Lost (dizi)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lost, Amerikan drama televizyon dizisidir. Program, Sidney, Avustralya'dan Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri'ne uçan bir yolcu uçağının kaza yapması sonucu Güney Pasifik'te gizemli bir adaya düşen kazazedelerin hikâyelerini konu edinmektedir. Her bölüm tipik olarak adada geçen ana hikâyenin yanı sıra, bir karakterin hayatındaki bir başka noktaya ilişkin ikinci bir hikâyeye sahiptir, yine de diğer zaman ile ilgili olaylar düzeni bu formülü sonraki bölümlerde değiştirmektedir. İlk bölüm, ilk kez 22 Eylül 2004'te yayınlandı.[1] Dizi, 22 Eylül 2004'ten 23 Mayıs 2010'a kadar ABC'de altı sezon ve 121 bölüm olarak yayınlandı. Dizi, Amerika Birleşik Devletleri'nde American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanmakla birlikte, birçok ülkede bölgesel kanallarda yayımlandı.
Geniş ansambl oyuncu kadrosu ve Oahu'daki çekimlerin maliyeti nedeniyle[2] Lost, televizyon tarihinin en pahalı dizilerinden biridir.[3] Damon Lindelof, J. J. Abrams ve Jeffrey Lieber tarafından yaratıldı ve ABC Studios, Bad Robot Productions ile Grass Skirt Productions tarafından yapımı gerçekleştirildi. Dizinin tema müziği ise Michael Giacchino tarafından bestelendi.
Olumlu eleştiriler alan ve popüler bir başarı elde eden Lost, ilk yılından itibaren ABC'de yayınlanan her bölümü ortalama 15,69 milyon kişi tarafından seyredildi.[4] 2005 Emmy Ödülleri'nde "en iyi drama dizisi" dalında,[5] 2005 Britanya Akademi Televizyon Ödülleri'nde "en iyi Amerikan ithalatı" dalında, 2006 Altın Küre Ödülleri'nde "en iyi drama" dalında, 2006 Screen Actors Guild Ödülleri'nde "en iyi drama dizisi" dalında ödüller alan dizi, birçok önemli endüstri ödülü kazandı. Sıkı hayran kitlesi elde etmesiyle diğer televizyon dizilerinde,[6] reklamlarda, çizgi romanlarda,[7] web çizgi romanlarında, komedi dergilerinde, bir video oyununda[8][9] ve şarkı sözlerinde dizinin hikâyesine ya da bir unsuruna göndermeler yapılarak dizi Amerikan popüler kültürünün bir parçası haline geldi. Programın kurgusal evreni, bağlantılı romanlarda, forumlarda, video oyunlarında, alternatif reality oyunlarında, The Lost Experience ve Find 815'da araştırıldı.
Prodüksiyon
[değiştir | kaynağı değiştir]Konsept
[değiştir | kaynağı değiştir]Dizi, Ocak 2004'te dönemin ABC başkanı Lloyd Braun'un, Sineklerin Tanrısı romanı, Yeni Hayat filmi, Gilligan's Island televizyon dizisi ve popüler reality show Survivor'a dayandırdığı konseptine bağlı olarak bir ön metin yazılmasını Spelling Television'a sipariş vermesiyle gelişmeye başladı. Gadi Pollack diziye ilham veren bazı unsurların Myst adlı bilgisayar oyunundan alındığını belirtti.[10] ABC, Jeffrey Lieber ile anlaştı ve Lieber, pilot bölümü olan "Nowhere"i kendi yöntemlerine dayanarak yazdı.[11] Fakat sonuçtan memnun kalınmadı. Bir sonraki yazma denemesinde Braun, Touchstone Television ile (şimdiki ABC Studios) antlaşma yapan ve Alias adlı TV dizisinin yaratıcısı olan J. J. Abrams ile iletişime geçti ve Abrams, pilot bölüm için yeni bir metin yazdı. İlkin kararsız kalınmasına rağmen, Abrams dizide bir doğaüstü bakış açısının olması ve Damon Lindelof ile birlikte dizinin stilini ve karakterlerini yaratmasıyla fikre ısındı.[12] Abrams ve Lindelof, birlikte, bir dizi kutsal öğe yarattılar, onları tasavvur ettiler ve şov için beş ile altı sezon yayınlanabilecek hikâyenin uç noktaların ve temel mitolojik fikirlerin ayrıntılarına indiler.[13][14] Şovun, 2004 sezonunun sonlarına doğru teslim edilmesi gerektiğinden ve kısıtlı bir zamanın olmasından dolayı programın gelişimi engellendi. Kısa programa rağmen, yaratıcı ekip, kadroya eklemek istedikleri oyunculara uygun karakterler yaratmada ya da düzenlemede yeterli derecede esnek olabildiler.[15]
Lost'un iki parçalık pilot bölümü, açıklanan raporlarla 10 ile 14 milyon dolar arasında olan maliyetiyle kanal tarihinin en pahalı bölümü oldu[16] ve 2005'teki 4 milyon dolarlık olan bir saat uzunluğundaki bölüme göre yüksek bir rakama sahip oldu.[17] Dizi, 22 Eylül 2004'te başladı. 2004 televizyon sezonunun en büyük eleştirel ve ticari başarı elde eden programlardan biri oldu. Birbirini izleyen Desperate Housewives, Grey's Anatomy ve Lost, birlikte ABC'nin kötü giden talihini ters yöne çevirdiler.[18] Dizi, henüz yayınlanmadan önce kanalın aldığı düşük ratingler ve pahalı ve riskli bir projeye müsaade etmesi gibi nedenlerle Lloyd Braun, ABC'nin aile şirketi Disney'de yöneticiler tarafından işinden atıldı.[12] Pilot bölümün, dünya prömiyeri 24 Temmuz 2004'te San Diego'daki Comic-Con International'da yapıldı.[19]
Bölüm formatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost'un çoğu bölümü belli bir formata sahiptir. Yeni bölümlerin gösterildiği sahnelerden önce, yayınlanacak olan bölümle ilgili geçmiş bölümlerden kısa bir özet gösterilir, ardından merak unsuru taşıyan bir giriş ile devam eder. Bölümler, sıklıkla bir karakterin gözünün açılma sahnesiyle başlar. Giriş kısmındaki olaylar, uç noktaya geldiğinde ekran siyaha kesilir ve flu bir halde dizinin başlığı ekrandan kaygı verici bir müzik eşliğinde izleyiciye doğru süzülerek gelir. Açılış sahnesinde oyuncuların ismi gösterilir ve genellikle oyuncuların soyadlarına göre alfabetik olarak isimler sıralanır (bazı bölümlerde dizinin giriş kısmı uzun sürerse oyuncuların ismi açılış sahnesinden önce ekranda görünür.). Dizide belli bir hikâye örgüsü olduğundan, her bölümün merkezinde bir (ya da birkaç) karakter yer alır. Adadaki olaylar, bölümün merkezindeki karakterin flashbacklerinde veya flashforwardlarında gösterilen olaylarla ilişkilendirilir. Bölümler çoğunlukla süspans dolu sahnelerle ya da hikâyenin konusu açığa kavuştuktan sonra sona erer. Ardından ekran siyaha bürünür ve kısa bir süre sonra dizinin logosu ekranda görünür. Belli trajik sahnelerde ise bir ses patlaması oluşur ve hemen ardından siyah zemin üzerindeki dizinin logosu görünür ve ses kesilerek sessizlik oluşur.
Müzik
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost, Michael Giacchino tarafından bestelenen ve Hollywood Senfoni Orkestrası tarafından çalınan, televizyon müziklerinde pek yaygın olmayan olaylar, mekânlar ve karakterler gibi konulardan oluşan ve dizinin tekrarlayan temalarını içinde barındıran bir orkestra müziği ile ön plana çıktı.[20] Giacchino, müzik için sık kullanılmayan enstrümanlardan yararlanarak uçağın gövdesinin parçalarının çarpışı gibi bazı sesleri çıkardı.[20] 24 Mart 2006'da plak şirketi Varèse Sarabande, Lost'un ilk sezonunun orijinal televizyon müziklerini yayınladı.[21] Albüm, sezonun en popüler parçalarının tam uzunluktaki versiyonlarından ve dizinin yaratıcısı J. J. Abrams tarafından bestelenen ana başlıktan oluştu.[21] Varèse Sarabande, 3 Ekim 2006'da Lost'un ikinci sezonundan seçilmiş müziklerden oluşan bir soundtrack albümü yayınladı.[22] Üçüncü sezonun soundtrack albümü, 6 Mayıs 2008'de, dördüncü sezonunki ise 11 Mayıs 2009'da piyasaya sunuldu.
Popüler kültür şarkıları dizide daha az kullanıldı, yerine daha çok orkestral müzik kullanıldı. Benzer şarkılar ön plana çıkarıldığında ise şarkılar, genellikle kaynak gösterilerek dizide kullanıldı. Örneğin ilk sezonda Hurley'in portatif CD çalarında çeşitli şarkılar çaldı (ta ki "…In Translation" bölümünde pilleri bitene kadar). Joe Purdy'nin "Wash Away" şarkısıyla ikinci sezonda pikap çalarda çalan Cass Elliot'un "Make Your Own Kind of Music" ve Petula Clark'ın "Downtown" şarkıları ikinci ve üçüncü sezonun galalarında kullanıldı. İki bölümde, Charlie caddenin kenarında gitar çalarken Oasis şarkısı olan "Wonderwall"u söyledi. Üçüncü sezon finalinde Jack arabasını sürerken Nirvana'nın "Scentless Apprentice" şarkısını ve aynı sahnelerle paralel olan dördüncü sezon finalinde arabasıyla gittiği yere yetişmek üzere olduğunda Pixies tarafından seslendirilen "Gouge Away" şarkısını dinliyordu. Üçüncü sezonda ayrıca Three Dog Night'ın "Shambala" şarkısı kullanıldı. Kaynak gösterilmeden kullanılan iki pop şarkısından biri Ann-Margret'in "Slowly" şarkısı "I Do" bölümünde kullanılırken diğer şarkı ise Ben Harper tarafından sözleri yazılan ve The Blind Boys of Alabama tarafından cover yapılan "I Shall Not Walk Alone" şarkısı "Confidence Man" bölümünde kullanıldı. Uluslararası yayınlarda ise alternatif müzik kullanıldı. Örneğin Lost'un Japonya'daki yayınında, sezonlar boyunca farklı şarkılar dizide kullanıldı: birinci sezonda Chemistry şarkısı "Here I Am", ikinci sezonda Yuna Ito şarkısı "Losin" ve üçüncü sezonda Fantômas şarkısı "Fire Walk With Me" üç defa kullanıldı.
Çekim yerleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost, Hawaii'nin Oahu adasında, Panavision 35 milimetrelik kameralarla çekilmektedir. Dizinin pilot bölümündeki orijinal ada sahneleri, adanın kuzeybatı ucunun yanındaki Mokulē'ia adasında filme alındı. Sonraki sahil sahneleri, ünlü North Shore'daki yerlerde çekildi. İlk sezondaki mağara sahneleri, 1999 yılından beri boş olan Xerox depolarında inşa edilen bir ses sahnesinde filme alındı.[23] Ses sahnesi ve prodüksiyon ofisleri, Hawaii Film Ofisi'ne taşındığından beri[24] ikinci sezondaki Kuğu ve üçüncü sezondaki Hydra istasyonların içinde yer aldığı Hawaii Film Stüdyoları'nda yönetildi.[25] Honolulu ve çevresindeki kurgusal alanlar, Kaliforniya, New York, Iowa, Miami, Güney Kore, Irak, Nijerya, Birleşik Krallık, Paris, Tayland, Almanya ve Avustralya dahil dünya genelindeki mekânların çekiminde kullanıldı. Örneğin Sidney Havaalanı sahneleri, Hawaii Convention Center'da, Irak Cumhuriyet Muhafızları'nın anlatıldığı sahneler II. Dünya Savaşı'ndan kalma bir yerde filme alındı. Ayrıca kış mevsimindeki Almanya sahneleri, kar görüntüsü verebilmek için her yere ezilmiş buzlar ve caddelerde ise Almanya plakalı otomobiller konularak düzenli bir şekilde Hawaii yöresinde çekildi.[26] Dördüncü sezondaki iki sahne ise Charles Widmore'u canlandıran Alan Dale'in "Spamolat" müzikalinde yer alması ve Hawaii'ye seyahat edememesi nedenleriyle Londra'da çekildi.[27] Lost'un çekildiği mekânların geniş bir arşivi Lost Virtual Tour'dan takip edilebilir.
Çevrimiçi dağıtım
[değiştir | kaynağı değiştir]Geleneksel karasal ve uydu yayınlarının yanı sıra Lost, yeni televizyon dağıtımlarını ön plana çıkardı. iTunes yazılımıyla ya da iPod ile dizinin seyredilmesi için, Apple'ın iTune Store servisi aracılığıyla yayınlanan ilk dizilerden biri oldu. Ekim 2005'ten itibaren, ABC'de yayınlanan yeni bölümler, ertesi gün Amerikalı izleyiciler tarafından indirilebilmektedir. 29 Ağustos 2007'de, Lost, Birleşik Krallık'taki mağazalarda indirilebilen ilk televizyon programlarından biri oldu. Birleşik Krallık'ta dördüncü sezonun yayınlanmasından itibaren Lost'un bölümleri, SkyOne kanalında yayınlandığı pazar gününün ertesi yani pazartesi günü online olarak indirilebilmektedir.[28] "Lost", ayrıca Almanya'daki iTunes mağazalarından indirilebilen ilk televizyon programı oldu.[29]
Nisan 2006'da, Disney, Lost'un gelecekteki dağıtım stratejilerinin iki aylık deneyiminin bir parçası olarak dizinin yayınlanmış bölümlerinin ABC'nin web sitesinde reklamlı olarak ücretsiz bir şekilde online izlenilebileceğini duyurdu. Mayıs ayından Haziran 2006'ya kadar süren denemeyle, reklam gelirlerinin kesilmesinden korkuldu ve Lost bölümleri, sadece uluslararası lisans şartlarına bağlı kalan Amerikalı izleyiciler tarafından ABC'nin web sitesinden izlenebilmekteydi.[30][31] Mayıs 2008 itibarıyla dizinin ilk dört sezonunda yayınlanan tüm bölümlerin videoları, tamamı yüksek çözünürlük kalitesiyle sadece Apple ya da Microsoft işletim sistemi kullanan Amerikalı izleyiciler tarafından ABC'nin web sitesinde izlenilebilmektedir. Yeni bölümler ise orijinal yayın tarihinin ertesi günü web sitesi üzerinden izleyicilere ulaştırılmaktadır. İzleyiciler, yüksek çözünürlükteki online bölümleri izleyebilmek için bölümlerin içine eşit noktalara eklenmiş 30 saniyelik 5 ile 6 tane reklamı seyretmeleri gerekmektedir. 2009'da ABC'nin web sitesi üzerinden Lost'u online izleyenlerin sayısıyla Lost, internette en çok izlenilen program oldu. Nielsen, 1.425 milyon farklı kişinin Lost'u ABC üzerinden en az bir bölümüyle izlediğini açıkladı.[32]
Birinci ve ikinci sezondan bölümler, Birleşik Krallık'ta Channel 4'un web sitesi üzerinden izlenebilmekteydi fakat süre doldu[33] ve "Pilot" bölümünün iki parçası site üzerinden ücretsiz seyredilebilir iken diğer bölümler £0.99 ücret karşılığında seyredilebilmektedir. Lisans koşullarına bağlı olarak servis sadece Birleşik Krallık'taki izleyicilere uygulanmaktadır. Virgin Media, TV Choise on Demand özelliğiyle Lost'un ilk üç sezon bölümlerine erişilebilirliği sağladı. Kullanıcılarına, yüksek ya da standart çözünürlükteki bölümleri herhangi bir zamanda online izleyebilme olanağı verdi. Şu anda dizinin ikinci ve üçüncü sezonlarına erişilebilmektedir. Bütün bölümler, Virgin Media kullanıcılarınca ücretsiz bir şekilde seyredilmektedir. 25 Kasım 2006'dan itibaren dizinin bölümlerine, Sky'ın VOD servisinde ulaşılabilmeke, Sky Anytime aboneleri Sky üyelikleriyle bölümleri indirebilmektedir. ABD'nin Netflix web sitesinde,[34] Fransa'nın TF1 web sitesi,[35] AOL video,[36] Microsoft'un Xbox Live servisi[37] ve İsrail'deki HOT V.O.D. servisi gibi web siteleri, dizinin online dağıtımını sağlamaktadırlar.
DVD ve Blu-ray satışı
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost'un ilk sezonunun DVD'leri, Amerika Birleşik Devletleri'nde 6 Eylül 2005'te ikinci sezonun prömiyerine iki hafta kala Lost: The Complete First Season adıyla geniş ekran yedi disklik bir DVD kutu seti olarak satışa çıktı. Dağıtımı ise Buena Vista Home Entertainment tarafından yapıldı. Yayınlanan tüm bölümlerin yanı sıra bölüm yorumları, arka plan sahneleri, silinmiş ya da flashback sahneleri gibi DVD ekstraları, ilk sezonun DVD seti içinde yer aldı. Aynı set, 30 Kasım 2005'te 4. Bölge'de ve 16 Ocak 2006'da 2. Bölge'de piyasaya çıktı. 2. Bölge'deki DVD seti iki parçaya ayrılarak standart hale getirildi: ilk parça, sezonun ilk on iki bölümü geniş ekran dört disk olarak 31 Ekim 2005'te, kalan diğer bölümler 16 Ocak 2006'da setin ikinci parçası olarak satışa çıktı. DVD, 1. Bölge için de aynı şekilde iki parçaya ayrıldı. İlk iki sezon 16 Haziran 2009'da Blu-ray Disk olarak piyasaya çıktı.[38]
İkinci sezon DVD'leri, Lost: The Complete Second Season - The Extended Experience adıyla 1. Bölge'de DVD kutu seti olarak 5 Eylül 2006'da, ABD'de ve 2. Bölge'de 2 Ekim 2006'da satışa çıktı. Bölgelerde satışa çıkan tüm DVD'lerde, arka plan sahneleri, silinmiş sahneler, Lost karakterlerinin birbirleriyle olan ilişkisini gösteren "Lost Connection" listesi gibi DVD ekstraları yer aldı.[39] Ayrıca 2. Bölge'de satışa çıkan DVD'ler, iki sete ayrıldı: ilk set sezonun ilk on iki bölümünden oluşan geniş ekran dört disklik DVD kutu seti olarak 17 Temmuz 2006'da, ikinci set ise geri kalan bölümleri içeren dört disklik DVD kutu seti olarak 2 Ekim 2006'da piyasaya çıktı.
Üçüncü sezon, Lost: The Complete Third Season - Unexplored Experience adıyla DVD ve Blu-ray olarak 1. Bölge'de 11 Aralık 2007'de piyasaya çıktı.[40] Birinci ve ikinci sezonda olduğu gibi üçüncü sezonda da bölümlerin sesli yorumları, silinmiş ada ya da flashback sahneleri gibi ekstralar DVD seti içinde yer aldı. Üçüncü sezon, 2. Bölge'de tek set olarak 22 Ekim 2007'de piyasaya çıktı.
Dördüncü sezon, Lost: The Complete Fourth Season - The Expanded Experience adıyla DVD ve Blu-ray olarak 9 Aralık 2008'de 1. Bölge'de,[41] 20 Ekim 2008'de 2. Bölge'de satışa çıktı.[42] Set, önceki DVD setleri gibi çeşitli ekstraları içinde barındırdı.[43]
Lost'un ilk üç sezonu, DVD olarak başarılı bir satış elde etti. Birinci sezon kutu seti, Eylül 2005'te DVD satış listelerine 2 numaradan giriş yaparken;[44] ikinci sezon kutu seti, Eylül 2006'da DVD satış listelerine ilk haftasında 1 numaradan giriş yaptı ve TV DVD'leri arasında en yüksek girişi yapan ikinci DVD olduğu söylendi.[45] İkinci sezonun DVD'leri ilk haftasında 500.000 kopya sattı.[46] Üçüncü sezon kutu seti, ilk üç haftada 1.000.000 kopya sattı.[47]
6. sezon kutu seti ile dizinin tüm bölümlerinden oluşan koleksiyon, "The New Man in Charge" adlı 12 dakikalık bir epilogu ekstradan içerdi.[48][49] 6. sezon DVD satışları, yayınlandığı Eylül 2010'daki ilk haftasında bir numaraya yükseldi.[50]
Oyuncu kadrosu ve karakterler
[değiştir | kaynağı değiştir]Oceanic Havayolları'nın 815 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren yolcu uçağının yaptığı kaza sonucu 324 yolcusundan[51] 71'i (biri köpek) üç parçaya ayrılan uçaktan kurtuldu. Açılış sezonu, dizide düzenli olarak yer alan 14 rol ile ön plana çıktı ve Desperate Housewives dizisinden sonra en geniş oyuncu kadrosuna sahip olan ikinci televizyon dizisi oldu. Dizinin maliyetini de artıran geniş oyuncu kadrosu sayesinde dizinin senaristleri öykü kararlarında daha esnek olabildiler. Dizinin yönetici yapımcısı Bryan Burk'e göre "Karakter arasında daha fazla etkileşime sahip olabilirsiniz ve daha farklı karakterler, daha fazla arka plan öyküleri, daha fazla aşk üçgenleri yaratabilirsiniz.".[52]
İlk sezonda 14 ana rol vardı. Naveen Andrews, eski bir Irak Cumhuriyet Muhafızı olan Sayid Jarrah'ı canlandırdı. Emilie de Ravin, Avustralyalı hamile Claire Littleton karakterini oynadı. Matthew Fox, sorunlu cerrah ve dizinin protagonisti Jack Shephard'ı canlandırdı. Jorge Garcia, talihsiz bir loto milyoneri olan Hugo "Hurley" Reyes karakterini oynadı. Maggie Grace, eski dans öğretmeni Shannon Rutherford'u oynadı. Josh Holloway, düzenbaz biri olan James "Sawyer" Ford'u canlandırdı. Yunjin Kim, Koreli zengin bir iş adamının kızı olan Sun-Hwa Kwon karakterini, Daniel Dae Kim ise Sun'ın kocası Jin-Soo Kwon'u oynadı. Evangeline Lilly, kaçak Kate Austen'ı canlandırdı. Dominic Monaghan, eski bir rock yıldızı olan Charlie Pace karakterini canlandırdı. Terry O'Quinn, gizemli John Locke'ı oynadı. Harold Perrineau, işçi Michael Dawson'u; çocuk oyuncu Malcolm David Kelley ise Michael'ın küçük oğlu Walt Lloyd karakterinin canlandırdı. Ian Somerhalder, annesinin evlilik organizasyonlarını yaptığı şirketinde müdür olan ve Shannon'ın üvey kardeşi Boone Carlyle karakterini canlandırdı.
İlk iki sezona kadar, yeni öyküleriyle yeni karakterlere yer açmak için bazı karakterlerin yazımı durduruldu.[53][54] Boone Carlyle, ilk sezonun sonlarına yakın ölerek yazımı durdurulan ilk karakter oldu. Walt, birinci sezonun finalinden sonra dizide ara sıra görünen konuk karakter oldu. Shannon, ilk sezondan sonra ikinci sezonun ilk sekiz bölümünde de yer aldıktan sonra diziden ayrıldı. Daha sonraki bazı bölümlerde tekrar göründü. Dizinin ikinci sezonuna katılan ve ana kadroda yer alan oyuncular oldu. Adewale Akinnuoye-Agbaje tarafından canlandırılan Nijeryalı katolik papaz ve eski suçlu Mr. Eko, Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan havaalanı güvenlik görevlisi ve eski bir polis memuru olan Ana Lucia Cortez ve Cynthia Watros tarafından canlandırılan klinik psikoloğu Libby yeni karakterler oldu. Ana Lucia ve Libby karakterlerinin yazımı ikinci sezonun sonlarında bırakıldı.
Üçüncü sezonda, Henry Ian Cusick, eski bir İskoç askeri olan Desmond Hume karakteriyle; Michael Emerson, Diğerleri'nin lideri Ben Linus (ilk olarak "Henry Gale" olarak kendini, kazazedelere tanıttı) karakteriyle, dizinin ana kadrosunda yer aldılar. Ayrıca, bu sezonda üç yeni oyuncu daha dizinin oyuncu ekibine girdi: kadın doğum uzmanı Diğerleri'nden biri olan Juliet Burke karakterini Elizabeth Mitchell; geri planda kalan kazazedelerden Nikki ve Paulo karakterlerini Kiele Sanchez ve Rodrigo Santoro canlandırdı. Eko karakterinin yazımı, sezonun ilk bölümlerinde durdurulurken Nikki ile Paulo'nun yazımı merkezde oldukları ilk bölümle birlikte bırakıldı. Charlie karakterinin yazımı ise üçüncü sezonun finalinde bırakıldı.
Dördüncü sezonda, Harold Perrineau, eski rolü Michael Dawson ile oyuncu kadrosuna tekrar dahil oldu.[55] Perrineau ile birlikte diziye yeni oyuncular da katıldı. Adadaki ilginç deneylerle ilgilenen fizikçi Daniel Faraday karakteriyle Jeremy Davies; hayalet avcısı ve mistik güçleri olan Miles Straume karakteriyle Ken Leung; antropolog olan Charlotte Staples Lewis karakteriyle Rebecca Mader kadroya dahil olan oyuncular oldular.[56] Sezonun sonlarına doğru Claire, ölen biyolojik babasıyla birlikte gizemli bir şekilde ortadan kayboldu ve karakter beşinci sezonda görünmedi fakat son sezon olan altıncı sezonda Claire karakteri, diziye geri dönecek.[57] Dördüncü sezonun finalinde patlayan Kahana gemisiyle Michael karakterinin yazımı bırakıldı.[58]
Beşinci sezonda ana kadroya dahil olan yeni oyuncular olmadı. Saïd Taghmaovi ve Zuleikha Robinson, Sezar ve Ilana karakterleriyle ana kadroda yer almalarına rağmen, sezon başlamadan evvel tekrarlanan karakter arasında yer aldılar. ABC, beşinci sezonda Rebecca Mader ve Daniel Dae Kim oyuncularını ana kadrodaki oyuncuların arasında göstermedi[59] fakat Mader, sezon prömiyerinde yer aldı ve yönetici yapımcı Lindelof "[Kim], hâlâ dizide devamlı oyuncu." dedi.[60] Kim, beşinci sezonun "The Little Prince" adlı dördüncü bölümünde gözüktü ve Mader'in canlandırdığı karakterin yazımı beşinci bölümle bırakıldı. Beşinci sezondan sonra Daniel ve Juliet karakterlerinin yazımı da durduruldu.
Altıncı sezonda, birkaç kast değişikliği yaşandı: üç eski yinelenen karakter, ana kadroya dahil oldu. Yeni değişikliklere, yaşlanmayan gizemli Diğerleri üyesi Richard Alpert rolüyle Nestor Carbonell, pilot Frank Lapidus rolüyle Jeff Fahey[61] ve gizemli Ajira Havayolları 316 sefer sayılı uçuşundaki kazazede Ilana rolüyle Zuleikha Robinson dahildir. Eski kast üyelerinden Ian Somerhalder, Dominic Monaghan, Rebecca Mader, Jeremy Davies, Elizabeth Mitchell, Maggie Grace,[62] Harold Perrineau ve Cynthia Watros'un[63] altıncı sezonda tekrar görüneceği bildirildi.
Birçok yardımcı karakter, dizide düzenli bir şekilde yer aldılar. "Pilot" bölümünde imdat çağrısı duyulan ve adaya 16 yıl önce gemilerinin kaza yapmasıyla gelen bir bilim ekibinde yer alan Fransız Danielle Rousseau (Mira Furlan), adada doğum yaptıktan sonra Diğerleri tarafından kaçırılan kızı Alex Rousseau (Tania Raymonde) ile üçüncü sezonda karşılaşır. İkinci sezonda, uçağın farklı kısımlarının adanın farklı yerlerine düşmesiyle birbirlerinden ayrı kalan Rose Henderson (L. Scott Caldwell) ve Bernard Nadler (Sam Anderson), tekrar bir araya geldiler. Önemli bir iş adamı Charles Widmore (Alan Dale), Ben ve Desmond karakterleriyle bağlantılıdır. Desmond, Widmore'un kızı Penelope "Penny" Widmore'un (Sonya Walger) sevdiği adamdır. Adada yaşayan karakterlerden ise Diğerleri'nin üyeleri olarak Tom (M. C. Gainey) ve Ethan Rom (William Mapother) dizinin pek çok bölümünde göründüler. Jack'in babası Christian Shephard (John Terry), dördüncü sezonda birçok oyuncunun flashbacklerin göründü. Dördüncü sezonda Kevin Durand, Martin Keamy'i ve Jeff Fahey, pilot Frank Lapidus'u canlandırdı. Widmore tarafından adaya gönderilen ekibin lideri Naomi Dorrit (Marsha Thomason), 815 sefer sayılı uçağın adaya düşmesinden sonra adaya gelen ilk kişi oldu.
Oyuncu seçimi
[değiştir | kaynağı değiştir]İlk sezondaki rollerin çoğu, yönetici yapımcıların, çoğu aktörü beğenmesi sonucu oluştu. Ana karakter Jack, esasen pilot bölümde ölecekti ve Michael Keaton tarafından canlandırılacaktı fakat ABC yöneticileri, Jack'in yaşamasında ısrar ettiler.[64] Jack'in yaşamasına karar verilmeden önce, Kate kazazedelerin lideri olacaktı ve daha çok Rose karakterine benzeyecekti. Dominic Monaghan, Sawyer rolü için düşünüldü. Yapımcılar, Monaghan'in performansını beğendiler ve orta yaşlarda eski bir rock yıldızı olan Charlie karakterini ona uygun buldular. Jorge Garcia da Sawyer karakteri için düşünüldü fakat Garcia için Hurley karakteri yazıldı. Josh Holloway, Sawyer karakteri için düşünüldü ve yapımcılar, Holloway'in karaktere getirdiği ruhu ve güneyli şivesini beğendiler, bu nedenle Sawyer karakterini Holloway'in performansına uygun olarak değiştirdiler. Yunjin Kim, Kate karakteri için düşünüldü fakat yapımcılar, onun için Sun karakterini ve Daniel Dae Kim tarafından canlandırılan Sun'ın kocası Jin karakterini yazdılar. Naveen Andrews tarafından oynanan Sayid, orijinal senaryoda yoktu. Locke ve Michael karakteri sonradan yazıldı. Claire, orijinal metinde ara sıra gözüken bir karakter olarak yazıldı.[64] İkinci sezonda Michael Emerson, sadece üç bölümde Ben'i ("Henry Gale") canlandıracaktı. Emerson'ın gösterdiği performans sonucu oynayacağı bölüm sayısı sekize çıkarıldı ve ardından üçüncü sezonun tüm bölümlerinde ve sonraki sezonlarda oynadı.[65]
Sezon özetleri
[değiştir | kaynağı değiştir]1. sezon (2004–2005)
[değiştir | kaynağı değiştir]24 bölümden oluşan ilk sezon, 22 Eylül 2004'te Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 20.00'da gösterildi. Oceanic Havayolları'nın 815 sefer sayılı uçağının gizemli bir adaya düşmesiyle adada mahsur kalan kazazedeler, hayatta kalma mücadelesi verir ve Jack'in önderliğinde birleşirler. Yaşamları, kutup ayıları, ormanın içinde dolaşan görünmeyen bir yaratık ile Diğerleri diye bilinen adanın kötü niyetli sakinleri gibi gizemli varlıklar tarafından tehdit altındadır. Diğerleri ilk başta Ethan'ın Claire ve Charlie'yi kaçırmasıyla ortaya çıkar. Ethan, diğerlerinden biridir. Ancak Charlie tarafından öldürülür. Adaya 16 yıl önce gemi kazası sonucu gelen Daniele Rousseau adında Fransız bir kadına rastlarlar ve yerin altına gömülü gizemli bir metal kapak bulurlar. Bazı kazazedeler ise yaptıkları sal ile adadan ayrılmaya çalışır. Sezon Finalinde Jack ve John Locke, Black Rock adındaki eski bir korsan gemisinden dinamitler alıp kapağı patlatırlar ve diğerleri saldaki kazazedelere saldırıp Michael'in oğlu Walter'ı kaçırırlar.
2. sezon (2005–2006)
[değiştir | kaynağı değiştir]24 bölümden oluşan 2. sezon, Birleşik Devletler'de ve Kanada'da 21 Eylül 2005'te yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 21.00'da gösterildi. Kazadan sonraki 45 günden itibaren meydana gelen olaylar, sezonun konusu oldu. Hikâyenin çoğu kazazedeler ile Diğerleri arasındaki uyuşmazlıklardan oluştu ve çoğu bölümün teması, bilim ile inanç arasındaki çatışma oldu. Dizide, bazı gizemler aydınlanırken yeni sorular oluştu. Uçak kuyruğundaki kazazedeler ile adada önceden bulunan bazı karakterler diziye dahil oldu. Mr. Eko, Ana Lucia ve Bernard ana karakterler arasına katılmıştır. 1. sezon finalinde kapak patlatıldığında Desmond diye biriyle tanışmışlardı. Ayrıca uçağın kuyruk kısmındaki kazazedelerle uçağın gövde kısmındaki kazazedeler birleşip diğerleri ile savaşırlar. Sezon boyunca, ada mitolojisi ile kazazedelerin geçmişleri önceki sezona oranla daha çok açığa çıktı. Yerin altına gömülü olan ambar bulundu ve Dharma Girişimi ile onun parasal kaynağını sağlayan Hanso Foundation ortaya çıktı. Diğerleri'nin gizemi çözülmeye başladı, kazazedelerden Michael arkadaşlarına ihanet etti ve uçağın adaya düşme nedeni ise Desmond'tır. Sezon finalinde Ben Linus, Jack, Kate ve Sawyer'ı kaçırmıştır.
3. sezon (2006–2007)
[değiştir | kaynağı değiştir]23 bölümden oluşan 3. sezon, Birleşik Devletler ve Kanada'da 4 Ekim 2006'da yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 21.00'da gösterildi. Dizi, verilen aradan sonra 7 Şubat 2007'den itibaren geri kalan bölümlerle saat 22.00'da gösterildi. Hikâyeye, kazadan sonraki 67. gün ile devam edildi. Yeni kazazedeler ile Diğerleri grubu, bu sezonda göründü. Kapak patladığından beri Mr. Eko daha sonra görülmüştür ve görünmeyen bir yaratık (Smoke Monster) tarafından öldürülmüştür. Kazazedeler, Diğerleri ve onların gizemli geçmişleri hakkında bilgi edindiler. Diğerleri'nden biri ile bir ada sakini, kazazedelerin arasına katılırken, kazazedelerden biri ise Diğerleri'ne katıldı. Kazazedeler ile Diğerleri arasında çatışma en uç noktaya çıktı ve kazazedeler, adanın yakınındaki gemi ile iletişime geçmeyi başardı.
4. sezon (2008)
[değiştir | kaynağı değiştir]Dördüncü sezon Writers Guild of America grevinden önce 31 Ocak 2008'de yayınlanmak üzere 16 bölüm olarak planlandı. Grevin çıkmasıyla grevden önce 8, grevden sonra 6 bölüm olmak üzere toplam 14 bölüm yayınlandı. 3. sezon finalinde Charlie'nin ölümünün ardından Kahana gemisine çağrı yollanır. Kazazedeler, adanın yakınlarındaki Kahana gemisinden gelenlerle antlaşmaya çalışır ve kazazedelerden altısı (Oceanic Six), adadan kurtulmayı başarır. Sezon boyunca adadan kurtulan altı kişinin adadan kurtulduktan sonraki yaşamları flashforwardlarla gösterildi. Kahana gemisinden dört kişi gelir. Bu kişiler, Daniel, Charlotte, Miles ve Frank. Bu dörtlü, kazazedelere yardım etmek isterler ancak John Locke'un önderliğindeki kazazede grubu Miles'ı esir alırlar. Sonra onların kazazedeleri kurtarmak için değil Ben Linus'ı almak için gelmişlerdir. Kahana gemisi Penelope Widmore (Desmond'ın sevgilisi)'nin babası Charles Widmore tarafından adayı ele geçirmek için gönderilmiştir. O gemide Michael'da Ben Linus'ın casusu olarak bulunmaktadır. Sezon Finalinde Kahana gemisi patlar ve Michael ölür. Flashforwardlarda ise Jack, John Locke'un cesedini bulur.
5. sezon (2009)
[değiştir | kaynağı değiştir]17 bölümden oluşan beşinci sezon, Birleşik Devletler'de ile Kanada'da 21 Ocak 2009'da yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 21.00'de gösterildi. Beşinci sezonda kazazedelerin hikâyelerine, iki zaman çizgisi üzerinden devam edildi. Adanın zamanda geçmişe ve geleceğe gitmesiyle başlayan ve sonunda 1974 yılında duran ilk zaman çizgisinde adada kalan kazazedeler, birer Dharma üyesi olarak çalıştılar. İkinci zaman çizgisi de adadan ayrılanların Ajira Havayolları'nın 316 sefer sayılı uçuşuyla adaya dönmeye çalıştıkları 2007 yılı idi. Kazazedeler, Dharma Girişiminde çalışmaya başlarlar. Jack bir hidrojen bombası patlatır ve bu sırada Juliet ölür. Daha sonra ikinci bir zaman çizgisi meydana gelir.
6. sezon (2010)
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost'un altıncı sezonu, 2 Şubat 2010 tarihinden itibaren ABD ve Kanada'da saat 21.00'de yayınlandı. Final bölümü ise 23 Mayıs 2010 tarihinde gösterildi. Smoke Monster, John Locke'un kılığına girmiştir. Altıncı sezon, iki zaman çizgisinden oluşmaktadır, her iki çizgi de beşinci sezon finalinde hidrojen bombasının patlamasıyla oluştu. İlk zaman çizgisi, 815 sefer sayılı uçağın kaza yapmadan inişini gösteren bir alternatif zamanı göstermekte olan "flash sideway"lerden oluşmaktadır.[66] Kate, Claire'ı bulmuştur. Ancak artık eskisi gibi değildir. İkinci zaman çizgisinde ise, kazazedeler, günümüz yılına (2007) gitmekte ve kazazedelerin, Man in Black yani Smoke Monster (Canavar) tarafından öldürülen Jacob'ın ölümüyle başa çıkmaya çalıştılar. Bu sırada kazazedeler bir tapınağa yerleştiler. Çünkü Smoke Monster'ın gelemediği tek yer orasıdır. Bu sırada Sayid ölür ve geri gelir. Ancak eskisi gibi olmaz hatta Smoke Monster'a hizmet etmeye başlar. Charles Widmore adaya geri döner ve Jin'i esir alır. Daha sonra ise Desmond adaya geri döner ve o da esir alınır. Flashsidewaylerde ise Jack, John Locke'u iyileştirmeye çalışır. Ancak Smoke Monster Charles'ın bütün askerlerini öldürür ve kazazedeleri adadan yollamaya çalışır. Bu sırada bir denizaltı patlatır hatta Jin, Sun ve Sayid ölür. Daha sonra Jacob ve Smoke Monster'ın geçmişini gösteren bir bölüm yayınlanır. Dizi Finalinde ise Jack adadaki ışığı yok ettikten sonra Smoke Monster'ı öldürür. Ancak ölmeden önce Smoke Monster, Jack'i öyle bir yaralamıştır ki Jack de ölmüştür. Kate, Claire, Richard, Miles, Sawyer, Ben ve Frank uçağı tamir edip adayı terk etmişlerdir. Flashsidewaylerde ise kazazedelerin hepsi bir kiliseye giderler ve orada zaman çizgileri birleşir ve herkesin ölü olduğu ortaya çıkar.
Mitoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost'un bölümleri, karakterlerinin gelişimine paralel olarak, bilimkurgu ya da doğaüstü fenomenlere atıfta bulunan bir dizi gizem unsurunu içinde barındırmaktadır. Dizinin yaratıcıları, bu unsurların, dizinin mitolojisini ve fan spekülasyonlarının temelini oluşturduğunu belirtmektedirler.[67] Adada dolaşan bir "canavar"; kazazedeler tarafından "Diğerleri" olarak adlandırılan adada yaşayan gizemli bir grup; adada birçok izleme istasyonu kuran "Dharma Girişimi" adında bir organizasyon; karakterlerin geçmişlerinde, şu anki ve gelecekteki yaşamlarında farkında olmadan birbirleriyle olan iletişimleri ya da karşılaşmaları, şovun mitolojik unsurlarını oluşturmaktadır.
Dizinin merkezinde, çeşitli çözülmemiş soruların doğmasına neden olan karmaşık ve gizemli bir öykü mevcuttur.[68] Genellikle dizinin hayranlarıyla çevrimiçi iletişim içinde olan Lost'un yazarlarının ve oyuncularının özendirmesiyle, izleyiciler ve televizyon eleştirmenleri, gizemleri çözmeye çalışmak için birbirine benzer yaygın teoriler ortaya atmaktadırlar. Teoriler genellikle adanın doğası, "canavarın" kökeni, "Diğerleri", sayıların anlamları ve bazı kazazedelerin kurtulması ve kazanın nedenleri ile ilgilidir. Genel fan teorilerinin çoğu, dizinin yaratıcıları tarafından tartışıldı ve reddedildi. En yaygın teori ise kazazedelerin öldüğü veya arafta oldukları ile ilgili olandı. Bu, J. J. Abrams tarafından yalanlandı.[69] Ayrıca, Lindelof, uzay gemileri ya da yaratıkların adadaki olaylara tesir ettiklerini veya görünen her şeyin, birilerinin zihninde kurgulanmış gerçekçi bir mekân olduğunu iddia eden teorileri kabul etmedi. Carlton Cuse, adanın bir reality televizyon showu ve oyuncuların, ev arkadaşlığı yaptığının farkında olmayan ev arkadaşları olduğunu öne süren teorileri reddetti[70] ve Lindelof, çoğu kez, canavarın, Michael Crichton tarafından yazılan Av romanındakine benzer bir nanobot bulutu olduğunu belirten teorileri yalanladı.[71][72]
Tekrarlanan unsurlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Hikâyenin kendisi ile direkt bir bağlantısı olmayan fakat dizinin edebî ve felsefî alt metnini açıklayan birçok tekrarlanan unsur ve motif, Lost'ta yer almaktadır. Bu unsurlar: karakter ve durumlarda var olan düalizmi yansıtan siyah ve beyaz renklerinin sık sık yer alması; karakterlerin çoğunda-özellikle Kate'de-var olan isyankârlık;[73] disfonksiyonel aile yapıları (özellikle, çoğu karakterin babasının etrafında dönenler), neredeyse tüm ana karakterin yaşamlarında rol oynaması gibi;[74] Desmond'ın, dünyanın sonunun önlemek için bir butona sürekli basması, Valenzetti Denklemi'nin parametrelerini girerek, DHARMA Girişimi'nin amacına gitmesini sağlaması ve insanlığını sonunun engellemesi dahil kıyamet referansları;[75] Locke ile Mr. Eko karakterlerinde ortaya çıkan rastlantıya karşı kadere inanış;[76] Jack ile Locke arasındaki liderlik rekabetiyle ortaya çıkan kader ile bilim arasındaki çekişme; diziye özgü romanlarda tartışılan ve bahsedilen, birçok edebi çalışmalara yapılan göndermeler.[77] Birçok ünlü tarihî düşünürlere ve yazarlara, karakterlerin isimleriyle gönderme yapılmaktadır; örneğin, John Locke (filozofa atfen) ve takma adı "Jeremy Bentham" (filozofa atfen), Danielle Rousseau (Jean-Jacques Rousseau'ya atfen), Desmond Hume (filozof David Hume'a atfen), Juliet Burke (filozof Edmund Burke'e atfen), Mihail Bakunin (anarşist filozofa atfen), Daniel Faraday (fizikçi Michael Faraday'e atfen), Eloise Hawking (fizikçi Stephen Hawking'e atfen), George Minkowski (matematikçi Hermann Minkowski'ye atfen), Richard Alpert (spiritüel öğretmen Ram Dass'in doğum adına atfen) ve Charlotte Staples Lewis (yazar C. S. Lewis'a atfen).[78]
Etki
[değiştir | kaynağı değiştir]Reytingler
[değiştir | kaynağı değiştir]ABC'de yayınlanan Lost dizisinin ABD'de aldığı izlenme oranları (tekrarları da kapsayan bu tablo, ortalama izleyici sayısını göstermektedir).
Sezon | Zaman aralığı (EDT) | Sezon prömiyeri | Sezon finali | TV sezonu | Sıralama | İzleyici (milyonda) |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Çarşamba 8.00 Ö.S. (22 Eylül 2004–25 Mayıs 2005) | 22 Eylül 2004 | 25 Mayıs 2005 | 2004–2005 | #15 | 15.69[79] |
2 | Çarşamba 9.00 Ö.S. (21 Eylül 2005–24 Mayıs 2006) | 21 Eylül 2005 | 24 Mayıs 2006 | 2005-2006 | #15 | 15.50[80] |
3 | Çarşamba 9.00 Ö.S. (4 Ekim 2006–8 Kasım 2006) Çarşamba 10.00 Ö.S. (7 Şubat 2007–23 Mayıs 2007) | 4 Ekim 2006 | 23 Mayıs 2007 | 2006–2007 | #14 | 15.05[81] |
4 | Perşembe 9.00 Ö.S. (31 Ocak 2008–20 Mart 2008) Perşembe 10.00 Ö.S. (24 Nisan 2008–29 Mayıs 2008) | 31 Ocak 2008 | 29 Mayıs 2008 | 2008 | #17 | 13.40[82] |
5 | Çarşamba 9.00 Ö.S. (21 Ocak 2009–13 Mayıs 2009) | 21 Ocak 2009 | 13 Mayıs 2009 | 2009 | #28 | 11.05[83] |
6 | Salı 9.00 Ö.S. (2 Şubat 2010–23 Mayıs 2010) | 2 Şubat 2010 | 23 Mayıs 2010 | 2010 | #31 | 10.08[84] |
Pilot bölüm, 18.6 milyon kişi tarafından seyredilerek 9/8 merkezî zaman aralığında birinci oldu ve ABC'nin 2000 yılında yayınlanan Who Wants to Be a Millionaire? yarışmasından itibaren aldığı en yüksek rating oldu fakat sonraki ay yayınlanan Desperate Housewives dizisi tarafından bu izlenme oranı geçildi. Variety'e göre, "ABC elbette bir dramanın yaptığı patlamayı kullanabilir; zira The Practice'den bu yana gerçekten sükse yapan bir draması olmadı. Lost, kanalın on sekiz ila kırk dokuz yaş grubunda 1999'daki Once and Again'den ve toplam seyircide 1995'teki Murder One'dan bu yana, bir dramadaki en iyi başlangıcını temsil ediyor."[85]
Birinci sezonunda Lost, ortalama 16 milyon izleyici sayısıyla prime timeda yayınlanan programlar arasında 14. oldu ve 18–49 yaş aralığındaki izleyicilerde 15. oldu.[86] İkinci sezonunda aynı başarıyı göstererek Lost, ortalama 15.5 milyon izleyici ile tüm kişilerde 14. oldu fakat 18–49 yaş aralığındaki sıralaması yükseldi ve 8. oldu.[87] İkinci sezonun prömiyeri, 23 milyon kişi tarafından seyredilerek ilk sezonun prömiyerindeki izlenme oranını geçti ve bir dizi rekoru kırdı.[88] Üçüncü sezonun prömiyeri, 18.8 milyon kişi tarafından izlendi. Üç aylık bir aradan sonra yayınlanan sezonun yedinci bölümünün izlenme oranı, 14.5 milyon kişiyle düştü. Bahar sezonunun sonlarına doğru izlenme oranı 11 milyona düştü fakat sezon finali 14 milyon izleyiciyle oran tekrar yükseldi. Ratinglerin düşmesi, Nielsen'in DVR ratinglerini açıklamasıyla kısmen açıklandı: Lost, televizyonda en çok kaydedilen dizi oldu. Fakat ratinglerin düşmesine rağmen Lost, kendi saatinde 18–49 yaş aralığındaki izleyicilerde birinci oldu ve bu sezon, tüm kanallarda 22.00 zaman aralığındaki tüm programlarda 18–49 yaş aralığındaki izleyicilerde en yüksek izlenme oranını elde etti. Dördüncü sezon prömiyeri, 16.1 milyon izleyici ile bir önceki bölüme göre ratingini artırdı,[89] sekizinci bölüm 11.461 milyon kişi tarafından seyredilerek bir diziye göre düşük bir izlenme oranı elde etti.[90] 2006'da, Informa Telecoms and Media tarafından yirmi ülkede yapılan bir araştırmada, Lost, bu ülkelerde CSI: Miami'den sonra en popüler ikinci şov oldu.[91] Altıncı sezon prömiyeri, 12.1 milyon kişi tarafından seyredilerek ikinci sezondan sonra izlenme oranlarında ilk kez yükseliş yaşandı.[92]
Ödüller
[değiştir | kaynağı değiştir]Başarılı ilk sezonuyla Lost, "En İyi Drama Dizisi" dalında Emmy Ödülü kazandı ve J. J. Abrams, pilot bölümündeki yönetmenliğiyle Eylül 2005'te bir Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. Terry O'Quinn ve Naveen Andrews, "Drama Televizyon Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör" kategorisinde aday oldular. Lost, "Dramatik Televizyon Dizisinde En İyi Senaryo" dalında 2005 Writers Guild of America Ödülü, "En İyi Prodüksiyon" dalında 2005 Producers Guild Ödülü, "Dramatik Televizyon Programında En İyi Yönetmen" dalında 2005 Director's Guild Ödülü ve "En İyi Kadro" dalında 2005 Screen Actors Guild Ödülü kazanarak 2005 yılındaki dernek ödüllerini topladı. Üç defa "En İyi Televizyon Drama Dizisi" dalında Altın Küre Ödülleri'ne aday oldu (2005–2007) ve 2006'da ödülü kazandı. 2005'te Matthew Fox ve Naveen Andrews, sırasıyla "Drama Dizisinde En İyi Aktör" ve "En İyi Yardımcı Aktör" dallarında Altın Küre adaylığı elde ettiler ve 2007'de Evangeline Lilly, "Televizyon Drama Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu" dalında adaylık aldı. Lost, "En İyi Amerikan İthalatı" dalında 2005 Britanya Film ve Televizyon Akademi Ödülü kazandı. 2006'da Jorge Garcia ve Michelle Rodriguez, sırasıyla "Televizyon Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör" ve "Aktris" dallarında ALMA Ödülleri'ne sahip oldular. Lost, 2005 ve 2006'da "En İyi Televizyon Dizisi" dalında Satürn Ödülü kazandı. 2005'te Terry O'Quinn, "Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör" ve 2006'da Matthew Fox, "En İyi Aktör" dalında Satürn Ödülü aldılar. Lost, art arda "En Başarılı Drama" dalında ilk ve ikinci sezonuyla iki Television Critics Association Ödülü kazandı. Ayrıca 2005 ve 2006'da "Yayınlanan Programlarda En İyi Yardımcı Görsel Efekt" dalında iki Visual Effects Society Ödülü aldı. Malcolm David Kelley, 2006'da Walt rolüyle Genç Artist Ödülü kazandı. 2005'te Lost, Entertainment Weekly'nin "Yılın Eğlencesi" olarak seçildi. Show. "Pilot", "House of Rising Sun" ve "The Moth" bölümlerindeki Charlie'nin uyuşturucu hikâyesiyle 2005 Prism Ödülü kazandı. Lost, 2007'de Writers Guild Ödülü ile Producers' Guild Ödülü'ne aday oldu fakat ödülleri kazanamadı. Haziran 2007'de Monte Carlo Televizyon Festivali'nde "En İyi Drama" ödülü dahil olmak üzere dünya genelinde birçok ülkede, televizyon showu dalında yirmi adaylık elde etti. Eylül 2007'de Michael Emerson ve Terry O'Quinn ikilisi, "Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör" dalında Emmy'e aday gösterildiler ve ödülü, O'Quinn kazandı.[93] Lost, 60. Primetime Emmy Ödülleri'nde "En İyi Drama Dizisi" dalında tekrar aday olarak gösterildi. Show, ayrıca Michael Emerson'un "Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör" adaylığı dahil olmak üzere yedi Emmy adaylığı daha aldı.[94] 2009'da, Lost 61. Primetime Emmy Ödülleri'nde En İyi Drama Dizisi dalında aday olurken Drama Dizilerinde En İyi Yardımcı Aktör dalında Michael Emerson aday gösterildi ve Emerson, ödülü kazandı.[95]
Eleştiriler
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost, "Best of 2005 TV Coverage: Critic Top Ten Lists"te ("2005'in En İyileri TV Kapsamı: Eleştirmenlerin En İyi On Listeleri") The Boston Globe'dan Matthew Gilbert'ın, People Weekly'den Tom Gliatto'nun, San Jose Mercury News'ten Charlie McCollum'un ve USA Today'den Robert Bianco'nun listelerinde bir numarada yer aldı.[96] Time dergisinden James Poniewozik, 2007'nin Geri Dönen En İyi Dizileri listesinde yer verdiği diziyi ikinci sıraya koydu.[97] Dizi ayrıca o yıl, Time'ın Tüm Zamanların En Büyük 100 Şovu listesinde yer buldu.[98] Lost, Empire Dergisi'nin Tüm Zamanların En Büyük 50 TV Şovu listesinde 5. oldu.[99] The New York Times'dan televizyon muhabiri Bill Carter, Lost'u "televizyon tarihinin belki de en çok ilgi uyandıran devamlı ana hikâyeye sahip dizisi" olarak tanımladı.[100] Güçlü açılışına dayanarak Reuters diziyi "hit drama" olarak adlandırdı ve "şovun radyo reklamları, özel gösterimler ve ABC'nin beş yıldır yaptığı ilk billboard reklamı kampanyası da dahil bir pazarlama bombardımanından yararlanmış göründüğünü" belirtti.[101]
Üçüncü sezonun ilk blok bölümleri çok fazla gizem ortaya çıkardığı[102] ve bunlara yeterince yanıt içermediği için eleştirildi.[103] Yine aynı bölümlerde ana karakterlerin pek çoğuna sınırlı ekran süresi tanınması da şikâyetlere yol açtı.[104] İkinci sezonda en çok bölümde yer alanlardan Terry O'Quinn'in oynadığı Locke, üçüncü sezonda yirmi iki bölümün yalnızca on üçünde göründü. Bu, Tom'u oynayan konuk oyuncu M.C. Gainey'den iki bölüm fazladır. İki yeni karakter olan Nikki ve Paulo genellikle olumsuz karşılandı; hatta Lindelof bile, çiftin hayranlar tarafından "evrensel olarak küçümsendiğini" kabul etti.[105] Sezonu bölme kararı[106] ve verilen aradan sonra ABD'deki yayın saati değişimi de epeyce eleştirildi.[107] Cuse "hiçkimsenin altı bölümlük devam süresinden memnun olmadığını" kabul etti.[108] İkinci blok bölümler, ekip ilk bloktan sorunlarla uğraşmaya devam ettiyse de,[109] eleştirel başarı yakaladı.[110] Şovda daha fazla yanıt verilmeye başlandı[111] ve Nikki ile Paulo öldürülerek diziden çıkartıldı.[112] Bunun dışında dizinin üçüncü sezondan üç sezon sonra biteceği açıklandı.[113] Cuse seyircilerin bu sayede yazarların hikâyenin nereye gideceğini bildiğini anlayacağını umuyordu.[114]
BuddyTV'den Don Williams, dördüncü sezonun ilk bölümü "The Beginning of the End" için "yılın en çok beklenen sezon prömiyeri" yorumunu yaptı.[115] TV Guide'dan Michael Ausiello sonradan Lost'un dördüncü sezonunun son saati için "yılın en çok beklenen 60 dakikası" ifadesini kullandı.[116] Amerikalı eleştirmenlere, "The Beginning of the End" ile "Confirmed Dead"in onlara ait özel DVD'leri 28 Ocak 2008'de gönderildi.[117] Metacritic bu sezona, on iki seçilmiş eleştirmenin eleştiri yazılarına dayanarak 87 Metascore verdi.[118] Bu, 2007–2008 sezonunda HBO dizisi The Wire'ın beşinci ve son sezonuna verilenden sonra en yüksek Metascore'dur.[119] TVWeek'in profesyonel eleştirmenler arasında düzenlediği ankette Lost, "açık arayla", açıkça "neredeyse her eleştirmenin ilk beş listesine girerek" ve "hiç yerilmeksizin, tamamen övgüler alarak" 2008'in ilk yarısının en iyi televizyon şovu seçildi.[120] 7 Mayıs 2007'de dizinin 2010'da sona ereceğinin açıklanması ve "flashforward"ların tanıtılması da,[121] yeni sezonun yeni karakterleri gibi, eleştirmenlerin övgüleriyle karşılandı.[122]
Popüler kültürde
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir kült şov olarak Lost, kendisine bağlı ve başarılı uluslararası bir hayran topluluğu oluşturdu. Lost hayranları, bazen Lostaways[123] ya da Losties[124] olarak anıldılar, Comic-Con International'da toplandılar ve ABC tarafından organize edilen kongrelerde yer aldılar[124][125] ve ayrıca, dizinin ya da bağlantılı öğelerinin yer aldığı forumlar ile Lostpedia gibi geliştirilmiş birçok hayran sitesinde de aktif oldular.[126][127][128][129] Şovun ayrıntılı mitolojisi nedeniyle, hayran sitelerinde hayran kurguları, bölüm metinlerinin derlenmesi, hatırlanmaya değer şeylerin koleksiyonları gibi tipik hayran sitesi aktivitelerinin yanı sıra adanın gizemi hakkındaki teorilere ve spekülasyonlara odaklanıldı.
Dizinin izleyicisini meşgul tutmaya çalışmak ve hayranların ilgisini tatmin etmek için ABC, çeşitli karşı medya arayışlarına girişti ve sık sık yeni yöntemler kullandı. Lost'un hayranları, ABC'yi bağlantılı internet siteleri, bağlantılı romanlar, bir resmî forum, Lost'un arkasındaki yaratıcı ekip tarafından kurulan bir resmî forum ("The Fuselage"), "mobisode'lar", yapımcılar tarafından oluşturulan podcastler, bir resmî dergi ve bir alternatif oyun (ARG) "The Lost Experience" ile keşfedebildi.[128][130] Creation Entertainment tarafından 2005'in yazında bir resmî hayran kulübü kuruldu.[124]
Şovun popüler olmasıyla, popüler kültür ve parodilerde diziye ve dizinin hikâyesindeki unsurlara göndermeler yapıldı. Veronica Mars, Will & Grace, Bo Selecta, The Sarah Silverman Program, My Wife and Kids, Chuck, Curb Your Enthusiasm, Notes from the Underbelly ve The Office gibi dizilerde; Family Guy, American Dad!, South Park, The Simpsons ve The Venture Bros. gibi çizgi dizilerde ve KFC Hawaii reklamlarında, dizinin öğeleri kullanıldı. Ayrıca, bir Machinima çizgi bilimkurgusu olan Red vs. Blue, 100. bölümünde dizinin sonunu (sonlarından birini) ti'ye aldı. Red vs. Blue'nun yaratıcıları da The Strangerhood'un bir bölümünde Lost'un başlangıcının bir parodisini yaptı. Lost ayrıca Valve Corporation'ın video oyunu Half-Life 2: Episode Two'da bir easter egg (gizli özellik) olarak öne çıktı. Video oyunu Skate'in "yükleniyor" ekranında Lost'un 4, 8, 15 ve 16 numaraları yer aldı. World of Warcraft'ta, Sholazar Basin'deki bir adada, 5, 9, 16, 17, 24 ve 43 numaralarının yazıldığı (her numara Lost'takinden bir fazladır) bir ambar yer almaktadır. Catwoman ile The Thing gibi çizgi romanlarda, günlük karikatürler olan Monty ile Over the Hedge'de, sanal çizgi romanlar Piled Higher and Deeper[131] ile Penny Arcade'de[132] ve mizah dergisi Mad'de, Lost referansları kullanıldı. Benzer şekilde, Moneen ("Don't Ever Tell Locke What He Can't Do"), Senses Fail ("Lost And Found" ile "All The Best Cowboys Have Daddy Issues") ve Gatsbys American Dream ("You All Everybody" ve "Station 5: The Pearl") gibi birçok rock grubu, diziden aldıkları tema ve başlıklarla şarkılar çıkardılar.
2 Mart 2005'te "Numbers" bölümünün yayınlanmasından sonra birçok kişi dizinin yinelenen motiflerinden olan sayıları (4, 8, 15, 16, 23 ve 42) kullanarak piyango oynadı. Pittsburgh Tribune-Review'e göre, sayılar, piyango oynanan yerli halk tarafından üç günde 500 kere denendi.[133] Keza, aynı dönemde, yalnız Michigan'deki 200'e yakın kişi, Mega Millions piyangosu için sayıları kullandı.[134] Ekim ayı ile birlikte binlerce kişi Powerball piyangosu için sayıları kullandı.[135][136]
23 Mayıs 2010'da yayınlanan Simpsonlar'ın 21. sezon final bölümünde, Bart Simpson, Lost'u alaya alarak kara tahtaya Lost final spoiler'ı yazdı ve insanların, kendilerini izlemelerini istedi (Tahtaya yazılan: "Lost'un sonu: Her şey köpeğin düşüydü. Bizi izleyin.")[137]
Diğer medya
[değiştir | kaynağı değiştir]Lost'un karakterleri ve ortamı, televizyon yayını dışında kitap, internet, cep telefonları için oluşturulmuş kısa videolar gibi diziyle bağlantılı ürünlerde yer aldı. ABC'nin aile şirketi Disney'in olan yayımcı Hyperion Books tarafından piyasaya üç kitap sunuldu. Bunlar, Cathy Hapka tarafından yazılan Endangered Species (ISBN 0-7868-9090-8) ve Secret Identity (ISBN 0-7868-9091-6) kitapları ile Frank Thompson tarafından yazılan Signs of Life (ISBN 0-7868-9092-4) kitabıdır. Hyperion, Laurence Shames tarafından yazılan Bad Twin (ISBN 1-4013-0276-9) adındaki üstkurgu kitabı yayımladı[138] ve ABC'nin Pazarlama Departmanınca, Oceanic Havayolları 815 sefer sayılı uçuşu gerçekleştiren uçaktaki bir yolcu olduğunu iddia eden kurgusal yazar "Gary Troup", kitabın tanıtım yazısını yazdı.
Diziyle ilgili çok sayıda resmî olmayan kitap da yayımlandı. Finding Lost: The Unofficial Guide (ISBN 1-55022-743-2) adlı kitap, Nikki Stafford tarafından yazıldı ve ECW Press tarafından yayımlandı. Hristiyan bakış açısı ile dizinin spiritüel temalarını işleyen ilk kitap olanWhat Can Be Found in LOST? (ISBN 0-7369-2121-4), John Ankerberg ile Dillon Burrough tarafından yazıldı ve Harvest House tarafından yayımlandı. Dizinin ilk kültürel eleştirisini içeren Living Lost: Why We're All Stuck on the Island (ISBN 1-891053-02-7) adlı kitap, J. Wood tarafından yazıldı[139] ve Garett County Press tarafından yayımlandı. Kitap, savaşın çağdaş deneyimleri, (yanlış) bilgi, terörizm ve seyircinin karakter olarak işlenişi ile showun farklı angajmanını ele aldı. Yazar ayrıca, Powell's Books için üçüncü sezonun ikinci kısmı boyunca blog yazıları yazdı.[140] Her yazıda, yayınlanan bir önceki bölümün edebî, tarihî, felsefî ve hikâye bağlantıları tartışıldı.
Dizinin kanalı ve yapımcıları, öykünün arka planını açıklamak için interneti kullandılar. Örneğin, ilk sezon boyunca, dizi için "Janelle Granger" adında daha önce hiç gözükmeyen bir kazazede tarafından yazılan kurgusal bir günlük, ABC'nin web sitesinde yayınlandı. Keza, show hakkında ipuçları ve şaka yumurtaları içeren, kurgusal Oceanic Havayolları hakkında bir web site, ilk sezon boyunca aktifti. Diziyle ilgili bağlantılı olan bir başka web site, Hanzo Vakfı hakkında olan "Oryantasyon" videosunun yayınlanmasından sonra kuruldu. Birleşik Krallık'ta, Channel 4'un bir parçası olan Lost web sitesinde, çoğu karakterin interaktif arka plan öyküleri, "Lost Untold" içinde yer aldı. Benzer şekilde, Kasım 2005'ten itibaren dizinin yazarları ve yönetici yapımcıları Damon Lindelof ile Carlton Cuse tarafından sunulan bir resmî podcast, ABC tarafından oluşturuldu. Podcast, izleyici soruları, oyuncu röportajları ve haftalık bölümlerin yorumları gibi tipik içeriklerden oluşmaktaydı.[141] Sky One, bölümlerin Birleşik Krallık'ta yayınlanmasından sonra, her bölümü analiz eden ve Iain Lee tarafından sunulan bir podcasti web sitesinde yayınladı.[142]
Online hayal evreni akımı, Channel 7 (Avustralya), ABC (Amerika Birleşik Devletleri) ve Channel Four (Birleşik Krallık) tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Mayıs 2006'nın ilk günlerinde oynanmaya başlanan, internet alternatif reality oyununa dayanan Lost Experience ile sonuçlandı. Oyun, hikâyeye paralel olarak beş evreden oluşurken, hikâye esasen Hanzo Vakfı'nı içermekteydi..[143]
Lost Video Günlükleri olarak da anılan kısa mini bölümler ("mobisode'lar"), V Cast sisteminden Verizon Wireless aboneleri tarafından izlenilmesi için programlanmışti fakat kontrat sorunun oluşmasıyla ertelendi.[144][145] Mobisode'lar, daha sonra Lost: Missing Pieces olarak yeniden adlandırıldı ve 7 Kasım 2007'den 28 Ocak 2008'e kadar yayınlandı.
Lisanslı ürünler
[değiştir | kaynağı değiştir]Diziyle bağlantılı romanların yanı sıra oyuncak ve oyunlar gibi başka ürünler de satış için lisans aldı. Bir video oyunu, Lost: Via Domus, Gameloft'un cep telefonları ve iPodlar için bir Lost oyunu geliştirdiği sırada,[146] oyun konsolları ve ev bilgisayarları için Unisof tarafından geliştirildi ve satışa sunuldu.[147] Cardinal Games, 7 Ağustos 2006'da bir Lost tahta oyununu piyasaya sundu.[148] TDC Games, parçaları yerine yerleştirildiğinde Lost'un mitolojisinin ipuçlarını ortaya çıkaran 1000 parçalık dört adet yap-boz ("The Hatch", "The Numbers", "The Others" ve "Before The Crash") yayınlandı. Inkworks, iki set olarak Lost ticari kartları piyasaya sundu ve Lost: Revelations setinin yayınlanması planlanmaktadır.[149] Mayıs 2006'da McFarlane Toys, karakter aksiyon figürlerini set olarak yayınlayacağını duyurdu[150] ve ilk seti Kasım 2006'da, ikinci seti Temmuz 2007'de yayınladı. Ayrıca, ABC, giyim, takı ve başka koleksiyon ürünleri gibi sayısız Lost ticari ürünü satmaktadır.[151] Titan Magazines, Lost: The Official Magazine adında resmî bir dergi yayımladı.[152]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ J. J. Abrams, Damon Lindelof & Jeffrey Lieber (öykü) and J. J. Abrams & Damon Lindelof, (öykü) (22 Eylül 2004). "Pilot: Part 1". Lost. 1. sezon. § 1. ABC.
- ^ "Lost: About the Show - ABC.com". 28 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2008.
- ^ Ryan, Tim (26 Ocak 2005). "High filming costs force ABC network executives to consider relocating". Honolulu Star-Bulletin. 8 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2008.
- ^ "Season Program Rankings from 09/20/04 through 05/19/05". ABC Medianet. 21 Haziran 2005. 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "58th Primetime Emmy Award Nominees and Winners - Emmys.tv". 3 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2008.
- ^ Thomas, Rob (1 Şubat 2006). "Your Veronica Mars Questions Answered!". TVGuide.com Insider. 28 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009.
- ^ Hughes, Adam (cover artist). Catwoman, issue 51 6 Şubat 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 25 Ocak 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "Lost Found In Half-Life 2". Kotaku. 14 Ekim 2007. 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009.
- ^ "The Lost Numbers in HL2". Kotaku. 14 Ekim 2007. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009.
- ^ "Lost: Getting Your Fix," Game Informer 177 (Ocak 2008): 79.
- ^ Bernstein, David (Ağustos 2007). "Cast Away". Chicago. 29 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2008.
- ^ a b Craig, Olga (14 Ağustos 2005). "The man who discovered Lost — and found himself out of a job". The Daily Telegraph. 24 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2007.
- ^ Jensen, Jeff. "When Stephen King met the Lost boys..." EW.com. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007.
- ^ Burk, Bryan, Lost Season 1 DVD (extralar), Buena Vista Home Entertainment, 6 Eylül 2005 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Abrams, J. J ve Lloyd Braun, Lost Season 1 DVD (extralar), Buena Vista Home Entertainment. 6 Eylül 2005 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Ryan, Tim (17 Mayıs 2004). "New series gives Hawaii 3 TV shows in production". Honolulu Star-Bulletin. 3 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "EIDC Issues First Overview of Pilot Production Activity and Economic Impact" (PDF) (Basın açıklaması). Entertainment Industry Development Corporation. 4 Mayıs 2005. 18 Şubat 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2006.
- ^ Bianco, Robert (26 Nisan 2005). "A good season, with reason". USA Today. 16 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Comic-Con 2004: Saturday's Programming". 25 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ a b "Official Lost Podcast". 13 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2006.
- ^ a b "Lost: Season 1 Original Soundtrack". Amazon.com. 12 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009.
- ^ "Lost: Season 2 Original Soundtrack". Amazon.com. 9 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009.
- ^ Veitch, Kristin (16 Ekim 2004). "Lost Secrets Found!". E! Online. 8 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2008. Internet arşiviyle, 8 Aralık 2004 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Nichols, Katherine. "Lost Home". Honolulu Star-Bulletin. 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2006.
- ^ Ryan, Tim (24 Ağustos 2005). "Reel News". Honolulu Star-Bulletin. 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008.
- ^ Godvin, Tara (25 Mayıs 2005). "Oahu plays the world". Honolulu Star-Bulletin. 27 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009.
- ^ Wilkes, Neil (4 Eylül 2008). "Alan Dale talks Lost, Grey's". Digital Spy. 26 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2009.
- ^ "Apple Announces Hit Television Programming Now Available on the iTunes Store in the UK" (Basın açıklaması). Apple. 29 Ağustos 2007. 13 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009.
- ^ "iTunes Deutschland verkauft TV-Serien". heise online. 2 Nisan 2008.
- ^ Chaffin, Joshua (10 Nisan 2006). "Disney's ABC to offer TV shows free on web". Financial Times.
- ^ "Disney-ABC Television Group takes ABC Primetime Online" (Basın açıklaması). DisneyABC TV. 10 Nisan 2006. 4 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009.
- ^ Whitney, Daisy (12 Şubat 2009). "Lost, SNL, Grey's Tops in Online Viewing, Nielsen Says". TVWeek. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009.
- ^ "Lost Episodes Online". Channel 4.com. 1 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Falcone, John P. "ABC Series On Netlix". 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "TF1 Lost Episodes Online" (Fransızca). 20 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Mick, Jason (21 Eylül 2007). "ABC to Offer Free Shows Online Via AOL". DailyTech. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2007.
- ^ Microsoft, "Xbox LIVE Marketplace - Lost 18 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.."
- ^ Lambert, David (6 Mart 2009). "Lost DVD news: Seasons 1 and 2 Announced for Blu-ray Disc". TV Shows on DVD. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2009.
- ^ Adam-Troy Castro. "Lost Season 2 DVD". Sci Fi Weekly. 29 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2006.
- ^ "Lost: Disney Lowers List Price of Lost Season 3 on Hi-Definition Blu-Ray Discs". TV Shows, DVD.com'da. 6 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2007.
- ^ TV Shows on DVD, (22 Nisan 2008) "Lost DVD news: Announcement for Lost - The Complete Fourth Season: The Expanded Experience 11 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." 8 Haziran 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Amazon.co.uk 5 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Temmuz 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lost DVD news: Season 4 Press Release 11 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." 2 Temmuz 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lost reigns supreme on DVD - TV.com 30 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Eylül 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lost: Season 2 Tops this Week's DVD Sales Chart 21 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 14 Eylül 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lost Season 2 DVD Tops Charts 13 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 14 Eylül 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ DVD Sales Chart - Week ending Dec 30, 2007 8 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "Lost DVD Will Feature Bonus Hurley-Ben Scene". TVGuide.com. 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Lost - Press Release Brings Final Contents, Packaging for Season 6 and Complete Collection on DVD, Blu". tvshowsondvd.com. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Final "Lost" season turns up at No. 1 on DVD chart". www.reuters.com. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011.
- ^ Goddard, Drew (yazar) & Vaughan, Brian K. (yazar) & Williams, Stephen (yönetmen), "Confirmed Dead". Lost, ABC. Bölüm 2, sezon 4. Yayın tarihi 7 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir
- ^ Keveney, Bill (11 Eylül 2005). "TV hits maximum occupancy". USA Today. 18 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009.
- ^ Keck, William (13 Eylül 2005). "Lost in the face of death". USA Today. 15 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009.
- ^ "Interview with Damon Lindelof and Carlton Cuse". Comic Con. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.
Carlton: There will always be new characters that will be joining the cast of Lost. We will try to give the audience a lot of stuff with your favorite characters and introducing new characters and evolving the story is just part of the DNA of the show.
- ^ ABC: Turncoat Michael Returns to Lost Island[ölü/kırık bağlantı], ABC7Chicago.com, 25 Temmuz 2007 tarihinde erişilmiştir
- ^ Jensen, Jeff. "Lost: Five Fresh Faces". EW.com. 14 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2007.
- ^ "Lost Redux: Promises to Keep, and Miles to Go Before We Sleep". E!. 30 Mayıs 2008. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2008.
- ^ Malcom, Shawna (30 Mayıs 2008). "Harold Perrineau Dishes on his Lost Exit (Again)". TV Guide. 18 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2008.
- ^ "ABC Premieres New Lost Music Video Debuting The Fray's New Single, "You Found Me"". ABC Medianet. 17 Kasım 2008. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2008.
- ^ Ryan, Maureen (13 Ocak 2009). "The Lost brain trust answers burning Season 5 questions". Chicago Tribune. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009.
- ^ Matheson, Whitney (27 Ekim 2009). "A 'Lost' Q&A: Damon Lindelof answers (most of) your questions!". USA Today. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009.
- ^ Jensen, Jeff and Snierson, Dan (17 Şubat 2010). "Lost Exclusive: Maggie Grace, a.k.a. Shannon, returns this season". Entertainment Weekly. 30 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2010.
- ^ O'Connor, Mickey (12 Ocak 2010). "Lost: Harold Perrineau, Cynthia Watros to Return for Final Season". Seattle Post Intelligencer. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010.[ölü/kırık bağlantı]
- ^ a b Before They Were Lost (Documentary). Lost: The Complete First Season: Buena Vista Home Entertainment.
- ^ Braun, Kyle. "Michael Emerson, Lost Interview". UGO Networks. 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008.
- ^ "Flash Sideways". 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010.
- ^ Benson, Jim. "The Lost Generation: Networks Go Eerie." 9 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Broadcasting & Cable, 16 Mayıs 2005 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "IGN's Top 50 Lost Loose Ends: Page 1". IGN.com. 13 Kasım 2006. 15 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Fienberg, Daniel (14 Mart 2005). "Lost Team Discusses Upcoming Death and Mysteries". Zap2It.com. 11 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Idato, Michael (22 Ağustos 2005). "Asking for trouble". Sydney Morning Herald. 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Wharton, David Michael (17 Temmuz 2005). "Comicon 2005 news". Cinescape.com. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Grillo-Marxuach, Javier (22 Temmuz 2005). "Burning Questions". TheFuselage.com. 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "IGN's Top 50 Lost Loose Ends: Page 4". IGN.com. 13 Kasım 2006. 9 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Warner, Tyrone (1 Mayıs 2007). "Father issues on Lost about to pay off". CTV.ca. 8 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Lindelof, Damon and Carlton Cuse. "BuddyTV Interviews Lost's Damon Lindelof and Carlton Cuse - and gets Answers!" 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Buddytv.com, March 7, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lindelof, Damon, Carlton Cuse, Jack Bender and Bryan Burk. "Man of Science, Man of Faith." Lost: The Complete Second Season, Buena Vista Home Entertainment. Eylül 5, 2006. Audio commentary, disc 1.
- ^ Oldenburg, Ann (4 Ekim 2005). "Is Lost a literal enigma?". USA Today. 13 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Franklin, Garth (9 Kasım 2005). "Paul Dini Gives Lost Spoilers". DarkHorizons.com. 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Season Program Rankings from 09/20/04 through 05/19/06". ABC Medianet. 21 Haziran 2005. 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2009.
- ^ "Season Program Rankings from 09/15/05 through 05/31/06". ABC Medianet. 31 Mayıs 2006. 11 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2009.
- ^ "Season Program Rankings from 09/18/06 through 06/10/07". ABC Medianet. 12 Haziran 2007. 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2009.
- ^ "Season Program Rankings from 09/24/07 through 06/15/08". ABC Medianet. 17 Haziran 2008. 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2009.
- ^ "Season Program Rankings from 09/22/08 through 05/27/09". ABC Medianet. 27 Mayıs 2009. 11 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2009.
- ^ "Final 2009-10 Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. 16 Haziran 2010. 24 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2010.
- ^ Kissell, Rick (25 Eylül 2004). "ABC, Eye have quite some night". Variety. 16 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Final audience and ratings figures". The Hollywood Reporter. 27 Mayıs 2005. 26 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "2005–06 primetime wrap". The Hollywood Reporter. 26 Mayıs 2006. 29 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Wilkes, Neil (23 Eylül 2005). "US Ratings: Lost premiere draws 23 million". Digital Spy (UK). 24 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Lost roars back with Thurs. win". The Hollywood Reporter. 2 Şubat 2008. 6 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "buddytv.com". 15 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "CSI show 'most popular in world'". BBC. 31 Temmuz 2006. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Fans rediscover 'Lost' as premiere ratings climb". The Live Feed. 3 Şubat 2010. 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ United Press International, (Eylül 16, 2007). "Lost star Terry O'Quinn wins best supporting drama actor Emmy." 9 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. RealityTVWorld.com. Şubat 19, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Academy of Television Arts & Sciences, (Temmuz 17, 2008) "Complete 2008 Nominations List 8 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Temmuz 17, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "The 61st Primetime Emmy® Awards and 2009 Creative Arts Emmy® Awards Nominees are..." 16 Temmuz 2009. 14 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Best of 2005". Metacritic.com. 20 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2005.
- ^ Poniewozik, James. "Top 10 New TV Series." 25 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Time.com. March 21, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ James Poniewozik (1 Ekim 2007). "The 100 Best TV Shows of All-TIME". Time. 16 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2007.
- ^ "Empire: Features". 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2009.
- ^ Carter, Bill. "Tropical Teaser: Lost Clues Decoded." 9 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NYT.com May 21, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Gorman, Steve (1 Ekim 2004). "ABC May Have Found a Hit in 'Lost'". Reuters. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2009.
- ^ Simunic, Steven, (March 15, 2007) "Why ABC's Lost Is Losing It[ölü/kırık bağlantı]," The Daily Californian. Eylül 8, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Porter, Rick, (Kasım 8, 2006) "Lost: Yep, That's a Cliffhanger 13 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Zap2It. Eylül 7, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Martin, Ed, (Ocak 31, 2007) "Exclusive Interview! Lost Executive Producers Damon Lindelof and Carlton Cuse 30 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," MediaVillage. Eylül 6, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Jensen, Jeff & Snierson, Dan, (Şubat 8, 2007) "Lost and Found 6 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Entertainment Weekly. Nisan 3, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Goldman, Eric, (Kasım 7, 2007) "Writers Strike: Should Lost Air This Season? 9 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," IGN. Kasım 8, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Brownfield, Robin, (March 28, 2007) "Naveen Andrews: Lost Should Start Earlier 5 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," SyFy Portal. Eylül 8, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Ausiello, Michael, (Kasım 7, 2007) "Ausiello on Lost, Buffy, Heroes, ER and More! 26 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," TV Guide. Kasım 10, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Jensen, Jeff, (May 29, 2007) "Flashforward Thinking 18 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Entertainment Weekly. Eylül 7, 2007 tarihinde erişilmiştir
- ^ Lachonis, Jon, (Temmuz 20, 2007) "Lost – When is an Emmy Snub not a Snub? 22 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," BuddyTV. Eylül 9, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Pierce, Scott D., (May 23, 2007) "Is Lost Found? 25 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Deseret Morning News. Eylül 8, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Malcolm, Shawna, (March 29, 2007) "Lost Boss Explains Last Night's Double Demise 4 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," TV Guide. Nisan 2, 2007 tarihinde erişilmiştir
- ^ Adalian, Josef, (6 Mayıs 2007) Lost Set for Three More Years 5 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Variety.
- ^ Ryan, Maureen, (Ocak 14, 2007) "Lost Producers Talk About Setting an End tarih and Much More 23 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Chicago Tribune. Eylül 6, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Williams, Don, (Ocak 31, 2008) "Lost: Episode 4.1 'The Beginning of the End' Live Thoughts 1 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", BuddyTV. Ocak 31, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Ausiello, Michael, (Nisan 11, 2008) "It's Official: Lost Finds Extra Hour... But There's a Twist! 4 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", TV Guide. Temmuz 8, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Goodman, Tim, (Ocak 30, 2008) "Want to Get Lost? There's Still Time as Season Starts 9 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", San Francisco Chronicle. Şubat 2, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Metacritic, (Ocak 31, 2008) "Lost (ABC): Season 4 24 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Şubat 16, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Metacritic, (Ocak 6, 2008) "Wire, The (HBO): Season 5 2 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Temmuz 8, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Krukowski, Andrew, (Temmuz 6, 2008) "Favorites Hold Fast 29 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", TVWeek. Temmuz 7, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ ABC Medianet, (May 7, 2007) "Lost to Conclude in 2009–10 Television Season 22 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Temmuz 31, 2007 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Lachonis, Jon "DocArzt", (Şubat 13, 2008) "Rebecca Mader Lost Interview 20 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", UGO Networks. Mart 16, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "Sites in the news: Lostaways". The San Diego Union Tribute. 7 Şubat 2005. 21 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ a b c "ABC Television and Creation Entertainment bring the Official Lost Fan Club and Special Events to Cities Around the World" (Basın açıklaması). ABC. 12 Mayıs 2005. 30 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ Kaplan, Don (15 Haziran 2005). "Lost Fans Hold Convention for Show". FOXNews. 25 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ Bancroft, Colette (10 Ocak 2006). "Web ensnares Lost souls". St. Petersburg Times. 18 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ Ahrens, Frank (4 Aralık 2005). "Lost Fans Find A Niche on the Internet". The Washington Post. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ a b Bancroft, Colette (11 Ocak 2006). "Fans find Lost world on Net". St. Petersburg Times. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.[ölü/kırık bağlantı]
- ^ Buckendorff, Jennifer (10 Ocak 2006). "Fans play TV series Lost like an interactive video game". The Seattle Times. 8 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ Lowry, Tom (24 Temmuz 2006). "Network Finds Marketing Paradise with Lost". BusinessWeek Online. 5 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2006.
- ^ Piled Higher and Deeper: Previously, on Lost 29 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Eylül 27, 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Penny Arcade: Ba Dum Bum Psh 28 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kasım 1, 2006 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "No winning ticket found with Lost numbers". Pittsburgh Tribune-Review. 19 Haziran 2005. 27 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Rook, Christine (5 Mart 2005). "Lost numbers come up losers". Lansing State Journal. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020.
- ^ Serpe, Gina (20 Ekim 2005). "Lost Numbers Lose Millions". Eonline.com. 23 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
Eva Robelia, spokeswoman for the Wisconsin Lottery, says more than 840 people across five states played the TV-inspired numbers, including 266 hopeful Hurleys in New Hampshire
- ^ Weaver, Teresa (19 Ekim 2005). "In record Powerball, some to bank on bad luck". Columbia Missourian. 20 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
For the Powerball drawing on Oct. 12, 461 people selected the six numbers within Missouri, said Susan Goedde of the Missouri Lottery. If you add those to the 204 tickets in Kansas, 117 in Louisiana, 134 in Iowa and the rest of the 25 states included in the Powerball take, you end up with a lot of people sharing the winnings.
- ^ "Lost Series Finale: The Simpsons teases on Lost in the opening". 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010.
- ^ Zeitchik, Steven (18 Haziran 2006). "Inside Move: It's a Shames". Daily Variety. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2006.
- ^ "Wood, J. Living Lost: Why We're All Stuck on the Island. GCPress.com". 4 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Lost blog by J. Wood – Powells.com
- ^ "Lost: Podcasts – ABC.com". 11 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Lost: Podcasts – SkyOneOnline.co.uk". 24 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ "Global interactive phenomenon, Lost Experience, to reveal meaning behind mysterious numbers on international hit TV show Lost". ABC Press Release (Internet Archive). 25 Temmuz 2006. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2007.
- ^ Wallenstein, Andrew and Jesse Hiestand (25 Nisan 2006). "ABC, unions reach deal on cell phone TV shows". Reuters.
- ^ "Disney-ABC Television Group's Touchstone Television Finalizes Agreements to Partner with Guilds on "Lost Video Diaries," Original Mini-Episodes Inspired by the Emmy Award-Winning Series for Mobile Distribution". ABC Press Release (Internet Archive). 24 Nisan 2006. 30 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2006.
- ^ "Gameloft's Lost Housewives." 19 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wireless. IGN.com, August 14, 2006. March 21, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ Ubisoft and Touchstone team up to create Lost video game." 7 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ubisoftgroup.com, May 22, 2006. March 21, 2008 tarihinde erişilmiştir.
- ^ "Lost:The Board Game - LostBoardGame.com". 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020.
- ^ "Lost:Preview Set trading cards - Inkworks.com". 10 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Keck, William (23 Mayıs 2006). "These characters are toying with us". USA Today. 16 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2006.
- ^ "LOST: Apparel, Collectibles, Jewelry, Games & More - Official ABC Store". 13 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009.
- ^ Lost: The Official Magazine 1 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Titan Magazines
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Resmî ABC Lost websitesi
- IMDb'de Lost
- Official Lost 1. Sezon websitesi
- Birleşik Krallık'taki resmî Sky Lost websitesi20 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- The Fuselage, J. J. Abrams tarafından karşılanan bir forum.
Resmî bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- The Hanso Foundation: Dharma Girişimi'nin arkasındaki hayalî kuruluş.
- Oceanic Airlines: 815 sefer sayılı uçuşu kazayla sonuçlanan hayalî havayolu.
- Octagon Global Recruiting18 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Ajira Airways10 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: beşinci sezonda yer alan hayalî havayolu.