Yeşil Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akantus süslemesi tarzında oyulmuş bir yapraklı kafa. 13. yy. başlarında inşa edilen Bamberg Katedrali'ndeki Bamberg Horseman heykeline destek olarak yapılmış bir konsol.

Yeşil Adam, yapraklardan meydana gelen bir çehresi olan veya yüzü yapraklarla çevrili bir heykel, resim veya başka tür bir tasvirdir. Ağzından burnundan veya yüzünün diğer parçalarından dallar, sarmaşıklar çıkmış ve bunların bazıları meyveli veya çiçekli tasvirleri de vardır. Kiliselerde veya dini olsun seküler olsun binalarda bir süsleme unsuru olarak Yeşil Adamların eklendiği görülür. Yeşil Adam ayrıca, Büyük Britanya kültürlerinde barları ve bunun benzeri topluluk mekanlarını kastetmede kullanılan sembolik bir isimdir, bu gibi yerlerde sadece kafası veya bütün vücuduyla tasvirlerine rastlanabilir.

Yeşil Adamın birçok versiyonuna rastlanabilir. Eski çağlarda yapılmış veya yakın zamanlarda yapılmış ve sebze meyve tanrılarıyla ilişkilendirilen çeşitlerine rastlanabilir. Genellikle ilkbaharda doğanın tekrar hayat bulmasının tasviri olan bir yeniden doğuş sembolü olarak kabul edilir. Bazılarına göre Yeşil Adam efsaneleri değişik eski çağ kültürlerinde birbirinden bağımsız olarak gelişti ve tarih boyunca değişik kültürlerde değişik örnekleri şekillendi.[1][2]

Çeşitli kültürlerden bir sürü karakter'le bağlantılıdır. Kelt mitolojisinde Kernunos ve Dagda'yla, Cermen mitolojisinde Freyr ve Odin'le, Yunan mitolojisinde Dionysos'la ve Mısır mitolojisinde Osiris'le bağlantılıdır. İslam'da Hızır'la bağlantılıdır. Britanya mitolojisinde ayrıca Avcı Herne ve Yeşil Şövalye'yle bağlantılıdır. İngiliz folklorunda daha sonraki dönemlerde de Noel Baba, Robin Hood ve Peter Pan'la da bağlantılı olmuştur.

  1. ^ Cheade, Shirlyn. "Green Man Mythology". TarValon.net Library. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2011. 
  2. ^ Jenks, Kathleen. "Common Themes East & West: The Green Man". Myth*ing Links. 5 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2011. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]