MacBook
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Nisan 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
MacBook, Apple’ın ürettiği giriş seviyesi dizüstü bilgisayarların yeni serisine verilen addır. 16 Mayıs 2006’da piyasaya sürülmüştür. Bir önceki seri olan iBook’un yerini almıştır. Fiyat/Verim açısından tüketiciyi gayet memnun edecek şekilde tasarlanmıştır.
MB Intel Core 2 Duo işlemcili üç model ile satılmaktadır. Böylece Apple dizüstü modellerinin Intel'e geçişini tamamlamış olmaktadır. 1.83 ve 2.0 GHz işlemcili parlak beyaz modeli ve 2.0 GHz işlemcili mat siyah modeli vardır. Tüm MB’ler dahili iSight kamera, MagSafe (manyetik kilitli) güç girişi, uzaktan kumanda ve yeni tasarım ergonomik klavyeye sahiptir. MacBook'un üst seviye dizüstü modeli MacBook Pro'dur.
Teknik özellikler
[değiştir | kaynağı değiştir]2.0-2.16 GHz Core 2 Duo işlemci, 2-4 MB paylaşımlı L2 önbellek. 1 GB (2 GB’a kadar yükseltilebilir) DDR2 667 RAM 60-80 GB 5400 Rpm SATA sabit disk (250GB’a veya 500GB'a kadar yükseltilebilir) Slot-Loading Combo ya da DVD yazıcı Intel GMA 950 64 MB (paylaşımlı) ekran kartı 13.3” geniş glossy ekran 1280x800 Dahili Gigabit ethernet, Bluetooth 2.0, 802.11g AirPort Extreme kablosuz ağ Dahili iSight kamera, uzaktan kumanda, 1 FireWire 400, 2 USB 2.0,1 Mini-DVI, optik ses giriş/çıkışı, mikrofon, hoparlör.
MacBook Apple'ın çok beğenilen sade ve şık tasarım anlayışını yansıtmaktadır. Dışarıdan bakıldığında gereksiz renk geçişleri bulunmayan ince ve zarif kasasıyla dikkat çekmektedir. Tıpkı iBook gibi, iMac ve iPod ile yan yana koyulduğunda Apple'ın ev kullanıcıları için yarattığı konsepti gözler önüne sermektedir.
MB, Apple'ın sık kullandığı polikarbonat tabanlı bir termoplastik malzemeden yapılmış bir kasaya sahiptir. Beyaz MB tıpkı iBook ve iPod’da olduğu gibi parlak bir görüntü sunar. Siyah model ise mattır ve ışığı yansıtmayacak şekilde tasarlanmıştır. İki model de geniş ekran nedeniyle ince uzun bir yapıya sahiptir. 13.3” ekranı MB'u mükemmel bir taşınabilir bilgisayar yapar. Ayrıca ekran glossy screen denilen günümüzde birçok PC laptop üreticisinin kullandığı parlak bir kaplamaya sahiptir.
MB'u diğer laptoplardan ayıran önemli bir özellik klavye tasarımındadır. Klavye tuşları arasında 5 mm'lik açıklıklar vardır ve tuşların her biri kasaya bağlıdır. Eski modellerde tuş takımı tümüyle çıkarılabilirken yeni modelde tüm tuşların tek tek yerinden sökülmesi gerekir.
Grafikler
[değiştir | kaynağı değiştir]MB diğer Apple laptoplarından farklı olarak paylaşımlı dahili bir GPU kullanır. iBook'da kullanılan ATI GPU yerine MB'de Intel GMA 950 kullanılmıştır. Apple MB'u giriş seviyesi kullanıcıları için ucuz bir Mac olarak tasarlamıştır. GMA 950 2B uygulamalarda gayet yeterli bir performans sağlarken, 3B uygulamala oyunlarda harici ekran kartının eksikliğini hissettirmektedir. Apple harici ekran kartını giriş seviye ile pro modeller arasındaki verim sınırı olarak belirlemektedir.
Yükseltme
[değiştir | kaynağı değiştir]MacBook, kullanıcıya diğer taşınabilir Mac modellerinde daha fazla yükseltme olanağı sunmaktadır. Özellikle sabit diskin değiştirilebilmesi birçok kullanıcıyı memnun etmiştir. RAM'in değiştirilmesi de yeni model de oldukça kolaylaştırılmıştır. Tek yapılması gereken pili çıkarıp üç vidayla yerine sabitlenmiş olan koruma şeridini sökmek. Böylece RAM ve sabit diski kolayca yerinden çıkarıp yenileri yerleştirilebilir.
Sorunlar
[değiştir | kaynağı değiştir]MacBook kullanıcılarının bugüne kadar karşılaştıkları sorunlardan bazıları şöyle; Bazı kullanıcılar MB'den gelen uğultu sesinden oldukça rahatsız olduklarını dile getirmişlerdi. Ancak bu sorun 2. parti üretilen MB'lerda pek görülmedi. Yüksek sıcaklık değerleri MB kullanıcılarını oldukça korkutmaktadır. MB işlemci ihtiyacı yüksek uygulamalarda kullanıcıları oldukça rahatsız eden sıcaklıklara ulaşmaktadır. Bileklerin temas ettiği kısımlarda sararmalar meydana gelmektedir. Ancak özellikle Türkiye'ye gelen partide bu durum gözlenmemiştir. Ayrıca Siyah MB kullanıcıları.kod
Bunların dışında bir tasarım sorunu olmasa da kullanıcılar yeni glossy ekranlar konusunda ikiye bölündüler. Ekranların yansıtma oranının çok fazla olması nedeniyle yüksek ışıklı ortamlarda kullanıcılar yansımalardan oldukça rahatsız olduklarını dile getirdiler. Diğer taraftan bu ekranlarda renkler çok daha canlı gözükmekte ve yanal görüş açısı mat ekranlardan daha fazladır.
Yenilenme
[değiştir | kaynağı değiştir]Apple, 9 Mart 2015 tarihinde bir etkinlik düzenlemiş, bu etkinlikte Apple Watch'u tanıtmanın yanında, yeni MacBook modelini de tanıtmıştır. Bu modelde isim "Pro" veya "Air" gibi bir ek almamış, sadece "MacBook" olarak kalmıştır. Genelde "Yeni MacBook" olarak anılır. Bu MacBook'ta 3 renk seçeneği bulunmaktadır. Bunlar "Uzay Grisi", "Gümüş" ve "Altın"dır. Bu MacBook diğer MacBook modellerine göre çok daha ince ve hafiftir. Yeni TrackPad'de Apple Watch'ta yer alan Force Touch özelliği de bulunmaktadır. Ekranı 12 inç ve Retina teknolojisine sahiptir. Pil ömrü 9 saattir. Ayrıca fan da bulunmamaktadır. Bu MacBook'ta sadece 1 adet USB-C portu ve 1 adet kulaklık portu bulunmaktadır. Bunun için çoğaltıcı HUB'lar yapılmış ve piyasaya sürülmüştür. 256 GB ve 512 GB olmak üzere 2 seçeneği vardır. Bunların her ikisinde de 8 GB RAM bulunmaktadır.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- MacBook resmi sayfası21 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İngilizce
- MacBook resmi sayfası Türkçe