Apple Bilgisayar Klavyesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geliştirici(ler) | Apple |
---|---|
Tip | Klavye |
Çıkış tarihi | 1983 |
Website | Klavye |
Apple Bilgisayar Klavyesi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir klavyedir. Apple Genişletilmiş Klavye de dahil olmak üzere onlarca model serbest bırakıldı. Şu anda Apple tarafından sunulan iki klavye var: USB ile tam boyutlu bir sürüm ve Bluetooth ile bağlanan ve tam boyutlu modelin sayısal tuş takımını çıkartan Apple Magic Keyboard.
Her ikisi de, geleneksel klavye tasarımlarına göre çok daha ince bir alüminyum şasi ve dizüstü tarzı düşük profilli tuşlara dayanan benzer bir görünüm ve his paylaşıyor.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Macintosh klavyeleri Apple II için kullanılan klavyeleri andırıyor.
Apple'ın ilk ürünü olan Apple I, başlangıçta klavyeli (veya bir vaka olmayan) çıplak bir baskılı devre kartı olarak satıldı, ancak bazı satıcılar ve kullanıcılar kendi durumlarını dahili klavyelerle taktılar ve Apple bu tür bir satıcının en az biriyle işbirliği yaptı.[1]
1977'den başlayarak, ilk gerçek Apple klavyeleri Apple II seri ve daha sonraki Apple III serisi sistemlere yerleştirildi. Bu ilk klavyelerde beyaz efsaneler içeren çikolatalı kahverengi tuş takımları vardı.[2]
Apple II ve Apple II + klavyesinin 52 tuşu vardı, Sayısal ped ve diğer ek tuşları içeren Apple III klavyesi 74'dü. 1983'te yeni Apple IIe ve Apple III + modelleri, daha küçük siyah efsanelere sahip bej klavyeyi tanıttı. Aynı yıl, Apple Lisa ile ilk ayrı klavyesini tanıttı; Sayısal bir tuş takımı ve daha hafif taupe renkli tuş vuruşları ekledi. Benzersiz bir TRS konnektörüyle bağlandı. Macintosh, görünümü biraz güncelledi ve alfasayısal birimden (isteğe bağlı) sayısal tuş takımını tümüyle telefon modülü kablolarıyla birbirine bağladı.
1986 yılına gelindiğinde, Macintosh Plus, sayısal tuş takımını yeniden entegre etti ve ardışık klavyeler için standart haline geldi. Bununla birlikte, yeni Snow White (tasarım dili) tarafından gasp edilen bej Apple-II dönemi tasarımlarının sonunu da gösterdi.
1986 yılının sonundan 1998 yılının ortalarına kadar tüm yeni Apple klavyeleri "Platinum" grileşmiş ve Apple Desktop Bus (ADB) aracılığıyla bağlanmıştır. Apple IIe ve Apple IIc serisi, entegre klavyelerle devam etti.[3] Elbette PowerBook taşınabilir çizgisinde olduğu gibi, ikinci model de "Duman" olarak adlandırılan daha koyu gri bir renge sahipti. 90'lı yıllarda Apple, IBM PC AT muadillerinin özelliklerini içeren geniş genişletilmiş klavyeler de dahil olmak üzere çeşitli klavye stilleri önerdi.
Ekim 1998'de ilk iMac olan iMac G3'in piyasaya sürülmesi, dizüstü teknolojisine dayanan eşleşen kompakt, yarı saydam plastik bir klavyeyi tanıttı ve ADB'den USB'ye geçişi işaretledi. Temmuz 2000'de, kısmen saydam siyah tuşlara ve net bir kasaya sahip olan tam boyutlu Pro Klavye ile değiştirildi. PowerBook ve iBook entegre klavyeleri, önce bronz (PowerBook), daha sonra siyah (PowerBook) ve beyaz (iBook) olmak üzere yarı saydam tuşlarla uyuşuyordu.[4] Apple, 2002'de iMac G4'ün piyasaya sürülmesiyle aynı zamana rastlarken, klavyelerini beyaz yapmaya başladı. Bluetooth Apple Kablosuz Klavye'de Apple, ayarlanabilen ayakları klavyenin arkasından çıkardı ve sağlam bir temel sağladı. Bu tasarım daha sonra sessizce kablolu sürümde tanıtıldı. Alüminyum PowerBook'lar (PowerBook G4), bazen arkadan aydınlanan yarı saydam efsanelere sahip opak bir alüminyumdan başka renkte, kullanılan klavye stillerine ekledi.[5]
Apple, 7 Ağustos 2007'de mevcut klavye klavyelerini tanıttı. Yeni model, seleflerine göre çok daha incedir ve çoğu kullanıcı için daha az bilek esnekliği ve biraz daha düşük bir el pozisyonu gerektirir. Portatif cihazlardan bir ipucu alarak, alüminyum bir muhafaza oluşturuyor ve USB portları bir kez daha klavye kasasının sağ ve sol uçlarına yerleştirildi.[6] Yazılım fonksiyonu ve donanım kontrol tuşları yeni bir düzenlemeye sahiptir ve Dashboard gibi macOS'un belirli özellikleri ile ilişkili tuşlar vardır. Bu yeni özelliklerin doğru bir şekilde kullanılması için, bir bilgisayar, klavyelerin başlangıç tarihi itibarıyla, genellikle yerleşik Apple Software Update ile güncellenmelidir.
3 Mart 2009'da Apple, en son klavyelerine ek bir klavyeyi tanıttı. Yeni klavye sayısal tuş takımının bulunmaması nedeniyle kablosuz klavyeye benzer, ancak standart klavye benzeri 2 USB 2.0 portuna sahip kablolu bir klavyedir. Bu zamana kadar, sayısal tuş takımlı tipik klavye "Apple Klavye" olarak adlandırılmıştı, artık daha kompakt klavye "Apple Klavye" adını taşıyor.
Uyumluluk
[değiştir | kaynağı değiştir]Apple'ın eski ADB (Apple Desktop Bus) klavyeleri, Next ve Sony'den olanlar gibi (ve Apple dışındaki ADB klavyelerindeki tersine) diğer ADB tabanlı sistemler ile uyumludur. Bir USB adaptörü (Griffin iMate gibi) kullanırken, daha sonraki USB klavyeleriyle benzer şekilde çalışırlar, ancak bu tür kurulumları macOS'un sonraki sürümlerinde kullanmada sorunlar olabilir. Harici ADB portları Power Macintosh G3 (Blue & White)'ten sonra kullanılmaktan vazgeçseler de Apple, son nesil PowerBook'lara ve iBook'lara kadar dizüstü bilgisayarları ve trackpad'leri için dahili protokol olarak ADB'yi kullandı; Bu nedenle ADB sürücüleri Mac OS X 10.5'te bulunabilir, ancak Mac OS X 10.6'da bulunmayabilir. Bu işletim sistemleriyle bile, bir USB adaptörüyle ADB aygıtlarını kullanmak mümkündür.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Keyboard history - Apple Community". discussions.apple.com. 2 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Klavye 8 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.