Gerçeğin Ötesinde

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerçeğin Ötesinde
Altered States
YönetmenKen Russell
SenaristPaddy Chayefsky
OyuncularWilliam Hurt, Blair Brown, Bob Balaban
StüdyoWarner Bros.
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1980
Süre103 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe14.9 milyon dolar
Hasılat19.9 milyon dolar

Gerçeğin Ötesinde (özgün ismi: Altered States) Ken Russell tarafından yönetilen; oyun yazarı ve senarist Paddy Chayefsky'nin aynı adlı 1978 tarihli romanından uyarlanan 1980 ABD yapımı bilimkurgu korku filmidir. Film, Chayefsky'nin son senaryosudur. Roman ve film, kısmen John C. Lilly'nin meskalin, ketamin ve LSD gibi psikoaktif ilaçların etkisi altında izolasyon odasında yürüttüğü duyusal yoksunluk araştırmasına dayanmaktadır.

Film, William Hurt ve Drew Barrymore'un ilk filmi oldu. Chayefsky, Russell ile tartıştıktan sonra projeden çekildi ve adını filmin listesinden çıkardı ve onun yerine gerçek ilk ve ikinci adları olan "Sidney Aaron" yazıldı.

Film müziği John Corigliano tarafından bestelendi (Christopher Keene ile birlikte). Film, En İyi Orijinal Müzik ve En İyi Ses Akademi Ödülleri'ne aday gösterildi.

1960'ların sonları. Sıra dışı, zeki ve biraz deli olmasıyla tanınan yüksek lisans öğrencisi Eddie Jessup, sadece bir şaka için, kendini konu olarak kullanarak bir izolasyon odasıyla deneyler yapıyor. Odadaki deneyimleri, dindar bir adam olmamasına rağmen imgelerin çoğu dine dayalı olduğu için halüsinasyon görmesine neden oluyor. Yedi yıl sonra, Harvard Tıp Fakültesi'nde saygın bir profesör olarak hayatına devam ediyor. Üstünlüğünü kaybettiğine ve istenmeyen bir saygınlık durumuna düştüğüne inanan Eddie, bu kez tecrit tankında olma deneyimini geliştirmek için özellikle mistik Meksika ritüellerinde kullanılan halüsinojenleri kullanarak halüsinojenleri kullanarak işine duyusal yoksunluk ile devam etmeye karar verir.. İlk testlerden sonra, alternatif bir fiziksel ve zihinsel duruma girdiğini iddia ediyor. Eddie'nin iddialarına inanmasa da, meslektaşları Arthur Rosenberg ve Mason Parrish'in yanı sıra kendi başına saygın bir akademisyen olan Eddie'nin karısı Emily, Eddie'nin iyiliğinden endişe duyuyorlar. Bununla birlikte, Eddie'nin iddiaları gerçekten doğruysa, kendisine ve etrafındakilere onarılamaz zarar verebilir, özellikle de değişen durumları kontrol edilemezse.

Chayefsky ‘nin filmden çekilmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin asıl yönetmeni Arthur Penn idi. Filmin oyuncu kadrosunu oluşturdu. Hatta William Hurt (ilk filmi) ve Blair Brown gibi bilinmeyen oyuncuları seçti.[1] Filmin çekimleri Kasım 1978'de başladı. Provalar sırasında yönetmen Penn, Chayefsky ile yaşadığı anlaşmazlık sonrasında görevinden çekildi.[2] Ama Penn ve Chayefsky bu olaydan sonra arkadaş kaldılar.[3]

Filmin yönetmeni Ken Russell oldu. Russell gişede hüsran yaratan Valentino (1977) filminden sonra iş bulmakta zorlanıyordu.

Ancak daha sonra Chayefsky, adını bu projeden çekti. Bu yüzden senaryo takma adlı Sidney Aaron'a atfedildi. Film eleştirmeni Janet Maslin, filmle ilgili incelemesinde "nedenini tahmin etmenin kolay" olduğunu söyledi:[4] [Senarist Chayefsky] ve [yönetmen Ken Russell]'ın neden anlaşamadığını tahmin etmek kolay. Yönetmenlik, alaycı veya karamsar olmadan, tuhaf malzemeyi o kadar gerçekçi bir şekilde ele alıyor ki, çoğu zaman alaycı olarak görünüyor. Öte yandan senaryo, Tanrı'nın ölümü ve insanın kökenlerini ele aldığı için ciddiye alınmayı haykırıyor. Film eleştirmeni Richard Corliss, Chayefsky'nin filmi reddetmesini, "performansların yoğunluğu ve oyuncuların onun diyaloglarını okurken aşırı hızlı olmaları" konusundaki sıkıntıya bağladı.[5]

Russell ise Chayefsky'nin senaryosunda neredeyse hiçbir şeyi değiştirmediğini iddia etti.[6] Russell, "Meksika sahnelerindeki bazı önemsiz değişiklikler dışında Paddy'nin yazdığı her kelimeyi çektik" dedi. "Aslında, 'Altered States' filmindeki senaryoya önceki filmlerden daha sadıktım ve bence hakkını vererek yaptım."[7] Brown, çekimler sırasında "Her kelimeyi tam olarak yazdığı gibi söylüyoruz" dedi. "Sanırım gerçek şu ki o [Chayefsky] ve Ken o kadar farklı kişilikler ki birlikte çalışmayı imkansız buldular."[8][9]

Senarist Joe Eszterhas'a göre, Chayefsky'nin sözleşmesinde senaryodaki kelimelerin değiştirilemeyeceğine dair bir madde vardı. "Alkolizminin etkisinde olan" Russell, kelimeleri değiştirmeye çalıştı ve geri çevrildi. Daha sonra "Aktörlere diyalogları sunarken yemek yedirerek ya da kesik kesik vermelerini sağlayarak ya da makineli tüfek tarzında konuşturarak -öyle ki ne dediklerini anlayamazsın- Paddy'nin diyaloğunu kasıtlı olarak yok etmeye" çalışmaya başladı. Ezster, Russell'ın, nihayetinde "hem eleştirmenler tarafından beğenilmeyen ve hem de ticari bir başarısızlık olan" bir film çektiğini; senaryoyu ve filmi "yok ettiğini" düşündü. Bu o kadar yürek parçalayıcı bir deneyimdi ki, Chayefsky kısa bir süre sonra öldü, bazıları onun hayal kırıklığından öldüğünü söylüyor."[10]

  1. ^ RODERICK MANN: Beauty as a 4-Letter Word--Blob Los Angeles Times 4 Jan 1979: g14.
  2. ^ Itzkoff, David (February 2014). Mad as Hell. New York: Henry Holt & Co. s. 211. ISBN 978-0-8050-9569-2. 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2017. 
  3. ^ Engstrom, John (25 Ekim 1981). "A MAVERICK DIRECTOR AND HIS ART". Boston Globe. s. 1. 
  4. ^ Review of Altered States, a December 25, 1980, article in The New York Times
  5. ^ Invasion of the Mind Snatcher, a December 1980 review by Richard Corliss in Time
  6. ^ "A Second Look: Ken Russell's 'Altered States' remains visceral". Los Angeles Times. 14 Temmuz 2012. 15 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Buckley (16 Ocak 1981). "AT THE MOVIES; Ken Russell on 'Altered States' controversy". New York Times. 21 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  8. ^ Russell Films 'Altered States'. Los Angeles Times 19 July 1979: e17.
  9. ^ Brender (May 1981). "Blair Brown Talks About Altered States". Starlog, 46. 
  10. ^ "Interviews: Joe Eszterhas". AV Club. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]