Yuval Noah Harari
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yuval Noah Harari | |
---|---|
Doğum | Yuval Noah Harari (İbranice: יובל נח הררי) 24 Şubat 1976 Kiryat Ata, İsrail |
Milliyet | İsrailli |
Vatandaşlık | İsrail |
Meslek | Tarihçi, yazar, akademisyen |
Etkin yıllar | 2014-günümüz |
Önemli eser(ler) |
|
Evlilik | Itzik Yahav |
İmza | |
Yuval Noah Harari (İbranice: יובל נח הררי; d. 24 Şubat 1976), İsrailli tarihçi, yazar, kamu entelektüeli ve akademisyendir. Kudüs İbrani Üniversitesi Tarih Bölümü'nde profesörlük yapmaktadır.[1] Çok satan popüler Hayvanlardan Tanrılara Sapiens (2014), Homo Deus: Yarının Kısa Tarihi (2016) ve 21. Yüzyıl İçin 21 Ders (2018) bilim kitaplarının yazarıdır. Yazıları özgür iradeyi, bilinci, zekâyı, mutluluğu ve acıyı incelemektedir.
Noah Harari, yaklaşık 70.000 yıl önce Homo sapiens'in rakip Neandertallerin ve Homo cinsinin diğer türlerinin yerini aldığı, dil becerilerini geliştirdiği, yapılandırılmış toplumları geliştirdiği, zirai yırtıcılar olarak yükseldiği, tarım devrimi tarafından desteklenen ve hızlanan "Bilişsel Devrim" hakkında yazılar yazmaktadır. Harari'nin kitapları aynı zamanda, biyolojik organizmaların kendi yaratımları tarafından aşıldığı fütüristik bir biyoteknolojik dünyanın olası sonuçlarını da incelemektedir. "Homo sapiens, bir yüzyıl içinde yok olacak." demiştir.
Biyografi
[değiştir | kaynağı değiştir]Yuval Noah Harari, Shlomo ve Pnina Harari'nin üç çocuğundan biri olan İsrail'in Kiryat Ata kentinde doğdu ve büyüdü. Ailesi, Doğu Avrupa ve Lübnan'dan İsrail'e göçen Yahudi kökenli bir aileydi. Babası devlette çalışan bir silah mühendisiydi ve annesi bir büro yöneticisiydi.[2][3][4] Harari üç yaşında kendi kendine okumayı öğrendi. Hayfa'daki Leo Beck Eğitim Merkezi'nde sekiz yaşından itibaren entelektüel olarak yetenekli çocuklar için bir sınıfta okudu. Atuda programının bir parçası olarak üniversite eğitimine devam etmek için İsrail Savunma Kuvvetleri'ndeki zorunlu askerlik hizmetini erteledi, ancak daha sonra eğitimlerinin ardından sağlık sorunları nedeniyle askerlik hizmetini tamamlamaktan muaf tutuldu.[5] 17 yaşında Kudüs İbrani Üniversitesi'nde tarih ve uluslararası ilişkiler okumaya başladı.
Harari geydir [6] ve 2002'de eşi İtzik Yahav ile tanıştı.[7][8] Yahav aynı zamanda Harari'nin kişisel yöneticisidir.[9] Kanada, Toronto'da resmi bir törenle evlendiler.
Harari, 2000 yılında Oxford'da başladığı Vipassana meditasyonunun [10] "hayatımı değiştirdiğini" söylüyor.[11] Her gün iki saat pratik yapar (iş gününün başında ve sonunda bir saat [12]), her yıl sessizce ve hiçbir kitap veya sosyal medya olmaksızın 30 gün veya daha uzun süreli bir meditasyon inzivası gerçekleştirir [13][14][15] ve yardımcı meditasyon öğretmenidir. Homo Deus'u "bana önemli şeyleri sevgiyle öğreten öğretmenim SN Goenka'ya" adadı ve "Bu kitabı on beş yıl boyunca Vipassana uygulayarak kazanılan odak, huzur ve içgörü olmadan yazamazdım" dedi. ayrıca meditasyonu bir araştırma yolu olarak görür.
Harari bir vegan ve bunun, süt endüstrisinin temelinin anne inek ile buzağı arasındaki bağı kırdığı görüşü de dahil olmak üzere araştırmasından kaynaklandığını söylüyor.
Harari, İsrail'in merkezinde bir topluluk yerleşimi olan Karmei Yosef'te yaşıyor.
Akademik kariyer
[değiştir | kaynağı değiştir]Harari, ilk olarak 1993'ten 1998'e kadar Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki çalışmalarında Orta Çağ tarihi ve askeri tarih konusunda uzmanlaştı. Doktora derecesini 2002 yılında Oxford'daki Jesus College'da Steven J. Gunn'ın gözetiminde tamamladı. 2003-2005 yılları arasında Yad Hanadiv Bursiyeri olarak doktora sonrası araştırmalar yaptı. Harari Oxford'dayken, kendi yazıları üzerinde etkisi olduğunu kabul ettiği Jared Diamond'ın yazılarıyla ilk kez karşılaştı. Bir Berggruen Enstitüsü salonunda Harari, Diamond's Guns, Germs ve Steel'in “akademik kariyerimde bir tür aydınlanma olduğunu söyledi. Aslında bu tür kitaplar yazabileceğimi fark ettim. ”[16][17]
Edebiyat kariyeri
[değiştir | kaynağı değiştir]Sapiens: İnsanlığın Kısa Tarihi adlı kitabı, ilk olarak 2011 yılında, öğrettiği bir lisans dünya tarihi dersinin 20 dersine dayanarak İbranice olarak yayınlandı. Daha sonra 2014 yılında İngilizce olarak yayınlandı ve o zamandan beri yaklaşık 45 dile çevrildi.[18] Kitap, Taş Devri'ndeki Homo sapiens'in evriminden 21. yüzyılın politik ve teknolojik devrimlerine kadar insanlık tarihinin tüm uzunluğunu araştırıyor. İbranice baskısı İsrail'de en çok satanlar listesine girdi ve halk arasında büyük ilgi uyandırdı ve Harari'yi bir ünlüye dönüştürdü. Joseph Drew, "Sapiens, karşılaştırmalı medeniyet öğrencileri için geniş kapsamlı ve düşündürücü bir giriş sağlıyor," bunu "sosyal bilimlerin önemini ve geniş kapsamını vurgulayan" bir çalışma olarak görüyor.
Harari'nin takip kitabı Homo Deus: Yarının Kısa Tarihi 2016'da yayınlandı ve Homo sapiens'in geleceği için olasılıkları inceliyor. Kitabın önermesi, gelecekte insanlığın mutluluk, ölümsüzlük ve Tanrı benzeri güçler kazanmak için önemli bir girişimde bulunacağının ana hatlarını çiziyor. Kitap, geçmişe ve bugüne dayanarak gelecekte Homo sapiens için bu tutkunun gerçekleştirilebileceği çeşitli yolları açıkça tahmin etmeye devam ediyor. Gelecek için çeşitli olasılıklar arasında Harari, büyük veriye tapan bir felsefe veya zihniyet için vericılık terimini geliştirir.[19][20] The New York Times Book Review'de yazan Siddhartha Mukherjee, kitabın "beni tamamen ikna etmekte başarısız olmasına" rağmen, onu "gelecek hakkında düşünenler için önemli bir okuma" olarak gördüğünü belirtti.
30 Ağustos 2018'de yayınlanan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı son kitabı, daha çok günümüz kaygılarına odaklanıyor.[21][22][23][24]
New Statesman dergisinde yayınlanan bir inceleme, "metnin her tarafına dağılmış riskli ahlaki hükümler" olarak adlandırdığı şey hakkında yorum yaptı, Harari'nin yazı stilini eleştirdi ve "anlamsız kenara kaçakçılık ve dayanılmaz bayağılıklarla uğraştığını" belirtti. Kirkus'taki bir başka inceleme kitabı övdü. bir "güç turu" olarak tanımladı ve bunu "güncel olayların ve insan toplumlarının yakın geleceğinin son derece öğretici bir keşfi" olarak tanımladı.
Görüşler
[değiştir | kaynağı değiştir]Harari, Homo sapiens'in bugünkü durumuna ve geleceğine nasıl ulaştığı ile ilgileniyor. Araştırmaları, "Tarih ve biyoloji arasındaki ilişki nedir? Homo sapiens ile diğer hayvanlar arasındaki temel fark nedir? Tarihte adalet var mı? Tarihin bir yönü var mı?" Gibi makro-tarihsel sorulara odaklanıyor. tarih açıldı mı? "
Harari, tatminsizliği insan gerçekliğinin "derin kökü" ve evrimle ilgili olarak görüyor.[15]
Harari, 2017 tarihli bir makalesinde, devam eden teknolojik ilerleme ve yapay zeka alanındaki ilerlemeler yoluyla, "2050 yılına kadar yeni bir insan sınıfı ortaya çıkabileceğini - işe yaramaz sınıf. Sadece işsiz değil, aynı zamanda işsiz olan insanlar" olduğunu savundu.[25] Bu yeni sosyal sınıfla ekonomik, sosyal ve politik olarak ilgilenmenin önümüzdeki on yıllarda insanlık için merkezi bir meydan okuma olacağını öne sürdü.[26]
Harari, yapay zeka ve biyomühendislikte bir silahlanma yarışında varoluşsal bir tehdit görüyor ve ekolojik çöküş, nükleer savaş ve teknolojik bozulma gibi tehditleri çözmek için ülkeler arasında yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.[27]
Harari, tarım devriminden bu yana hayvanların, özellikle evcilleştirilmiş hayvanların içinde bulunduğu kötü durum hakkında yorum yaptı ve bir vegan. Guardian'ın "Endüstriyel tarım tarihin en kötü suçlarından biridir" başlıklı 2015 tarihli bir Guardian makalesinde, "endüstriyel olarak yetiştirilen hayvanların kaderi [...] zamanımızın en acil etik sorularından biri" olarak nitelendirdi.
Harari, 2018 yılında Nautilus'tan Steve Paulson ile yaptığı bir röportajda dünya hakkındaki görüşlerini şöyle özetledi: "İşler her zamankinden daha iyi. İşler hala oldukça kötü. İşler çok daha kötüye gidebilir. Bu biraz iyimser bir görüşe katkıda bulunuyor çünkü eğer öyleyse her şeyin eskisinden daha iyi olduğunu fark ederseniz, bu onları daha da iyi hale getirebileceğimiz anlamına gelir. "
Harari, özgür irade fikrinin ve ona dayanan liberal değerlerin "Engizisyona, kralların ilahi hakkına, KGB'ye ve KKK'ya karşı savaşmak zorunda kalan insanları cesaretlendirmesine rağmen" veri dünyasında tehlikeli hale geldiğini yazdı. ekonomide, gerçekte böyle bir şeyin olmadığını ve hükûmetler ve şirketlerin bireyi kendilerinden daha iyi tanımaya başladığını ve "hükümetler ve şirketler insan hayvanını hacklemeyi başarırsa, manipüle etmesi en kolay insanlar olacaktır. Özgür iradeye inananlar olun. "Harari," İnsanların kesinlikle bir iradesi vardır - ama bu özgür değildir. Hangi arzulara sahip olduğunuza karar veremezsiniz ... Her seçim birçok biyolojik, sosyal ve Kendiniz için belirleyemeyeceğiniz kişisel koşullar. Ne yiyeceğimi, kiminle evleneceğimi ve kime oy vereceğimi seçebilirim, ancak bu seçimler kısmen genlerim, biyokimyam, cinsiyetim, aile geçmişim, ulusal kültürüm tarafından belirlenir.
Ödüller ve takdirler
[değiştir | kaynağı değiştir]Harari, 2009 ve 2012'de Polonsky "Yaratıcılık ve Özgünlük" Ödülü'nü iki kez kazandı. 2011'de, askeri tarihle ilgili seçkin makaleleriyle Askeri Tarih Derneği'nin Moncado Ödülü'nü kazandı. 2012'de Genç İsrail Bilimler Akademisi'ne seçildi.
Sapiens, 96 hafta üst üste The New York Times En Çok Satanlar listesinde ilk 3'te yer aldı. Harari, 2018'de dijital avatar olarak ilk TED Talk'u verdi.[28]
2017'de Homo Deus, yılın en düşünceli ve etkili ekonomi kitabı için Handelsblatt'ın Alman Ekonomik Kitap Ödülü'nü kazandı.[29]
Harari, 2018 ve 2020'de Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu yıllık konferansında konuştu.[30]
Tartışma
[değiştir | kaynağı değiştir]Temmuz 2019'da Harari, Rus yetkililer hakkında konuşurken daha yumuşak bir üslup kullanarak, 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı üçüncü kitabının Rusça baskısında birçok ihmal ve değişikliğe izin verdiği için geniş ölçüde eleştirildi. Moscow Times'tan Leonid Bershidsky bunu "ihtiyat - ya da özel adıyla korkaklık" olarak nitelendirdi ve Haaretz'deki Nettanel Slyomovics, "temsil ettiğini sandığı aynı liberal fikirleri feda ettiğini" iddia etti. Harari bir yanıt olarak, "bu birkaç örnek nedeniyle Rusça sansürün kitabın Rusça çevirisinin dağıtımına izin vermeyeceği konusunda uyarıldığını" ve "bu nedenle bir ikilemle karşı karşıya kaldığını", yani "bu birkaç örneği diğerleriyle değiştireceğini" belirtti. Örnekler ve kitabı Rusya'da yayınlayın "veya" hiçbir şeyi değiştirmeyin ve hiçbir şey yayınlamayın "ve" yayınlamayı tercih ettiğini, çünkü Rusya lider bir küresel güçtür ve kitabın fikirlerinin Rusya'daki okuyuculara, özellikle de Rusya'daki okuyuculara ulaşması önemli göründü. kitap, isim vermeden Putin rejimini hâlâ çok eleştiriyor."
Eleştiri
[değiştir | kaynağı değiştir]Harari'nin popüler yazılarının Big History türüne ait olduğu düşünülüyor, Ian Parker New Yorker'da şöyle yazıyor: "Harari Büyük Tarihi icat etmedi, ancak kendi kendine yardım ve gelecek biliminin ipuçlarıyla ve yüksek irtifayla güncelledi. İnsan ıstırabıyla ilgili neredeyse nihilist sakinlik." Çalışmaları akademik çevrelerde daha olumsuz karşılandı, Christopher Robert Hallpike Sapiens hakkında yaptığı bir incelemede şöyle diyordu:" İnsan, onun ne kadar az şey okumuş gibi göründüğüne sık sık işaret etmek zorunda kaldı. Gerçekler geniş ölçüde doğru olduğunda, yeni olmadıklarını ve kendi başına ortaya çıkmaya çalıştığı zaman çoğu zaman bazı şeyleri yanlış, bazen de ciddiye aldığını söylemek doğru olur." Hallpike ayrıca şunu da belirtiyor: "Sapiens'i bilgiye ciddi bir katkı olarak değil, tarihin manzarasında sansasyonel spekülasyon gösterileriyle noktalanmış vahşi bir entelektüel yolculukla okuyucularını heyecanlandıran bir yayın etkinliği olan 'bilgi-eğlence' olarak yargılamalıyız. İnsan kaderi hakkında kan donduran tahminlerle. Bu kriterlere göre çok başarılı bir kitap."
Hayırseverlik
[değiştir | kaynağı değiştir]COVID-19 salgını sırasında, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın DSÖ finansmanını kesmesinin ardından Harari, kendisinin ve kocasının sosyal etki şirketi Sapienship aracılığıyla DSÖ'ye 1 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu.[31][32]
Kitapları
[değiştir | kaynağı değiştir]- 21. Yüzyıl için 21 Ders (Londra: Jonathan Cape, 2018), ISBN 1787330672
- Para: Vintage Minis (Sapiens ve Homo Deus'tan seçkin alıntılar (Londra: Penguin Random House, 2018) ISBN 978-1784874025
- Homo Deus: Yarının Kısa Tarihi (2016), ISBN 978-1910701881
- Sapiens: İnsanlığın Kısa Tarihi (Londra: Harvill Secker, 2014) ISBN 978-006-231-609-7
- Nihai Deneyim: Battlefield Revelations and the Making of Modern War Culture, 1450–2000 (Houndmills: Palgrave-Macmillan, 2008), ISBN 978-023-058-388-7
- Şövalyelik Çağında Özel Operasyonlar, 1100–1550 (Woodbridge: Boydell & Brewer, 2007), ISBN 978-184-383-292-8
- Rönesans Askeri Anıları: Savaş, Tarih ve Kimlik, 1450–1600 (Woodbridge: Boydell & Brewer, 2004), ISBN 978-184-383-064-1
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Harari, Yuval Noah (2008). "The Ultimate Experience". doi:10.1057/9780230583887.
- ^ Les prédictions de Yuval Noah Harrari 21 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., L'arche magazine
- ^ Cadwalladr, Carole (5 Temmuz 2015). "Yuval Noah Harari: The age of the cyborg has begun – and the consequences cannot be known". The Guardian. 9 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2016.
- ^ Parker, Ian. "Yuval Noah Harari's History of Everyone, Ever". The New Yorker (İngilizce). 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021.
- ^ Anthony, Andrew (9 Mart 2017). "Yuval Noah Harari: 'Homo sapiens as we know them will disappear in a century or so'". The Guardian. 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019.
- ^ Adams, Tim (27 Ağustos 2016). "Yuval Noah Harari: 'We are acquiring powers thought to be divine'". the Guardian. 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ "Fast Talk / The Road to Happiness". Haaretz. 25 Nisan 2012. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ "זה ייגמר בבכי: סוף העולם לפי יובל נח הררי". 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ "Yuval Harari, author of "Sapiens", on AI, religion, and 60-day meditation retreats". 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ Adams, Tim (27 Ağustos 2016). "Yuval Noah Harari: 'We are quickly acquiring powers that were always thought to be divine'". 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi – The Guardian vasıtasıyla.
- ^ "How Humankind Could Become Totally Useless". Time. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ "Interview – Yuval Harari" (PDF). The World Today. Chatham House. October–November 2015. ss. 30-32. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Mart 2018.
- ^ "Yuval Noah Harari, Sapiens and the age of the algorithm". The Australian. Josh Glancy. 3 Eylül 2016. 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ a b "Fast Talk The Road to Happiness". Haaretz. 25 Nisan 2017. 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021.
- ^ "Historian Yuval Harari on the Books That Shaped Him – Activities". Berggruen Institute (İngilizce). 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020.
- ^ Parker, Ian. "Yuval Noah Harari's History of Everyone, Ever". The New Yorker (İngilizce). 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020.
- ^ Payne, Tom (26 Eylül 2014). "Sapiens: a Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari, review: 'urgent questions'". The Telegraph. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2014.
- ^ Harari, Yuval Noah (2017). Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Londra: Vintage. ss. 429. ISBN 9781784703936. OCLC 953597984.
- ^ Harari, Yuval Noah (26 Ağustos 2016). "Yuval Noah Harari on big data, Google and the end of free will". Financial Times. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2017.
- ^ "Can mindfulness save us from the menace of artificial intelligence?". Evening Standard (İngilizce). 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018.
- ^ "Book review: Is '21 Lessons for the 21st Century' another hit for Yuval Noah Harari". The National (İngilizce). 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018.
- ^ Lewis, Helen (15 Ağustos 2018). "21 Lessons for the 21st Century by Yuval Noah Harari review – a guru for our times?". the Guardian (İngilizce). 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018.
- ^ Russell, Review by Jenni (19 Ağustos 2018). "Review: 21 Lessons for the 21st Century by Yuval Noah Harari — chilling predictions from the author of Sapiens" (İngilizce). ISSN 0140-0460. 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018.
- ^ Harari, Yuval Noah (8 Mayıs 2017). "The meaning of life in a world without work". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 20 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017.
- ^ iqsquared (15 Eylül 2016), Yuval Noah Harari on the Rise of Homo Deus, 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Haziran 2017
- ^ Churm, Philip Andrew (14 Mayıs 2019). "Yuval Noah Harari talks politics, technology and migration". euronews (İngilizce). 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020.
- ^ "Yuval Noah Harari". Rothberg International School (İngilizce). 20 Şubat 2020. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020.
- ^ Minds, Brand (18 Ekim 2018). "Brand Minds 2019 — Come and see Yuval Noah Harari live!". Medium (İngilizce). 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020.
- ^ Parker, Ian. "Yuval Noah Harari's History of Everyone, Ever". The New Yorker (İngilizce). 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020.
- ^ Sterkl, Maria. "Yuval Harari: Pandemic policy will influence world politics, economy for decades". www.timesofisrael.com (İngilizce). 25 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020.
- ^ Harari, Yuval Noah (20 Mart 2020). "Yuval Noah Harari: the world after coronavirus". www.ft.com (İngilizce). 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020.