Mesaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mesaj yazan biri portre yapımıdır.

Mesaj ya da ileti,[1] alıcıların bazılarına alıcı veya grup tarafından tüketilmek üzere kaynak tarafından tasarlanan bir iletişim ayrık birimidir. Bir mesaj kurye, telgraf, güvercini ve elektronik otobüs dahil olmak üzere çeşitli yollarla, tarafından teslim edilebilir. Terim başlangıçta Kısa Mesaj Servisi (SMS) kullanılarak gönderilen mesajlara atıfta bulunuyordu. Multimedya Mesajlaşma Hizmeti (MMS) ve Zengin İletişim Hizmetlerini (RCS) kullanan multimedya mesajlarını içerecek şekilde alfasayısal metnin ötesine geçmiştir.

Bir mesaj bir yayının içerik olabilir. Mesajların etkileşimli bir değişim bir konuşma oluşturur.

Bir mesajın bir örneği bir kamu kurumu tarafından yayımlanan kısa bir rapor veya ifadedir bir tebliğ (telaffuz / kəmjuːnɨkeɪ /) 'dir.

İnsanlarda arasındaki haberleşmede, mesajlar sözlü ya da sözsüz olabilir:

  • Bir sözlü mesaj sözcükleri kullanarak bir bilgi alışverişidir. Örnekler vb yüz-yüze iletişim, telefon görüşmeleri, sesli içerir
  • Bir sözsüz ileti örneğin eylemler veya davranışlar yerine kelimeler aracılığıyla iletilir beden dilinin kullanımı ile.

Bu bilgisayar sistemleri tarafından teslim edilir bilgisayar sistemlerinin insan kullanıcıları arasındaki mesajları ve kendi amaçları için, programlar arasında veya tek bir programın bileşenleri arasında geçen mesajlar: iki ana bilgisayar sözcüğü "mesaj" duyu vardır.

  • Anlık mesajlaşma ve e-posta bir kişiden gelen formatlı veya formatsız metin olarak insan tarafından okunabilir mesajlar iletmek için tasarlanmış bilgisayar yazılımlarının örnekleridir.
  • Mesaj geçen iletişim alıcılara mesaj göndererek yapılan eşzamanlı ve paralel hesaplama, nesne yönelimli programlama ve arası iletişim, kullanılan iletişim şeklidir. Bir mesajın bu anlamda ilgili bir kullanımda, örneğin Smalltalk veya Java gibi nesne yönelimli programlama dilleri, bir mesaj eylem için bir istek belirterek, bir nesneye gönderilir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.