Volkstaat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Volkstaat
bayrağı
Bayrak
Artı Özgürlük Cephesi ve Volkstaat Konsülü tarafından önerilen Volkstaat
Artı Özgürlük Cephesi ve Volkstaat Konsülü tarafından önerilen Volkstaat
BaşkentOrania
Resmî dil(ler)Afrikaans
Etnik gruplar
Afrikaner
DemonimAfrikaner
Nüfus
• Tahminî
1.500.000
Boer/Afrikaner

Volkstaat (Türkçe: Halk devleti), Güney Afrika üzerinde federal ilkelere bağlı veya tam bağımsız olarak kurulmak istenen Boer/Afrikaner ülkesi.

1830'ların ve 1840'ların Büyük Trek'ini takiben, Boer öncüleri, 19. yüzyılın geri kalanında birkaç Boer cumhuriyetinin kurulması yoluyla kendi kaderini tayin ve bağımsızlık dürtüsünü ifade ettiler. Apartheid'in sona ermesi ve 1994'te Güney Afrika'da genel oy hakkının kurulması, bazı Afrikalıları siyasi değişikliklerden hayal kırıklığına uğramış ve dışlanmış hissettirdi, bu da bağımsız bir Volkstaat önerisiyle sonuçlandı. Bir Volkstaat'ın kurulması için birkaç farklı yöntem önerilmiştir. Güç kullanımının yanı sıra, Güney Afrika Anayasası ve uluslararası hukuk, bunların kurulması için bazı olanaklar sunmaktadır. Afrikaner azınlık topluluklarının Güney Afrika genelindeki coğrafi dağılımı, bir Volkstaat'ın kurulmasının önünde önemli bir engel teşkil etmektedir, çünkü Afrikalılar, bağımsız olarak sürdürülebilir olabilecek herhangi bir ayrı coğrafi alanda çoğunluk oluşturmamaktadır. Öneriyi destekleyenler, fikrin pratik uygulamaları olarak Northern Cape eyaletindeki Orania'da ve Gauteng'de Kleinfontein'de birkaç arazi kooperatifi kurdu. Balmoral ve Morgenzon'daki girişimler, her ikisi de Mpumalanga'da, başlangıç aşamalarının ötesinde gelişemedi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel olarak Boerler, şu anda modern Güney Afrika Cumhuriyeti olan yerde farklı cumhuriyetlerin kurulmasıyla sonuçlanan bir bağımsızlık dürtüsü sergilemiştir. Voortrekkers, özellikle Natalia Cumhuriyeti, Özgür Orange Devleti olmak üzere ayrı bağımsız cumhuriyetler ilan ettiler. Bununla birlikte, İkinci Boer Savaşı'ndan (1899-1902) sonra, İngiliz yönetimi kalan son iki Boer eyaletinin (Özgür Oranj Devleti ve Güney Afrika Cumhuriyeti) dağılmasına yol açtı.

Apartheid altında, Güney Afrika hükûmeti Afrikaner kültürünü teşvik etti, Afrikaans ve İngilizce resmi dillerdi ve ülkeyi yöneten politikacıların çoğunluğu Afrikanerlerdi. Irk ayrımcılığının altında yatan ilke ırksal ayrılıktı ve bunun uygulandığı araçlar, örneğin ufak tefeklerin anavatan sistemi, daha geniş Güney Afrika'da haklarını kullanmalarını engelledikleri için Avrupalı olmayan çoğunluğa karşı önyargılıydı.

1988'de Profesör Carel Boshoff (1927-2011), Afrikaner-Vryheidstigting'i (Afrikaner Özgürlük Vakfı) veya Avstig'i kurdu. Avstig, Kuzey Cape eyaletinde, büyük ölçüde kırsal ve asgari düzeyde gelişmiş bir bölgede bir Volkstaat önerdi. Avstig, 1991'de Orania kasabasını satın aldı ve onu Volkstaat modeline dönüştürdü. Boshoff, Volkstaat konseptini savunan bir siyasi parti olan Özgürlük Cephesi'nin temsilcisi olmaya devam etti. Orania, ilk Volkstaat eyaletinin uzak doğu zirvesinde, Northern Cape, Eastern Cape ve Free State eyaletlerinin sınırlarının birleştiği yerin yakınında yer almaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]