 1986'da Thomas Bubendorfer dağa ilk defa tek başına tırmanmayı başaran kişidir.

Şekli ve sıra dışı hava şartları yüzünden bu dağ, bugün bile tırmanması son derece zor olan yerlerlerden biridir.

Fitz Roy-Massifi'nden Cerro Daudet'e kadar olan sınır hattı, Şili ve Arjantin arasında uzunca bir süre tartışma konusu olmuştur. Ortak bir sınır komisyonu, 16 Aralık 1998'de sınıra son şeklini vermiştir.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Cerro Fitz Roy ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.