Okmeydanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Okmeydanı
Okmeydanı'nda bir hastane
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeŞişli, Kağıthane, Beyoğlu
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Aynı hastanenin bir başka görünümü

Okmeydanı, İstanbul ilinin Kâğıthane, Şişli ve Beyoğlu ilçelerine bağlı bir semttir. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgede okçuluk müsabakaları için kurdurduğu ok meydanı ve okçuluk tekkesi nedeniyle bu ad verilmiştir. Yakın komşuluğundaki caddelerde uzun mesafelere atılan okların düştüğü yerleri belirlemek için dikilmiş menzil (nişan) taşları vardır. Okmeydanı semtinin tapuları Fatih Sultan Mehmet Vakfındadır. Bu nedenle zaman zaman Okmeydanı semtinin yıkılması söz konusu olmuştur. Vakıf zaman zaman yıkım için bölgeye gelmektedir. Ama yıkım şimdiye kadar gerçekleşmemiştir.

II.Abdülhamit döneminde yaşanan göç ve savaşlar nedeniyle, İstanbul'da kimsesiz, bakıma muhtaç kişilerin, çocuk ve yaşlıların barınması ve bakımı için Darülaceze müessesesi kurulmasına karar verilmiş, yer olarak da Okmeydanı seçilmiştir. Darülaceze, Okmeydanı'nda hala faaliyetine devam etmektedir.

1912 yılında İstanbul-Okmeydanı'nda Marconi tarafından bir Telsiz Verici İstasyonu kurulmuştur. Kurulan bu istasyonda 600-1000 metre dalga boyunda yayın yapabilen spark (şimşek) tipi vericiler kullanılmıştır.[1] Günümüzde bu istasyon bulunmamaktadır. Bu istasyon nedeniyle, mevki olarak, günümüzdeki Mahmut Şevket Paşa Mahallesi ve Darülaceze civarı “Telsiz altı” olarak adlandırılırdı.

Okmeydanı da kentleşmeden nasibini almıştır. Okmeydanı'nda her ne kadar çok fazla gecekondu bulunsa da, Mecidiyeköy'e yakınlığı gökdelenlerin artışına sebep olmuştur. Memorial Hastanesi buradadır.

Ayrıca, Okmeydanı'nda da lüks siteler bulunmaktadır. Middle-Ist konutları burada bulunmaktadır.

Okmeydanı ve çevresi 97.478 m² alanıyla 10 Ocak 1976 tarihli 8885 numaralı bir kararla tarihi sit alanı olarak belirlenmiştir.[2]

Okmeydanı'ndan Haliç'in görünümü (Julia Pardoe'nun 1838 yılında Londra'da yayınlanan The Beauties of the Bosphorus isimli kitabından)[3]

Otobüs Hatları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Minibüs Hatları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Metrobüs Hatları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ http://www.kiyiemniyeti.gov.tr/default.aspx?pid=127 9 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Telsizin tarihçesi resimli word doc.
  2. ^ İstanbul'un Tarihi ve Doğal Miras Değerleri - Potansiyeller, Riskler ve Koruma Sorunları. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Mart 2011. ss. 68-69. ISBN 978-605-399-192-2. 
  3. ^ e-Book:The Beauties of the Bosphorus,sf.64-65, (İngilizce), archive.org, erişim 2 Nisan 2013