Regl kabı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Regl kabı veya menstrual kaplar menstrüasyon sırasında vajinaya yerleştirilen kadın hijyeni ürünüdür. Amacı, adet sıvısının (endometrium uterus astarından gelen kan) kıyafetlere sızmasını önlemektir. Menstrual kaplar genellikle esnek tıbbi sınıf silikondan yapılır ve bir saplı bir çan şeklinde şekillendirilir.[1] Kök, yerleştirme ve çıkarma için kullanılır. Çan şeklindeki kap, serviksin hemen altında vajina duvarına karşı sızdırmaz. Her 4-12 saatte bir (akış miktarına bağlı olarak), kap çıkarılır, boşaltılır, durulanır ve tekrar yerleştirilir. Her dönemden sonra, kap en az 5 dakika kaynatılmalı ve sonraki ay kullanım için saklanmalıdır.
Menstrual kaplar genellikle birkaç istisna dışında, çan şeklindedir. Çoğu marka, lateks ve termoplastik elastomer seçeneklerde olsa da, menstruasyon kap malzemesi olarak medikal dereceli silikon kullanır. Silikondan imal edilmiş menstrual kaplar genellikle 1-5 yıl sürecek şekilde tasarlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Tamponlar ve günlük pedlerden farklı olarak, bardaklar emici olmaktan ziyade adet sıvısını toplarlar. Bir kap beş yıla kadar veya daha fazla tekrar kullanılabilir. Bu, başlangıç maliyetinin daha yüksek olmasına rağmen, uzun süreli maliyetini tek kullanımlık tampon veya hijyenik pedlerden daha düşük yapar. Menstrual kaplar ayrıca ped ve tamponlardan daha pratik ve çevre dostu olarak tanıtılmaktadır. Menstruasyon kabının tekrar kullanılabilir olduğu göz önüne alındığında, günlük atık olmadığı ve atılan ambalaj miktarının da azaldığı için kullanımı adet döngülerinden elde edilen atık miktarını büyük ölçüde azaltır.
Çoğu regl kabı markaları daha küçük ve daha büyük bir boyutta satıyor. Menstrual kaplar renksiz ve yarı saydam satılmaktadır, ancak birkaç marka da pembe veya mor gibi renkli bardaklar sunmaktadır. Menstrual bardakların kullanımı, diğer hijyen biçimlerine göre güvenli bir seçenek olarak kabul edilir.[2]
Kullanım
[değiştir | kaynağı değiştir]Regl kabı ilk önce katlanır veya kıstırılır, ardından vajinaya sokulur. Normalde otomatik olarak açılır ve vajinal duvarlara karşı hafif bir mühür oluşturur. Bazı durumlarda, bardağın tamamen açık olduğundan emin olmak için kullanıcının kabı bükmesi veya vajinal kasları esnetmesi gerekebilir.[3] Kupa servikse oturmalıdır. Doğru takılmışsa, fincan sızmamalı veya herhangi bir rahatsızlığa neden olmamalıdır. Bir tampon ile karşılaştırıldığında, adet fincan vajinal kanala daha aşağı yerleştirilmelidir. Gövde tamamen vajina içerisinde olmalıdır. Ekleme için kayganlaştırıcı jel gerekliyse, silikon yağlayıcı silikona zarar verebileceğinden, su bazlı olmalıdır.
4–24 saatlik kullanımdan sonra (akış miktarına bağlı olarak), kab, tabanı bulmak için sapına ulaşarak çıkarılır. Sadece gövdeyi çekmek için kabı çıkarmak tavsiye edilmez, bu emiş oluşturabilir. Kabın tabanı contayı serbest bırakmak için sıkıştırılır ve fincan çıkarılır.[4] Boşalttıktan sonra, adet kupası çalkalanmalı veya silinmeli ve tekrar takılmalıdır. Yumuşak bir sabunla yıkanabilir ve döngünün sonunda birkaç dakika kaynar su içinde sterilize edilebilir. Alternatif olarak, fincanları ıslatmak için sterilizasyon solüsyonları (genellikle bebek şişeleri ve göğüs pompası ekipmanı için geliştirilmiştir) kullanılabilir. Özel temizlik talimatları markaya göre değişir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018.