Hermann Esser

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hermann Esser

Hermann Esser (29 Temmuz 1900 - 7 Şubat 1981), Nazi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyesiydi. Bir gazeteci olan Esser, Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'ın editörü ve Reichstag'ın bir Nazi üyesiydi. Partinin ilk tarihlerinde, Adolf Hitler'in fiili bir milletvekiliydi. Hitler'in en eski takipçilerinden ve arkadaşlarından biri olarak Weimar Cumhuriyeti döneminde partide etkili pozisyonlarda bulundu ancak Nazi döneminde etkisini kaybetti.

Esser, Bavyera Krallığı'nın Röhrmoos şehrinde doğdu. Bir memurun oğlu, Kempten'de lisede eğitim gördü. Gençken orduya yazılmaya gönüllü oldu ve I. Dünya Savaşı'nda Kgl'de Bayerischen 19, Fussartillerie-Alayı'nda hizmet etti.[1]

Esser, gazeteci eğitimi almak için sol görüşlü bir şehir gazetesine katıldıktan sonra erken dönemde sosyalist oldu. Daha önce kendi Sosyal Demokrat partisini kurmuştu ancak küçük olduğu ve Almanya ve Avusturya'daki birçok Ateşkes sonrası partiden biri olduğu için çok kısa zamanda başarısız oldu.

Hermann Esser (en sağda) Heinrich Himmler (solda), Reinhard Heydrich (ortada), Karl Wolff (sağdan 2.), Obersalzberg'de, Mayıs 1939

Anton Drexler ile çalışmaları aracılığıyla tanıştıktan sonra Alman İşçi Partisi'ni oluşturan adamlara katıldı. Bunlar: Anton Drexler, Gottfried Feder ve Dietrich Eckart'dı.[2] Esser partiye 2. üyelik kartıyla katıldı. 1920'de Reichswehr'in (Weimar Cumhuriyeti Ordusu) bölgesel basın bürosunda Hitler'le tanıştı ve aynı yıl Völkischer Beobachter'ın editörü oldu.

1920 sonbaharında Passau'da halkın karşısına çıkmaya başladı.[3]

Esser, yeteneklerini bir konuşmacı olarak dinleyicilerini canlandırmak için kullandı ve onları NSDAP'ın kaşlarını çattığı grupların ve partilerin siyasi toplantılarına saldırmaya teşvik etti. Louis Snyder tarafından Esser'in konuşmaları gelecekteki Nazi politikalarının özünü içeren "aşırı milliyetçilik ve anti-semitizm, kaba, kültürsüz, düşük ahlaki karakterli" olarak tanımlandı. 1923'ten 1925'e kadar partinin ilk propaganda başkanı oldu ve Yahudilere saldıran bir dizi poster ve bir kitap çıkardı.[2]

Ancak siyasi bir oportünist olarak Hitler'e hasta olduğunu ve 1923'teki Birahane Darbesi'ne katılamayacağını söyledi ve ardından Avusturya'ya kaçtı. Julius Streicher ile birlikte partiden ihraç edildi, daha sonra Ocak 1924'te Bavyera'ya döndü ve üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra Landsberg Hapishanesinde Hitler'i ziyaret etti. Partiyi ikiye bölmekle tehdit eden Gregor Strasser ve kardeşi Otto Strasser'in yeni liderliğine katıldı ve partinin bölünmekten kurtulması ancak 1926'da, Hitler'in dönüşünden sonra oldu.

Esser, Streicher ile anlaşmazlığa düştükten ve Hitler'in rakiplerinin yanında yer aldıktan sonra, NSDAP'ın sırlarını medyaya iletmekle tehdit etti. Halkı dedikodu ve skandalla meşgul ettiği 1932 yılına kadar Illustrierter Beobachter'ın editörü olarak satın alındı. 1929'dan 1933'e kadar, partinin Münih belediye meclisinde kat lideriydi. 1933'te Yukarı Bavyera-Swabia'yı temsilen Reichstag'a seçildi.

Mayıs 1933'te Esser, Ostmarkmuseum'un adanmasını kutlayan bir mitingde konuşma yapmak için Passau'ya döndü.[4]

1935'te General Franz Ritter von Epp'i kendisini Bavyera'nın ekonomi bakanı yapmaya ikna etmeye çalıştı.

Esser, kadınlarla birlikte yaşamaktan, medyanın ve siyasi gücün ona verdiği güçten zevk alıyordu. Kadınlarla cilveleşmesi, marjinalleştirilmesine yol açtı. Genç bir kadını hamile bıraktıktan ve onunla evlenmeyi reddettikten sonra, doğrudan Hitler'e başvurdu ve Hitler, Esser'e doğru şeyi yapması gerektiğini söyledi. Çocuğun doğumuyla Hitler onun vaftiz babası oldu.

Esser daha sonra bir iş insanının reşit olmayan kızına cinsel tacizde bulundu. Strasser, Streicher ve Joseph Goebbels'in ona tiksinti duyması, Mart 1935'te NSDAP'den uzaklaştırılmasına yol açtı. Hitler daha önce onun hakkında, "Esser'in bir alçak olduğunu biliyorum; ancak bana yararlı olduğu sürece ona bağlı kalacağım" demişti.

Daha sonraki NSDAP kariyeri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kenara atılamayacak kadar çok şey bilen Esser'e, Hitler tarafından Bavyera'daki partide; ancak Münih'ten uzakta çeşitli küçük sekreterlik rolleri verildi. Daha sonra Hitler tarafından yeniden kabul edildi ve partinin yeniden örgütlenmesinde etkili oldu. 1935'te Bavyera ve Reichstag'da siyasetten dışlanmasının ardından Hitler, Şansölye olarak onu Reich propaganda bakanlığına Turizm Müsteşarı olarak atadı. Aralık 1939'da Reichstag Başkan Yardımcısı oldu.

İlk olarak 1933'te Die jüdische Weltpest (Yahudi Dünyası Vebası) adlı kitabını yazdı ve yayınladı. 9 Kasım 1938'deki Kristallnacht (Kristal Gece) pogromundan sonra, 1939'un başlarında, yine NSDAP basınında kitabı yeniden yayımladı.[5] Son resmi NSDAP görevi, 23. Nazi Partisi'nin yıldönümünde ana konuk konuşmacı olarak katılmasıydı.

Savaş sonrası

[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da savaşın sona ermesinden sonra Amerikalılar tarafından tutuklandı, önemsiz bir Nazi yetkilisi olarak görüldükten sonra 1947'de serbest bırakıldı. Esser daha sonra sadece 1949'da Batı Alman Polisi tarafından yeniden tutuklanmak için saklandı.[2] Yeni Batı Almanya Nazifikasyon karşıtı yasalar uyarınca suçlanarak, "büyük suçlu" olmaktan suçlu bulundu ve ömür boyu medeni haklarını kaybetmekle birlikte beş yıl ağır çalışma cezasına çarptırıldı. Daha sonra 1952'de serbest bırakıldı.[2]

1980'de Bavyera Bakanı Franz Josef Strauß, Esser'in 80. doğum gününü kutladı.[6]

Esser, 7 Şubat 1981'de 80 yaşında Bavyera, Dietramszell'de öldü.[2]

  1. ^ Robert S. Wistrich. Who's Who in Nazi Germany. 
  2. ^ a b c d e Hamilton 1984, s. 266.
  3. ^ Anna Rosmus, Hitlers Nibelungen: Niederbayern im Aufbruch zu Krieg und Untergang, pp. 32f. Simone Samples Verlag, Grafenau, 2015, 978-3-938401-32-3
  4. ^ Anna Rosmus: Hitlers Nibelungen, Samples Grafenau 2015, pp. 70-73
  5. ^ "Hermann Esser". Calvin. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2013. 
  6. ^ Anna Rosmus: Hitlers Nibelungen, Samples Grafenau 2015, p. 33
  • Hamilton, Charles (1984). Leaders & Personalities of the Third Reich, Vol. 1. R. James Bender Publishing. ISBN 0-912138-27-0. 
  • Miller, Michael D. & Schulz, Andreas (2012). Gauleiter: The Regional Leaders Of The Nazi Party And Their Deputies, 1925-1945 (Herbert Albrecht-H. Wilhelm Huttmann)-Volume 1. R. James Bender Publishing.